Rusia, un pericol pentru Europa în cazul în care ar învinge în Ucraina: ce trupe ar putea ataca România

0
Publicat:

Căderea Ucrainei în mâinile Rusiei lui Putin este un scenariu de coșmar care poate fi urmat de un atac împotriva NATO. În acest caz, România ar putea fi amenințată de două armate ruse și de un corp de armată, care însumează în jur de 200.000 de soldați.

FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Susținerea Ucrainei este esențială pentru îndepărtarea pericolului unei confruntări între Rusia și NATO. În condițiile în care sprijinul pentru țara agresată de Vladimir Putin ar înceta, nu este exclusă o victorie a invadatorilor și extinderea zonei de potențiale ciocniri între Rusia și NATO.

Cu sprijinul financiar și militar al Occidentului, armata ucraineană a reușit să zdrobească 90 la sută din forțele aruncate de Putin în Ucraina la 24 februarie 2022. Între timp, rușii au înlocuit pierderile recrutând în mod constant și și-au intensificat producția de armament.

O armată rusă victorioasă la sfârșitul acestui război va avea experiență de luptă și va fi considerabil mai mare decât forțele terestre rusești de dinainte de 2022, în timp ce economia rusă va găsi mereu modalități de a evita sau atenua impactul sancțiunilor. În această situație, Rusia poate reprezenta o amenințare militară convențională majoră pentru NATO pentru prima dată de la prăbușirea Uniunii Sovietice, în 1991, avertizează Institutul pentru Studiul Războiului (ISW).

ISW analizează diverse scenarii „prudente” de evoluție a unui conflict Rusia-NATO. Înainte de lansarea invaziei, niciun soldat rus nu era în poziția de a amenința un stat membru NATO, nici măcar statele baltice. Stoparea invaziei și menținerea unei linii de front stabile în estul și sud-estul Ucrainei „ferește” în prezent România, dar și Polonia, Slovacia și Ungaria, de riscul unui atac terestru din partea Rusiei. Astfel, Ucraina funcționează ca o imensă „zonă tampon”, în care cele mai apropiate trupe ruse de granița României se află la 350 de kilometri depărtare, iar majoritatea la peste 560 de kilometri și chiar mai mult de Polonia, Slovacia și Ungaria. În prezent, războiul „ține ocupați” circa 500.000 de soldați ruși. Dacă dispare această zonă tampon, relativa liniște a aliaților NATO din Est se poate transforma într-o neliniște totală.

Absorbind și Belarusul în cazul căderii Ucrainei, Rusia ar putea aduce trei armate la granița cu NATO: Armata 18 de Arme Întrunite, Armata 25 de Arme Întrunite și Armata 8 de Gardă de Arme Întrunite, fiecare cu peste 80.000 de soldați. O hartă făcută de ISW (foto mai jos) sugerează că România ar fi amenințată direct de două armate: Armata 25 în Nord și Armata 18 în sud-est, cărora li s-ar adăuga și Corpul 40 de armată, subunitate de circa 20.000-40.000 de soldați.

Harta ISW cu potentiale trupe ruse la granita cu Romania jpg

Alte divizii ar putea fi staționate în regiunile estice ale Ucrainei ca unități de rezervă sau pentru contracararea rezistenței locale. De asemenea, cel puțin o divizie aeropurtată (trei regimente de parașutiști) și o divizie mecanizată de infanterie (trei regimente motorizate) ar putea staționa, prin rotație, în Belarus, țară condusă în prezent de dictatorul Aleksandr Lukașenko, un aliat al Kremlinului. Aceste trupe ar beneficia de o „bulă” de protecție aeriană datorită sistemelor antiaeriene cu rază lungă de acțiune S-300, S-400 și S-500.

Continuarea sprijinului pentru Ucraina, o necesitate pentru Occident

ISW avertizează că NATO ar putea să nu reziste cu actuala prezență pe flancul estic și subliniază asupra necesității continuării întăririlor în zonă.

Astfel, „pentru a-i descuraja pe ruși și a putea înfrânge un atac al acestora, Statele Unite ar trebui să desfășoare cantități mari de trupe pe întregul flancul estic al NATO, de la Marea Baltică până la Marea Neagră”.

Concomitent, Statele Unite vor trebui să aducă în Europa „o cantitate semnificativă” de avioane „invizibile”, adică greu de detectat pe radare. Ori strategia de apărare a NATO în fața Rusiei se bazează pe superioaritatea sa aeriană, care nu doar că protejează trupele NATO de atacuri, dar poate sprijini direct trupele și poate suplini artileria.

„Statele Unite vor trebui să aibă avioane invizibile într-un număr mare în Europa pentru a putea penetra și distruge sistemele antiaeriene ruse - și să-i împiedice astfel pe ruși să-și poată reface o apărare antiaeriană eficientă - pentru a permite astfel avioanelor normale și rachetelor de croazieră să-și atingă țintele”, afirmă experții ISW.

Este evident că, în caz de război convențional, adică fără arme nucleare, „potențialul militar al Statelor Unite și aliaților NATO este mai mare decât cel al Rusiei și nu e niciun motiv de a pune la îndoială capacitatea Vestului de a înfrânge armata rusă, chiar în situația în care Rusia va absorbi complet Ucraina și Belarus”, amintește ISW.

Însă Statele Unite ar trebui să ia foarte în serios costurile pe care le va avea de plătit în cazul unei victorii a Rusiei în Ucraina și care ar fi „mult mai mari decât își poate imagina oricine”, subliniază ISW.

Prin urmare, restabilirarea integrității teritoriale a Ucrainei, inclusiv recuperarea Peninsulei Crimeea, este importantă pentru Statele Unite și NATO. Ocupând Crimeea, Rusia reușește să fie o putere în Marea Neagră și să amenințe cu avioanele sale de luptă flancul sud-estic al NATO.

ISW consideră continuarea ajutorului militar pentru Ucraina drept o soluție „mult mai avantajoasă și ieftină” pentru Statele Unite și NATO  de a-și asigura protecția comparativ cu oprirea susținerii.

O altă variantă cel puțin la fel de proastă ar fi „înghețarea” ostilităților din Ucraina, avertizează ISW. În acest caz, Rusiei ar putea obține răgazul necesar pentru a-și reface trupele și pentru a se înzestra cu noi arme, după care va urma inevitabil reluarea invaziei, conchide ISW.

Europa

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite