O persoană dată dispărută în accidentul de la Genova, găsită în viaţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O persoană a fost găsită în viaţă miercuri înainte de prânz, între dărâmături, în portul Genova, unde o navă de tip portcontainer s-a lovit violent, marţi seara, de un turn de control, un accident soldat cu şapte morţi, porivit unui bilanţ provizoriu, relatează AFP.

Potrivit publicaţiei Il Secolo XIX, un important ziar local, este vorba despre un bărbat în vârstă de 50 de ani care lucra la dispeceratul căpităniei. El se afla în stare gravă şi a fost transferat imediat la spital, potrivit aceleiaşi surse.

Echipaje de salvare căutau în continuare, miercuri, cele şase persoane date dispărute după coliziunea, marţi noaptea, a unei nave de tip portcontainer de turnul de control al portului din Genova (Italia), un accident spectaculos care s-a soldat cu cel puţin trei morţi, relatează AFP.

Miercuri dimineaţa, bilanţul provizoriu, stabilit de forţele de ordine, se ridica la trei morţi - doi bărbaţi ai căpităniei portului, între care un paznic de coastă în vârstă de 30 de ani, Daniele Fratantonio, şi un pilot -, patru răniţi şi şase dispăruţi.

Aproximativ 15 persoane se aflau în turn atunci când a fost lovit în mod violent de navă. Potrivit salvatorilor de la faţa locului, trei persoane, date dispărute, se aflau în liftul turnului în momentul producerii coliziunii. Nu se ştie dacă ele au căzut în apă sau se află în continuare sub ruinele construcţiei.

Un apel telefonic s-a auzit pe un telefon mobil sub ruinele turnului, în noaptea de marţi spre miercuri, însă apelul a fost întrerupt prea repede, fără ca locul în care se află să poată fi identificat cu precizie.

"Era momentul în care cele mai multe persoane se aflau în turn", a explicat paza de coastă pentru jurnalul local, Secolo XIX, deoarece, în momentul impactului, se schimba tura de lucru a personalului căpităniei portuare.

La mai multe ore după accident, care s-a produs în jurul orei locale 23:30 (00:30, miercuri, ora României), scafandrii continuau căutările în bazinul digului Giano, unde se afla turnul metalic.

Alţi salvatori utilizau câini pentru a căuta persoane sub ruinele construcţiei.

O macara deplasa rămăşiţele turnului, în timp ce nava a fost mutată pe parcursul nopţii, a constatat un fotograf al AFP. O navă aparţinând pompierilor a fost observată, de asemenea, în bazinul portului.

Primarul Genovei, Marco Doria, a proclamat un "doliu cetăţenesc", din cauza "accidentului foarte grav survenit în port, care loveşte întregul oraş", a informat agenţia ANSA.

Şeful Guvernului italian, Enrico Letta, l-a trimis la faţa locului pe ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Maurizio Lupi, pentru o reuniune de lucru cu toate autorităţile locale.

În momentul ieşirii din port, cel mai mare port industrial şi comercial din Italia, "Jolly Nero", un portcontainer al companiei Messina, a efectuat, din motive necunoscute, o manevră greşită şi a lovit din plin Palazzina Piloti, unde sunt controlate mişcările navelor.

"S-a îndreptat repede spre turn, dar, la acest stadiu, nu ştim de ce", a explicat un angajat al companiei Messina, cu sediul în Genova, proprietara navei.

Din cauza coliziunii foarte violente, turnul de control, o structură metalică înaltă în care se aflau birourile piloţilor şi paznicilor de coastă, s-a înclinat cu 45 de grade, iar o parte s-a prăbuşit în apă.

Persoanele care se aflau acolo au căzut în apă. Scafandrii pompierilor, sosiţi foarte repede la faţa locului, au recuperat nouă persoane, dintre care trei erau moarte

Parchetul din Genova a lansat, miercuri dimineaţa, o anchetă împotriva lui X pentru omucidere involuntară. Substitutul procurorului a plasat nava sub sechestru şi l-a interogat pe comandant.

Ajuns la faţa locului, armatorul navei, Stefano Messina, se afla în stare de şoc. "Nu mi s-a întâmplat niciodată aşa ceva. Suntem disperaţi", a declarat acesta cu lacrimi în ochi.

Preşedintele Autorităţii Portuare, Luigi Merlo, precum şi primarul, Marco Doria, s-au deplasat de asemenea la faţa locului.

"Este o tragedie teribilă. Suntem bulversaţi, fără voce", a declarat Merlo. "Pentru moment, este un accident inacceptabil, un traumatism incredibil pentru întreaga comunitate din port. Acum, ne gândim doar la victime, apoi, vom încerca să înţelegem", a adăugat el.

Nava italiană are aproape 200 de metri lungime, 30 de metri lăţime şi o greutate de peste 40.500 de tone.

Conform primelor mărturii, se pare că două motoare s-au blocat, iar portcontainerul a devenit incontrolabil.

Acest accident aminteşte italienilor de tragedia navei Costa Concordia. Acest pachebot de croazieră a naufragiat, la 13 ianuarie 2012, după ce s-a lovit de o stâncă, în faţa insulei toscane Giglio, provocând 32 de morţi.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite