Operațiunile Kievului de pe malul stâng al Niprului ridică semne de întrebare pe canalele ucrainene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Portaluri media din Ucraina pun sub semnul întrebării angajarea actuală de forțe în operațiunile care au loc pe malul stâng al râului Nipru, relatează Newsweek.

Operațiunea ucraineană pe malul stâng al Niprului a fost privită inițial cu speranță FOTO UKRINFORM
Operațiunea ucraineană pe malul stâng al Niprului a fost privită inițial cu speranță FOTO UKRINFORM

De la eliberarea nordului regiunii Herson, pe malul drept al Niprului, la sfârșitul anului 2022, forțele ucrainene au lansat raiduri regulate peste râu în partea controlată de ruși. În octombrie, trupele Brigăzii 38 de infanteriști marini au traversat Niprul și s-au infiltrat în satul Krinki, situat la aproximativ 50 de kilometri nord de orașul Herson (sud).

Statul Major General ucrainean a raportat duminică că trupele ucrainene au continuat operațiunile terestre pe malul stâng în regiunea Herson și că își mențin pozițiile de unde lovesc forțele rusești.

Analistul politic Nikola Mikovici, un jurnalist din Serbia specializat în Rusia, Ucraina și Belarus, a comentat pentru Newsweek că, din cauza eșecului relativ al contraofensivei sale lansate în iunie, Kievul își continuă operațiunile în zonă din motive politice.

Mikovici a explicat că Rusia s-a aflat într-o poziție similară în regiune anul trecut, când generalul Serghei Surovikin a decis să-și retragă trupele din Herson, după ce a sugerat că se impune luarea unei „decizii dificile”.

El a punctat că, deși localitatea Krinki nu are aceeași importanță ca orașul Herson, Kievul ezită să abandoneze satul, „deoarece o astfel de decizie ar putea avea un impact semnificativ asupra situației politice de la Kiev”.

„Acum este cât se poate de limpede că contraofensiva Ucrainei a eșuat, dar păstrarea controlului asupra Krinki permite autorităților ucrainene să creeze în continuare iluzia că situația de pe malul stâng al râului Nipru este sub control", a apreciat Mikovici.

„Forțele ucrainene au respins un contraatac de amploare asupra capului de pod de peste Nipru, în apropiere de Krinki. Patru vehicule blindate ale forțelor ruse au fost distruse”, a scris pe 11 decembrie contul de Twitter „WarMonitor”, care publică informații despre evoluția războiului din Ucraina.

Canalul pro-ucrainean de Telegram „Politica țării”, care postează în limba rusă, a descris lupta din zonă ca fiind „una dintre cele mai misterioase operațiuni" de când a început războiul, motivul fiind obiectivele care ar fi neclare și costurile ridicate ale Ucrainei în ceea ce privește trupele.

„De partea ucraineană, nu este foarte limpede ce sens are să ții un cap de pod mic și expus cu ajutorul câtorva sute de luptători. Este greu de realizat o străpungere a frontului cu astfel de forțe”, a scris acesta.

Capul de pod este o poziție bună în teritoriul inamic din care pot fi lansate atacuri, însă menținerea lui „necesită mari sacrificii”, a adăugat canalul ucrainean.

Observând faptul că bloggerii militari ruși descriu acțiunile Ucrainei acolo ca făcând parte dintr-o manevră de diversiune, canalul a notat că rușii monitorizează îndeaproape malul drept și că, din această pricină,  „este puțin probabil ca o încercare de a-l traversa pe undeva să fie vreo surpriză pentru ei".

Publicația Dumskaia din Odesa a descris operațiunea de menținere a capului de pod ca având drept rezultat pierderi mari în numele unui obiectiv prea puțin realizabil.

„Infanteriștii marini traversează râul și cei mai mulți dintre ei sunt uciși când se apropie de mal. Nu se vorbește despre nicio altă străpungere; acum forțele sunt irosite pur și simplu pentru a rămâne acolo. Pentru ce?”, a notat aceasta. 

Acesta a cerut comandamentului ucrainean „să oprească această operațiune”, care urma să fie legată de ofensiva din regiunea Zaporojie, care s-a încheiat.

„Politika Strani”, canalul de Telegram al publicației online ucrainene pro-ruse Strana, a apreciat că de partea rusă există un mister cu privire la modul în care doar câteva sute de luptători ucraineni sunt capabili să aibă dominație asupra zonei.

Acesta a speculat că situația ar putea avea o „componentă politică ascunsă” legată de părerile contradictorii din conducerea politico-militară rusă, care nu ar fi fost întru totul aplanate după eșecul rebeliunii șefului decedat al Wagner, Evgheni Prigojin.

Canalul a remarcat că bloggerii militari ruși încep să se întoarcă împotriva șefului grupului de comandă „Dnieper”, generalul-colonel Mihail Teplinski (fostul comandant adjunct al forțelor ruse din Ucraina), care l-a înlocuit în octombrie pe generalul-colonel Oleg Makarevici la comanda forțelor ruse din sud.

După lansarea contraofensivei în iunie, forțele ucrainene au redistribuit trupe în apropierea podului Antonovski de peste râul Nipru, ceea ce ar fi stârnit îngrijorarea Moscovei cu privire la mișcările Kievului pe malul stâng controlat de Rusia. Institutul pentru Studierea Războiului (ISW) scria în octombrie că forțele ucrainene au stabilit o prezență în așezarea Krinki.

Vladimir Rogov, un împuternicit instalat de Rusia în regiunea Zaporojie, declara la acea vreme că Makarevici a fost înlăturat din funcție întrucât a dat rapoarte false superiorilor săi cu privire la situația de pe teren.

Bloggerii ruși remarcau la acea vreme că Teplinski se bucura de respect în cadrul armatei ruse și avea experiență în operațiunile din zonă, fiind responsabil de retragerea cu succes a Moscovei de pe malul drept al Niprului în 2022.

Într-un interviu acordat postului de televiziune ucrainean 1+1, șeful Serviciului de informații al apărării ucrainene, Kirilo Budanov, declara că Teplinski este unul dintre generalii ruși „inteligenți” care au fost înlăturați de la conducere după revolta grupului de mercenari Wagner.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite