Organismul antifraudă al UE o acuză pe Marine Le Pen de delapidare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

Acuzaţiile vin cu mai puţin de o săptămână înainte ca Le Pen să se înfrunte cu Emmanuel Macron în al doilea tur al alegerilor prezidenţiale din Franţa.

Organismul antifraudă al UE (OLAF) a acuzat-o pe Marine Le Pen, liderul francez de extremă-dreaptă şi pe asociaţii acesteia că au deturnat aproximativ 600.000 de euro în perioada în care au deţinut calitatea de europarlamentari, a declarat sâmbătă site-ul francez Mediapart, citând un nou raport OLAF.

Avocatul lui Marine Le Pen a respins acuzaţiile, ridicând suspiciuni cu privire la „momentul” când acest raport este dezvăluit publicului.

Mediapart a publicat extrase din noul raport al OLAF privind cheltuielile pe care grupurile politice le pot face ca parte a mandatului lor de europarlamentari.

Oficiul european de luptă antifraudă o acuză pe Le Pen şi pe alţii că au folosit fondurile în scopuri politice naţionale, cheltuieli personale sau pentru servicii de care ar beneficia companiile comerciale apropiate partidului său Adunarea Naţională şi grupului parlamentar de extremă dreaptă, Europa Naţiunilor şi Libertăţii (ENF).

Raportul arată cu degetul către Le Pen şi alţi trei foşti membri ai parlamentului european, inclusiv tatăl ei, Jean-Marie Le Pen, fostul ei partener Louis Aliot şi fostul europarlamentar de extremă dreapta Bruno Gollnisch.

OLAF îi acuză pe cei patru că au deturnat în jur de 600.000 de euro, recomandându-le să-i ramburseze.

Potrivit raportului, Le Pen a deturnat personal în jur de 137.000 de euro (150.000 de dolari) bani publici de la parlamentul de la Strasbourg, când era europarlamentară între 2004 şi 2017.

„Sunt surprins de momentul acestei dezvăluiri atât de puternice” şi de „instrumentalizare”, a declarat pentru AFP avocatul lui Le Pen, Rodolphe Bosselut.

Bosselut s-a declarat „consternat de felul în care acţionează OLAF (Oficiul European de Luptă Antifraudă)”, insistând că o parte din raport se referă la „fapte vechi de peste zece ani”.

El a adăugat că Le Pen „nu a fost citată de nicio autoritate judiciară franceză” şi a criticat faptul că raportul final nu i-a fost trimis lui sau lui Le Pen .

Ancheta OLAF a fost deschisă în 2016, a spus Bosselut, iar Le Pen a fost chestionată în scris prin poştă în martie 2021.

Parchetul din Paris a confirmat AFP că a primit raportul pe 11 martie, spunând că îl evaluează în prezent.

Din iunie 2017, Le Pen este, de asemenea, cercetată sub suspiciunea că le-a oferit membrilor de partid locuri de muncă fictive ca asistenţi la Parlamentul European. Ea este acuzată de „deturnare de fonduri publice” şi „complicitate” la această infracţiune în cadrul anchetei judecătoreşti.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite