O femeie ia elan pentru a-l „detrona” pe Viktor Orban

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Klara Dobrev FOTO EPA-EFE
Klara Dobrev FOTO EPA-EFE

Liderul ultraconservator al Ungariei, Viktor Orban, s-ar putea duela cu o femeie pentru postul de premier în alegerile din primăvara anului viitor.

Şase partide au decis să-şi depăşească clivajele ideologice şi să se alieze pentru a pune capăt erei Viktor Orban, care conduce Ungaria din 2010 încoace şi îşi doreşte un nou mandat de patru ani ca prim-ministru.

Un scrutin inedit a avut loc recent în Ungaria pentru a departaja candidaţii celor şase partide aliate în disputa finală cu cei ai formaţiunii politice a lui Orban, Fidesz.

Partidul eurodeputatei Klara Dobrev a ieşit pe primul loc. În plus, Klara Dobrev este opţiunea numărul unu după primul tur pentru înfruntarea lui Viktor Orban la postul de premier. Un al doilea tur urmează să aibă loc în câteva zile, iar disputa se anunţă a fi strânsă - între Klara Dobrev (34%) şi primarul ecologist al Budapestei Gergely Karacsony (27,9%). Văzut un om al consensului, Karacsony ar putea primi sprijinul ocupantului locului trei în primul tur, conservatorul Péter Marki-Zay (20%).

Klara Dobrev, 49 de ani, este avocată şi eurodeputată aleasă din partea Coaliţiei Democratice, o formaţiune politică de centru stânga condusă de soţul ei, fostul premier socialist Ferenc Gyurcsany.

Eurodeputata are în spate un partid solid şi bine organizat, dar ar putea întâmpina dificultăţi la urne din cauza soţului ei, detestat de numeroşi ungari. Acesta ar fi motivul pentru care Marki-Zay ar intenţiona să încline balanţa în favoarea lui Karacsony.

Circa 633.000 de cetăţeni ungari (8% din corpul electoral) au votat în acest scrutin neobişnuit care a debutat haotic din cauza unui atac cibernetic atribuit regimului Orban.

Potrivit sondajelor, cele şase partide au şanse reale să învingă Fidesz, dar la o diferenţă extrem de mică, de numai 1%.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite