Olaf Scholz, după summitul de la Paris: „Discuția are loc peste capul Ucrainei, peste rezultatul negocierilor de pace care nu au avut loc”
0Olaf Scholz, cancelarul german, a declarat luni, 17 februarie, că Europa și Statele Unite trebuie să acționeze împreună în materie de securitate, după discuțiile cu liderii europeni, purtate în cadrul reuniunii de urgență de la Paris.

Declarația a fost făcută ca răspuns la schimbarea politicii Washingtonului privind Ucraina, informează Reuters și AFP. Scholz a mai afirmat că orice dezbatere privind trimiterea forțelor de menținere a păcii în Ucraina este „complet prematură” și „extrem de nepotrivită” în timp ce războiul este în desfășurare.
Liderii europeni au purtat luni discuții de urgență la Paris pentru a conveni asupra unui răspuns coordonat la schimbarea de politică privind războiul din partea noii administrații americane a lui Donald Trump. Aceștia se tem că Trump intenționează să facă pace cu Rusia în cadrul unor negocieri care nu vor implica nici măcar Ucraina, cu atât mai puțin Uniunea Europeană.
Despre ideea de a trimite trupe europene în Ucraina în viitor, chiar și după o încetare a focului, Scholz a spus după reuniune că „este complet prematur și nu este momentul potrivit să purtăm această discuție acum”.
„Sunt chiar puțin iritat de aceste dezbateri, vreau să spun asta foarte sincer”, a declarat el reporterilor, adăugând: „Discuția are loc peste capul Ucrainei, peste rezultatul negocierilor de pace care nu au avut loc și la care Ucraina nu a spus da și unde nu a stat la masă”
Scholz, care se confruntă cu alegerile generale de duminică, a subliniat că „trebuie să continuăm să sprijinim Ucraina și că aceasta trebuie și poate să se bazeze pe noi”. El a mai precizat că Ucraina „trebuie să fie capabilă să își continue drumul către Uniunea Europeană, trebuie să fie capabilă să își apere democrația și suveranitatea și trebuie să fie capabilă să își mențină propria armată puternică”.
După ce administrația Trump și-a avertizat aliații europeni din NATO să facă mai mult pentru apărarea comună, Scholz a punctat, la începutul declarațiilor din cadrul briefingului său de presă de după summitul de la Paris, că SUA și Europa trebuie să acționeze întotdeauna împreună în ceea ce privește securitatea colectivă.
Premierul Keir Starmer spune că „o garanție de securitate din partea SUA este singura modalitate de a descuraja Rusia”
Și Keir Starmer, premierul britanic, a reiterat, luni seară, disponibilitatea de a lua în considerare prezența trupelor britanice în Ucraina în cazul în care se convine asupra unui acord de pace. Acesta a cerut ca SUA să ofere o „susținere” pentru orice fel forță de menținere a păcii, potrivit The Guardian.
El a avertizat că nu trebuie să se creadă că începerea negocierilor de pace ar putea duce la reducerea sprijinului pentru Ucraina. „Trebuie să îl intensificăm”, a spus Starmer, adăugând că aceasta este singura modalitate de a asigura un „acord durabil, durabil și corect care să garanteze suveranitatea Ucrainei”.
O „garanție de securitate din partea SUA (pentru un acord de pace) este singura modalitate de a descuraja efectiv Rusia să atace din nou Ucraina”, a declarat prim-ministrul britanic, vorbind la Paris după întâlnirea de urgență cu liderii europeni.
„Numai o pace durabilă în Ucraina, care să îi protejeze suveranitatea, îl va descuraja pe (președintele rus Vladimir) Putin de la alte agresiuni”, a insistat el, considerând și că: „acesta este un moment unic pentru securitatea colectivă a Europei”, a spus el.
Declarațiile recente ale administrației SUA nu ar trebui să fie o surpriză, a mai declarat Starmer, precizând că președintele Trump și-a exprimat de mult timp dorința ca Europa să se implice și să răspundă cerințelor propriei sale securități și că dorește să obțină un acord de pace durabil pentru a pune capăt războiului din Ucraina.
Starmer va merge la Washington săptămâna viitoare pentru a se întâlni cu Donald Trump. Se va „discuta despre ceea ce noi considerăm a fi elementele-cheie ale unei păci durabile”, a adăugat premierul britanic.