Noi ipoteze despre originea exploziei de la Podul Crimeea. Forțele speciale ucrainene ar fi putut să folosească un camion-capcană detonat de la distanță sau o dronă kamikaze
0Comandourile ucrainene ar fi putut folosi un camion-bombă enorm sau o dronă sinucigașă pentru a arunca în aer podul preferat al lui Vladimir Putin.

Videoclipurile și imaginile arată dimensiunea exploziei care a prăbușit o parte a podului și a incendiat un tren de combustibil de pe linia de cale ferată adiacentă.
Este o lovitură puternică pentru efortul de război deja dezastruos al Rusiei în Ucraina, deoarece paralizează o parte a lanțului lor de aprovizionare și arată cât de mult a crescut aria armatei Kievului.
Cauza exactă a exploziei rămâne necunoscută. Dar teoria principală în acest moment - și acuzația formulată de Rusia - este că explozia a fost declanșată de un camion-bombă.
Camerele arată explozia de pe carosabil aparent centrată în jurul unui camion . Autoritățile ruse au publicat, de asemenea, imagini cu un TIR roșu despre care susțin că a fost responsabilă pentru explozie .
Înregistrările camerei de pe pod arată, de asemenea, camionul oprindu-se la un punct de control înainte de a i se permite să treacă pe Podul Kerci.
Camionul a fost inspectat vizual înainte de a urca pe pod, dar ofiţerul care a efectuat inspecţia nu a găsit nimic suspect, potrivit site-ului rus de ştiri Mash, care a publicat un videoclip în care susţine că vehiculul greu a fost cel care a provocat pagubele când a explodat. Cu toate acestea, monitorizarea nu a inclus raze X.
La intrarea pe pod a fost instalat un echipament special care ar trebui să detecteze explozibilii din vehicule, potrivit site-ului independent Meduza, cu sediul la Riga.
Serviciile de securitate ale lui Putin au spus că proprietarul camionului ar fi Samir Iusubov, din Krasnodar, Rusia.
„Nu am nimic de-a face cu ceea ce s-a întâmplat pe podul din Crimeea”, a declarat el presei. El a sugerat că vărul tatălui său, Mahir, ar fi putut fi la volan și nu a putut fi contactat de la explozie.
Se bănuiește că Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) - serviciul secret al Kievului care operează o unitate de forțe speciale - ar fi în spatele exploziei. SBU nu a comentat încă afirmațiile.
Ucraina nu și-a revendicat responsabilitatea pentru atac, dar a sărbătorit pe scară largă explozia și anterior a sugerat că va ataca Podul Kerci.
Comentatorul pro-Putin Iuri Podoliaka a susținut că ar fi putut fi o explozie controlată de la distanță de ucraineni. El a sugerat că șoferul ar fi putut să nu știe de „încărcătura mortală” pe care o transportau în remorcă – sau ar fi putut fi o misiune sinucigașă deliberată.
Tony Spamer, un fost expert al armatei britanice în demolarea podurilor, a pus la îndoială teoria camionului-bombă, scrie Wall Street Journal .
El a explicat, cum explozia unui camion ar fi spulberat drumul, dar nu ar fi declanșat un colaps structural.
"Trebuie să ataci toată lățimea podului. Privind-l, se pare că a fost atacat de dedesubt", a spus Spamer.
Explozia a aprins și trenul de combustibil din apropiere, care a deteriorat și mai mult podul.
Alte teorii indică o formă misterioasă care se mișcă sub pod, surprinsă de camerele de luat vederi cu câteva momente înainte de explozie.
S-a sugerat că aceasta ar putea fi o dronă sinucigașă încărcată cu bombă.
În urmă cu doar câteva săptămâni, o misterioasă dronă kamikaze s-a detonat în fața sediului Flotei Mării Negre de la Sevastopol.
Imaginile din satelit ale Maxar arată că explozia a prăbușit o bandă a podului rutier și a deteriorat calea ferată din apropiere. Comitetul de Investigații al Rusiei a declarat că un camion a explodat pe pod și a aprins șapte rezervoare de combustibil pe calea ferată. O mică parte din bloggerii ruși au speculat că sabotorii ucraineni au folosit o barcă pentru a detona podul de dedesupt, deși nu există dovezi vizibile pentru o astfel de concluzie
Podul din Crimeea era protejat împotriva atacurilor aeriene cu ajutorul a două regimente de rachete S-400, cele mai moderne din dotarea forțelor ruse. Sistemele S-400 erau completate de alte sisteme antiaeriene cu rază scurtă și medie, de tup Panțîr S-1 și Tor.
Podul era protejat, conform Moscovei, și împotriva scafandrilor-sabotori, care ar fi încercat să plaseze explozivi subacvatici. Sistemul de protecție includea senzori, nave ale marinei militare și ale Gărzii de Coastă, echipe speciale de intervenție, scafandri și inclusiv delfini antrenați special. De asemenea, podul Kerci era apărat pe uscat de alte unități speciale ale ministerului rus de Interne. În plus, podul era protejat și de unități de război electronic.
Podul Kerci, peste strâmtoarea dintre Marea Neagră și Marea Azov și care leagă Crimeea de Rusia a fost redeschis pentru traficul rutier sâmbătă seara, după ce în zorii zilei a fost zguduit puternic de o explozie. Circulația a fost redeschisă însă cu restricții severe. Circulația feroviară încă este blocată...
A fost redeschisă circulația rutieră pe singura cale de pod care a rămas în picioare
Sâmbătă după-amiază, însă, a fost redeschisă circulația rutieră pe singura cale de pod care a rămas în picioare. Însă a fost deschisă cu restricții: atât restricții de tonaj, cât și restricții pe flux pentru că zona carosabilă a fost îngustată simțitor în dreptul zonei unde a avut loc explozia.
Practic, din patru benzi de circulație, acum se mai poate circula alternativ doar pe o singură bandă.
În plus, toate mașinile care doresc să traverseze podul sunt supuse unor controale amănunțite.
Președintele rus Vladimir Putin a ordonat sâmbătă întărirea măsurilor de securitate pentru podul care leagă Rusia de Crimeea, precum și pentru infrastructura care aprovizionează cu electricitate și gaz peninsula ucraineană anexată, a informat agenția rusă Interfax, preluată de Reuters.
Într-un decret emis la câteva ore după ce podul Kerci a fost avariat de o explozie puternică, Putin precizează că serviciul federal de securitate FSB va fi responsabil pentru întărirea măsurilor de protecție.
Înainte de emiterea acestui decret de către Kremlin, liderul cecen Ramzan Kadârov a invitat unităţile sale să păzească podul în viitor.
Responsabilitatea pentru securitatea podului a fost împărţită până acum între trei părţi, potrivit deputatului rus Alexandr Hinştein. Ministerul Apărării a monitorizat spaţiul aerian, Garda Naţională Rosgvardia s-a ocupat de supravegherea maritimă, iar traficul rutier şi rutele feroviare erau controlate de Ministerul Transporturilor.
Explozia este cercetată de Comitetul de Investigaţii al Rusiei, care a deschis o anchetă şi cu privire la proprietarul camionului.