Parlamentul Ucrainei a votat proiectul de lege privind sancţiunile împotriva Rusiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Parlamentul Ucrainei sancţionează Rusia
Parlamentul Ucrainei sancţionează Rusia

Rada Supremă a aprobat legea care prevede posibilitatea aplicării a peste 20 de sancţiuni împotriva Rusiei, inclusiv oprirea tranzitului de resurse energetice.

Legea votată de 244 de deputaţi ai Radei Supreme permite sancţiuni împotriva a 172 cetăţeni şi 65 de entităţi din Rusia şi alte ţări. Sancţiunile propriu-zise vor mai avea nevoie de aprobarea Consiliului Naţional de Securitate şi Apărare al Ucrainei. Premierul Arseni Iaţeniuk a declarat că sancţiunile vor viza doar statele-agresoare.

Potrivit proiectului de lege, Consiliul pentru Securitate Naţională şi Apărare al Ucrainei (SNBO) obţine dreptul de a bloca activele, de a limita operaţiunile comerciale, de a stopa în total sau parţial tranzitul de resurse, de zboruri şi de transporturi pe teritoriul Ucrainei, de a preîntâmpina retragerea de capitaluri, de a suspenda onorarea de obligaţii economice şi financiare, de a anula licenţele, scrie Agerpres.

În afară de aceasta, sunt prevăzute interzicerea sau limitarea intrărilor de nave maritime în apele teritoriale sau porturile Ucrainei şi de avioane în spaţiul aerian al Ucrainei, precum şi a aterizărilor pe teritoriul Ucrainei, suspendarea acţiunii acordurilor comerciale, a proiectelor şi programelor industriale comune în anumite domenii, în speţă în cel al securităţii şi al apărării.

Se propune întreruperea schimburilor culturale, a cooperării ştiinţifice, a contactelor sportive şi în domeniul învăţământului, a programelor de divertisment, refuzarea eliberării de vize pentru rezidenţii statelor străine, anularea vizitelor, a reuniunilor, negocierilor oficiale pentru încheierea de acorduri.

Potrivit unei prevederi, concernului Gazprom i s-ar putea interzice să folosească reţelele de pe teritoriul Ucrainei pentru tranzitul gazelor în Uniunea Europeană, Moldova şi Turcia. Reprezentantul companiei ucrainene Naftogaz a declarat anterior că transportarea combustibilului ar putea fi posibilă dacă Moscova va vinde resursele la graniţă, iar mai departe tranzitul va fi asigurat de companii europene.

Legea aprobată astăzi nu prevede expres sancţiuni îndreptate împotriva gigantului Gazprom, ci doar asigură baza legală pentru adoptarea lor ulterioară.

Versiunea iniţială a proiectului de lege permitea cenzurarea instituţiilor mediatice considerate că reprezintă o ameninţare la adresa securităţii naţionale. Dar aceste prevederi au fost eliminate din versiunea finală.

Şeful comisiei parlamentare privind libertatea de exprimare şi de informare, Nikolai Tomenko, a menţionat că din document va fi scoasă sintagma care prevede sancţiunile împotriva mass-media.

Adoptarea legii nu înseamnă introducerea automată de sancţiuni, dar este creată baza juridică în acest sens. "Legea privind impunerea de sancţiuni a fost adoptată. Ţara noastră se va apăra de agresori, de terorişti şi de susţinătorii acestora", a transmis premierul Arseni Iaţeniuk.

Ucraina îşi vrea şi cota din patrimoniul Uniunii Sovietice

Kievul se pregăteşte să ceara Moscovei restuirea cotei ce-i revine din patrimoniul fostei Uniuni Sovietice. Ucraina estimează ca doar depunerile populaţiei şi ale întreprinderilor sale din banca de stat a URSS ar fi de 80 de miliarde de dolari.

Astfel, de acest subiect se va ocupa o comisie specială creată de executivul lui Arseni Iaţeniuk. Kievul a calculat că ii revin peste 16% din toate activele fostului stat sovietic, inclusiv rezervele de aur, diamante, proprietăţi în străinătate.

La rândul său, Moscova spune că este gata să discute despre demersurile Kievului, dar numai după ce Ucraina va plăti cota asumată din datoria externă a URSS. Potrivit Rusiei, este vorba despre o sumă care în prezent se ridică la 20 de miliarde de dolari.
 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite