Noul comisar european al economiei vrea relaxarea regulilor privind deficitul bugetar
0Noul comisar european al economiei, italianul Paolo Gentiloni, a declarat că blocul comunitar trebuie să ia în considerare să-şi relaxeze regulile stricte privind deficitul bugetar, pentru a răspunde riscurilor climatice şi unei creşteri slabe, într-o abordare asemănătoare cu cea a preşedintelui francez Emmanuel Macron, informează Euractiv.
Regulile, care au rolul de a forţa o disciplină bugetară printre statele membre ale Uniunii Europene, s-au născut ca răspuns la criza financiară şi trebuie să fie adaptate prezentului, a precizat Gentiloni, în ediţia de luni a cotidianului Sueddeutsche Zeitung.
„Avem provocări diferite acum: lupta împotriva schimbărilor climatice şi pericolul de a avea o creştere scăzută şi o inflaţie scăzută pentru o perioadă îndelungată de timp”, a spus el.
Aşa numitul Pact pentru Creştere şi Stabilitate al UE limitează deficitele de buget la trei la sută din PIB şi datoria generală la 60 la sută din PIB pentru statele membre.
Unele state au reuşit să respecte aceste limite fie prin ani de austeritate, fie printr-un noroc economic, în timp ce altele au rămas în urmă, acumulând datorii semnificative.
Criticii au argumentat de multă vreme că ţările au nevoie de mai multă flexibilitate pentru a putea cheltui acolo unde este necesar, ca să sporească creşterea economică şi să împiedice un declin.
Macron s-a exprimat de curând în această privinţă, afirmând că statelor UE trebuie să le fie permis mai mult.
„Avem nevoie de politici mai expansioniste, să investim mai mult. Europa nu poate fi singura zonă care nu face acest lucru”, a declarat liderul francez pentru publicaţia The Economist. „Dezbaterea legată de limita de trei la sută „aparţine altui secol”, a adăugat el.
Gentiloni, fost premier de centru-stânga în Iralia, a precizat că va lansa „consultări” privind avantajele şi dezavantajele acestor norme, aşteptând noi propuneri „în a doua jumătate a anului 2020”.