Nemulțumirile soldaților ucraineni, după aproape doi ani de război. „Am pierdut timpul pentru nimic”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O stare de spirit sumbră planează peste soldații Ucrainei, în timp ce războiul cu Rusia continuă. În ciuda unei contraofensive dezamăgitoare în această vară și a semnelor de susținere financiară neclintită din partea aliaților, soldații ucraineni spun că rămân ferm hotărâți să câștige.

Soldați ucraineni FOTO EPA-EFE
Soldați ucraineni FOTO EPA-EFE

Dar, pe măsură ce iarna se apropie, ei își fac griji că Rusia este mai bine echipată pentru luptă și sunt frustrați că se află, din nou, în defensivă într-un război obositor. Unii se îndoiesc chiar de judecata liderilor lor, potrivit AP

Nemulțumirea în rândul soldaților ucraineni – cândva extrem de rară și exprimată doar în privat – este acum mai comună și mai răspândită.

Soldații ucraineni, tot mai demoralizați

În orașul sudic Herson, unde Ucraina lansează atacuri împotriva trupelor rusești bine înarmate de pe cealaltă parte a râului Nipru, soldații se întreabă de ce aceste operațiuni dificile nu au fost lansate cu luni în urmă pe vreme mai caldă.

„Nu înțeleg”, a spus un comandant al unității antidrone a Brigăzii a 11-a Gărzii Naționale, cunoscut pe câmpul de luptă sub numele de Boxer. „Acum e mai greu și mai rece.”

„Nu este doar sentimentul meu, multe unități îl împărtășesc”, a spus Boxer, care a vorbit cu condiția ca numai numele său de luptă să fie folosit.

Rusia, care a anexat ilegal Peninsula Crimeea în 2014, controlează aproximativ o cincime din Ucraina. După 22 de luni de război, cele două țări se află, în esență, într-un impas de-a lungul liniei frontului de 1.000 de kilometri.

Forțele ruse urmăresc să pătrundă mai adânc în estul Ucrainei în această iarnă, spun analiștii, astfel încât președintele rus, Vladimir Putin, să își poată face campanie pentru a fi reales, un rezultat care este aproape sigur. Încurajat de câștigurile recente pe câmpul de luptă, Putin a declarat săptămâna trecută că rămâne pe deplin angajat în război și a criticat Ucraina pentru că a „sacrificat” trupele pentru a demonstra succesul sponsorilor occidentali.

În Statele Unite, care au cheltuit deja aproximativ 111 miliarde de dolari pentru apărarea Ucrainei, președintele Joe Biden pledează pentru un ajutor suplimentar de 50 de miliarde de dolari. Însă parlamentarii republicani se opun – la fel cum unii parlamentari din Europa se pregătesc să ofere încă 50 de miliarde de dolari Ucrainei, după ce nu și-au îndeplinit promisiunile, în privința muniției.

„Motivul pentru care ucrainenii sunt posomorâți este că, acum simt că nu numai că nu s-au descurcat bine în acest an... ei știu că jocul rușilor se îmbunătățește.Ei văd ce se întâmplă în Congres și văd ce s-a întâmplat în UE”, a afirmat Richard Barrons, un fost general al armatei britanice.

Ucraina poate fi în defensivă în această iarnă, dar liderii săi militari spun că nu au intenția de a lăsa lupta.

„Dacă nu vom mai avea nici măcar un singur glonț, îi vom ucide cu lopeți”, a spus Serhii, comandantul Brigăzii 59 care activează în orașul de est Avdiivka „Cu siguranță, toată lumea s-a săturat de război, fizic și psihic. Dar imaginați-vă dacă ne oprim – ce se întâmplă mai departe?”

Neînțelegerile oficialilor, reflectate pe câmpul de luptă

Oboseala și frustrarea de pe câmpul de luptă se oglindesc în capitala Ucrainei, Kiev, unde dezacordurile dintre lideri s-au revărsat, recent, la vedere.

Președintele Volodimir Zelenski a contestat public, luna trecută, evaluarea șefului militar al Ucrainei, Valeri Zaluzhnîi, potrivit căreia războiul a ajuns într-un impas. Și primarul Kievului, Vitali Klitschko, l-a atacat în mod repetat la Zelenski spunând că deține prea multă putere.

Primarul Kievului, Vitali Klitschko FOTO Arhivă
Primarul Kievului, Vitali Klitschko FOTO Arhivă

Neliniștea din sălile puterii pare să se fi filtrat în rândul armatei, care au din ce în ce mai multe îndoieli cu privire la ineficiență și luarea deciziilor greșite în cadrul birocrației de care depind pentru a-i menține bine înarmați pentru luptă.

În regiunea Zaporojie din sudul Ucrainei, unde impulsul a încetinit de la contraofensiva de vară, dronele au devenit un instrument crucial de război. Ele permit soldaților să supravegheze – și să rețină – forțele ruse în timp ce desfășoară operațiuni periculoase și minuțioase pentru a curăța câmpurile minate și a consolida câștigurile teritoriale. Dar luptătorii de acolo se plâng că armata a fost prea lentă în pregătirea operatorilor de drone.

A fost nevoie de șapte luni pentru a obține documentele necesare de la mai multe agenții guvernamentale pentru a antrena 75 de bărbați, a spus Konstantin Denisov, un soldat ucrainean.

„Am pierdut timpul pentru nimic”, a spus el. Comandanții din alte părți se plâng de insuficienta trupă sau de întârzieri în repararea dronelor, perturbând misiunile de luptă.

Ministrul Apărării, Rustem Umerov, insistă că Ucraina are suficienți soldați și armament pentru a alimenta următoarea fază a luptei.

„Suntem capabili și capabili să ne protejăm oamenii și o vom face. Avem un plan și ne ținem de acel plan”, a spus el pentru Associated Press.

Scopul contraofensivei din iarnă: limitarea pierderilor umane

Momentul limitat pe care l-au avut forțele Ucrainei în timpul contraofensivei lor de vară a încetinit — de la pădurile din nord-est, la centrele urbane din est, până la terenurile agricole nămoloase din sud.

Având în vedere că Rusia speră să ia inițiativa în această iarnă, Ucraina se concentrează în principal pe a-și menține locul, potrivit interviurilor cu o jumătate de duzină de comandanți militari, de-a lungul liniei de front vastă.

În ciuda terenului umed și a noroiului, care îngreunează deplasarea tancurilor și a altor arme grele, armata rusă și-a întărit forțele în regiunea de est Donețk, unde recent și-a intensificat manevrele ofensive.

„Scopul principal pentru iarnă este să pierzi cât mai puțini oameni posibil”, a spus Parker, comandantul ucrainean al unui batalion mecanizat de lângă Bakhmut, care a cerut să-și folosească numele câmpului de luptă pentru a vorbi liber. Bakhmut este un oraș din estul Ucrainei pe care forțele ruse l-au luat după luni de lupte grele.

„Trebuie să fim clari. Nu este posibil în timpul iernii să eliberăm Donețk sau Bakhmut, pentru că au prea mulți (luptători)”, a spus Parker.

Analiştii spun că Ucraina ar putea fi chiar forţată să cedeze părți din teritoriul revendicat anterior în această iarnă, deşi este probabil ca Rusia să plătească un preţ mare.

„Dacă Rusia continuă să atace, rezultatul cel mai probabil este că va obține niște câștiguri teritoriale foarte marginale, dar va suferi pierderi enorme în acest sens”, a declarat Ben Barry, membru senior la Institutul Internațional de Studii Strategice din Londra.

Rușii, mai bine înarmați

Unii comandanți ucraineni de peste linia frontului spun că le lipsesc luptătorii și puterea de foc necesare pentru a menține valurile aparent nesfârșite de infanteriști ale Rusiei la distanță, în timp ce întăresc apărarea pentru a proteja soldații. Ar trebui acordată din ce în ce mai multă importanță dronelor de atac - o armă, spun ei, cu care Rusia este în prezent mai bine echipată.

Într-adevăr, în timp ce soldații ucraineni s-au dovedit a fi inventivi și inovatori pe câmpul de luptă, Moscova și-a extins dramatic industria de apărare, în ultimul an, producând vehicule blindate și cartușe de artilerie într-un ritm pe care Ucraina nu-l poate egala.

42 de drone rusești, lansate deasupra regiunii Odessa FOTO EPA-EFE
42 de drone rusești, lansate deasupra regiunii Odessa FOTO EPA-EFE

„Da, sunt înaintea noastră în ceea ce privește aprovizionarea”, a spus Boxer, comandantul din Herson, care a atribuit dronelor rusești că au o rază de acțiune mai mare și un software mai avansat. „Permite dronei să urce 2.000 de metri, să evite bruiajele”, a spus el, în timp ce dronele ucrainene „pot zbura doar 500 de metri”.

Acest lucru pune o problemă pentru trupele sale, care au fost limitate în capacitatea lor de a lovi ținte rusești de cealaltă parte a râului Nipru. Pentru a desfășura, în cele din urmă, armament greu, cum ar fi tancuri, Ucraina trebuie mai întâi să împingă forțele ruse înapoi pentru a ridica bariere. Până când nu vor primi mai multe drone, acest lucru nu va fi posibil, a spus Boxer.

„Așteptăm armele pe care trebuia să le primim cu luni în urmă”, a spus el.

Pentru a susține lupta, Ucraina va trebui, de asemenea, să mobilizeze mai mulți bărbați.

În orașele din nord-estul Kupiansk și Lyman, forțele ruse au desfășurat trupe numeroase, cu scopul de a recuceri teritoriul pierdut.

„Pur și simplu ne slăbesc pozițiile și fortărețele, ne rănesc soldații, forțându-i astfel să părăsească câmpul de luptă”, a spus Dolphin, un comandant din nord-est care ar fi citat doar folosind numele său de luptă.

Dolphin afirmă că personalul nu este suficient.

„Pot spune, pentru unitatea mea, că suntem pregătiți în proporție de 60%”, a spus el.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite