LIVE TEXT | Partidul Popular conservator conduce în alegerile generale anticipate din Spania, după ce s-au procesat 99% din buletine de vot

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nicio forță politică nu a reușit încă să obțină majoritatea absolută în parlament pentru a forma un guvern fără piedici.

alegeri spania

UPDATE 03.30. Partidul Popular conservator conduce duminică alegerile generale anticipate din Spania, după ce a procesat 99% din buletine de vot, a anunțat guvernul regatului. Cea mai mare forță politică a opoziției obține 136 de locuri în Congresul Deputaților (camera inferioară a parlamentului) cu 350 de locuri. Este urmat de Partidul Muncitoresc Socialist Spaniol al prim-ministrului Pedro Sanchez (122 de locuri), de extrema dreapta Vox (33) și de stânga Sumar (31). Astfel, nici o singură forță politică nu a reușit încă să obțină majoritatea absolută în parlament pentru a forma singură un guvern. Aceasta înseamnă că după alegeri vor începe negocierile cu privire la un eventual sprijin pentru aprobarea candidaturii premierului.

ȘTIRE INIȚIALĂ Partidele de stânga și de dreapta primesc aproximativ același număr de locuri în Parlamentul spaniol în urma rezultatelor alegerilor generale anticipate de duminică, după procesarea a 62,3% din buletine de vot au anunțat surse guvernamentale.

Astfel, principala forță de opoziție - Partidul Popular conservator (PN) - primește 131 de locuri în Congresul Deputaților (camera inferioară a parlamentului) cu 350 de locuri. Este urmat de Partidul Muncitoresc Socialist Spaniol (PSOE) al prim-ministrului Pedro Sánchez (128). Partidul de extremă dreapta Vox primește 33 de locuri, în timp ce mișcarea de stânga Sumar primește 30. Pe măsură ce voturile sunt numărate, rezultatul testamentului se schimbă periodic în favoarea PSOE sau PN.

Astfel, nici o singură forță politică nu a reușit încă să obțină majoritatea absolută în parlament pentru a forma un guvern majoritar. Aceasta înseamnă că după alegeri vor începe negocierile cu privire la un eventual sprijin pentru aprobarea candidaturii premierului.

Inițial, alegerile erau programate pentru sfârșitul anului, dar la sfârșitul lunii mai, Sanchez și-a anunțat decizia de a organiza un vot anticipat. El a făcut acest pas în legătură cu rezultatele nesatisfăcătoare obținute de PSOE la alegerile regionale și municipale.

Prim-ministrul spaniol este aprobat de Congresul Deputaților. Pentru a primi avizul, partidul trebuie să obțină majoritatea mandatelor (176) în camera cu 350 de locuri. Ultima dată când s-a întâmplat asta a fost în 2011. Astfel, în lipsa unui câștigător evident care să-și aprobe candidatul la funcția de premier, partidele negociază cu alte forțe politice un posibil sprijin. În același timp, situația poate să nu fie în favoarea liderului clar pe baza rezultatelor voinței.

Nu este exclus ca, în cazul unei victorii, PSOE să intre într-o alianță cu mișcarea Sumar și alte forțe politice mici pentru a forma un cabinet. La rândul său, PN poate încerca să ajungă la un acord cu Vox pentru a obține sprijin pentru candidatul său la funcția de premier. Într-o astfel de situație, extrema dreaptă poate câștiga pentru prima dată locuri în guvernul național.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite