Partidul Libertăţii de extremă dreaptă conduce la alegerile parlamentare din Olanda

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A doua formațiune în preferințele alegătorilor olandezi, cu mult în urma Partidului Libertății, este alianța Partidului Laburist și Stânga Verde.

Olanda a ieșit la vot. Foto: Arhiva Adevărul
Olanda a ieșit la vot. Foto: Arhiva Adevărul

Partidul Libertăţii de extremă-dreapta al lui Geert Wilders conduce alegerile parlamentare anticipate din Olanda, arată rezultatele unui exit poll realizat de centrul de cercetare a opiniei publice Ipsos. Potrivit acestuia, Partidul Libertăţii poate conta pe 35 din cele 150 de locuri în parlament. Rezultatul ar însemna obținerea cu 18 locuri mai multe decât are în prezent.

În al doilea rând, cu mult în urmă, este o alianță a două forțe politice, Partidul Laburist și Stânga Verde, conduse de fostul prim-vicepreședinte al Comisiei Europene Frans Timmermans. El poate conta pe 26 de locuri în principalul organ legislativ al țării.

Rezultatele sunt dezamăgitoare pentru Partidul Popular pentru Libertate și Democrație, care nu mai pierduse alegerile parlamentare din 2010. Acum forța politică este a treia și poate conta pe 23 de locuri în parlament, adicăare cu 11 locuri mai puțin decât până acum. După cum notează experții, acesta este cel mai rău rezultat pentru partid de la alegerile parlamentare din 2006.

Creșterea în popularitate a Partidului Libertății a fost remarcată tocmai în ultima săptămână înainte de alegeri, iar motivul pentru aceasta, conform observatorilor, au fost declarațiile lui Wilders că lupta împotriva islamizării Olandei a dispărut pentru el în fundal. Potrivit politicianului, migrația și refugiații, îngrijirea sănătății și protecția socială sunt acum subiecte mai importante.

Toate secțiile de votare din țară s-au închis și a început numărarea voturilor. După cum arată practica, rezultatele preliminare ale votului vor fi cunoscute în termen de una sau două zile, rezultatele oficiale urmând a fi anunțate de Consiliul Electoral al Țărilor de Jos nu mai devreme de 1 decembrie. După aceasta, vor începe negocierile între partide pentru formarea unei coaliții de guvernământ, care ar trebui să aibă mai mult de jumătate, adică cel puțin 76 de locuri în parlament. Deja, observatorii notează că acest proces va fi foarte dificil: mulți lideri politici chiar înainte de alegeri au declarat că nu sunt pregătiți să coopereze cu Wilders. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite