Oficiali ONU: rușii au plasat mine antipersonal în jurul centralei nucleare de la Zaporojie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reprezentanții ONU spun că personalul organizației de la centrala nucleară Zaporojie ocupată de ruși a observat mine antipersonal plasate în jurul complexului.

Centrala nucleară Zaporojie FOTO Profimedia
Centrala nucleară Zaporojie FOTO Profimedia

„A pune mine antipersonal la un astfel de obiectiv este în contradicție cu standardele de siguranță ale Agenției Internaționale de Energie Atomică (AIEA) și cu îndrumările de securitate nucleară și creează o presiune psihologică suplimentară asupra personalului uzinei”, a declarat directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, Rafael Mariano Grossi, într-un comunicat luni seara.

Cu toate acestea, o eventuală explozie a minelor, amplasate între barierele perimetrale interne și externe ale complexului nuclear de la Zaporojie, „nu ar trebui să afecteze sistemele de siguranță și securitate nucleară ale amplasamentului”, se mai arată în comunicat.

AIEA și-a exprimat în mod repetat îngrijorarea cu privire la centrala nucleară de la Zaporojie, care este în top 10 cele mai mari centrale din lume, pe fondul temerilor privind o potențială catastrofă nucleară. ONU are oficiali care supraveghează centrala nucleară, care este încă condusă de personal ucrainean, potrivit apnews.com.

Cele șase reactoare ale centralei au fost închise de luni de zile, dar este nevoie de energie electrică și personal calificat pentru a opera sistemele de răcire esențiale ale centralei și alte instrumente de siguranță ale complexului.

Serviciile de informații militare ale Ucrainei au declarat luna trecută, fără a furniza dovezi, că Rusia plănuiește o „provocare pe scară largă” la centrala nucleară din sud-estul țării și a plasat explozibili suspectați pe acoperiș. Rusia, la rândul ei, a susținut, fără a oferi dovezi, că Ucraina plănuia un atac cu pavilion fals care implică materiale radioactive.

Atacuri în valuri ale Rusiei asupra porturilor ucrainene

Reprezentanții Agenției Internaționale de Energie Atomică spun că soldații ruși nu le-au permis accesul la acoperișurile reactoarelor și la turbinele acestora.

Între timp, autoritățile ucrainene au declarat marți că apărarea antiaeriană a interceptat drone Shahed de fabricație iraniană pe care Rusia le-a tras peste noapte asupra Kievului, în ceea ce a fost al șaselea atac cu drone asupra capitalei în această lună. Nu au fost raportate victime sau pagube, potrivit lui Serhii Popko, șeful administrației militare regionale de la Kiev.

Ministerul rus al Apărării a declarat că o navă de patrulare rusă a distrus două drone maritime ucrainene care au atacat-o în Marea Neagră marți dimineața. Potrivit acestuia, echipajul navei de patrulare Sergey Kotov a Flotei ruse de la Marea Neagră nu a fost rănit în atacul la 370 de kilometri (200 de mile marine) sud-vest de portul Sevastopol.

Oficialii ucraineni, la rândul lor, au spus că rușii au folosit muniții cu dispersie într-un atac asupra Kostiantynivka, în regiunea de est Donețk, luni seara.

Băiat de 10 ani ucis de rachete

Rachetele au lovit un iaz de agrement, ucigând un băiat de 10 ani și rănind alți patru copii cu vârsta cuprinsă între 5 și 12 ani, potrivit Pavlo Kyrylenko, șeful administrației militare regionale Donețk.

Atât Rusia, cât și Ucraina au folosit muniții cu dispersie pe tot parcursul războiului, iar SUA a furnizat recent Ucrainei acest tip de muniție din stocul său.

Analiștii occidentali au declarat marți că în recentele atacuri ale Rusiei asupra Odesei și a altor regiuni din sudul Ucrainei s-au folosit rachete care au fost dezvoltate inițial pentru a distruge portavioane. Fiecare rachetă cântărește 5,5 tone, a declarat Ministerul Apărării din Marea Britanie într-o evaluare.

În doar o săptămână, Rusia a tras zeci de rachete și drone în regiunea Odesa, lovind luni o catedrală.

Atacurile au distrus mai multe silozuri de cereale din portul Chornomorsk, la sud de Odesa, iar dronele rusești au lovit docul din portul Reni, de pe fluviul Dunărea, la aproximativ 200 de metri de granița cu România.

Europa

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite