Papa Paul al VI-lea, beatificat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Papa Paul al VI-lea
Papa Paul al VI-lea

Papa Francisc a oficiat astăzi, în Duminica Misiunilor, Sfânta Liturghie şi ceremonia de beatificare a Papei Paul al VI-lea, apărător exemplar al demnităţii vieţii umane, în prezenţa fostului suveran pontif Papa Benedict al XVI-lea.

În faţa unei Pieţe Sfântul Petru plină cu credincioşi, sub un soare cald de toamnă, Papa Francisc a rostit în latină formula consacrată, cerând ca "venerabilul servitor al Domnului Paul al VI-lea să devină preafericit". El a anunţat că sărbătoarea acestuia va avea loc în fiecare an la data de 26 septembrie.

Paul al VI-lea, care a condus Biserica catolică între 1963 şi 1978,într-o perioadă agitată pe scena internaţională, este primul pontif care a vizitat credincioşii de pe toate continentele, a avut o atenţie pastorală aparte şi faţă de Biserica Catolică din România.

Unul din gesturile sale memorabile în această privinţă este ridicarea la demnitatea de cardinal, la 28 aprilie 1969, a episcopului greco-catolic de Cluj-Gherla, Iuliu Hossu (1885-1970).

La lucrările sinodale şi la ceremonia de beatificare, Biserica Catolică din România a fost prezentă prin IPS Ioan Robu, preşedintele Conferinţei Episcopilor din România,

În aprilie, Papa Francisc i-a canonizat pe Ioan al XXIII (1958-1963) şi pe Ioan Paul al II-lea (1978-2005).

Astăzi s-a încheiat şi cea de a treia adunare extraordinară a Sinodului Episcopilor, convocată la Roma între 5 şi 19 octombrie pe tema ”Provocările pastorale cu privire la familie în contextul evanghelizării”.

Sinodul episcopilor asupra familiei convocat de papa Francisc a aprobat sâmbătă un raport final, "reechilibrat" pentru a ţine cont de reticenţa celor mai conservatori prelaţi catolici, a anunţat purtătorul de cuvânt al Vaticanului, părintele Federico Lombardi.

În acest raport intitulat "relatio synodi", niciun acord nu a fost obţinut asupra persoanelor divorţate şi homosexualilor, notează AFP.

Raportul face un inventar al diferitelor probleme ale familiei catolice pe cele cinci continente, inclusiv primirea în Biserică a persoanelor în uniune liberă, gay şi divorţate, ca parte a procesului de deschidere dorit de Francisc de care se tem conservatorii.

183 de părinţi sinodali au luat parte la vot pentru fiecare din cele 62 de paragrafe. Pentru a fi aprobate, ele trebuie aprobate de două treimi. Trei nu au obţinut această majoritate calificată.

Acestea se referă la unele aspecte ale textului iniţial privind accesul la sacramente pentru cei divorţaţi şi recăsătoriţi şi primirea homosexualilor. "La aceste puncte, nu putem considera că există un consens al sinodului. Dar aceasta nu înseamnă că ei sunt complet respinşi", au explicat apoi mai mulţi purtători de cuvânt. Paragrafele în cauză nu au fost totuşi retrase din textul final.

Papa Francisc nu a participat la vot, dar el ar putea să-şi exprime părerea mai târziu, este de părere Cardinalul Gianfranco Ravasi, preşedintele Consiliului pontifical al Culturii din cadrul Vaticanului.

"Această tăcere a suveranului pontiv consider că este esenţială, este chiar acea caracteristică a parcursului sinodului în cadrul căruia, adunaţi în jurul Papei, preoţii, aşa cum dorea chiar el, şi-au exprimat părerile, acordurile lor, iar Papa va interveni în viziunea ecleziastică a Bisericii Catolice. Va interveni cu siguranţă", a spus Cardinalul Gianfranco Ravasi.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite