Moscova avertizează că va lua „măsuri compensatorii“ la decizia SUA privind creşterea prezenţei militare în Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ambasadorul Rusiei la OSCE Andrei Kelin FOTO AP Photo/Ronald Zak via RIA Novosti
Ambasadorul Rusiei la OSCE Andrei Kelin FOTO AP Photo/Ronald Zak via RIA Novosti

Rusia va lua „măsuri compensatorii“ care să contrabalanseze decizia SUA privind creşterea prezenţei militare în Europa Centrală şi de Est, a avertizat ambasadorul rus la OSCE, Andrei Kelin, într-un interviu acordat agenţiei RIA Novosti.

Aceasta este prima reacţie de la Moscova după anunţul de la Washington privind suplimentarea bugetului apărării destinat Europei şi luptei împotriva reţelei teroriste Statul Islamic.

„Este puţin probabil să se adopte măsuri simetrice, ţinând cont de suma exorbitantă pe care o vor investi partenerii noştri americani (în creşterea prezenţei militare NATO în Europa, n. red.). Să nu  uităm de faptul că ei iau în calcul să investească de patru ori mai mult de anul viitor. Prin urmare, sunt convins că un răspuns simetric este inutil.  Adoptăm măsuri compensatorii pentru menţinerea echilibrului strategic în regiune şi vom continua să facem acest lucru“, a semnalat Andrei Kelin.

Preşedintele american, Barack Obama, intenţionează să majoreze substanţial amplasarea de armament greu, vehicule blindate şi alte echipamente NATO în Europa Centrală şi de Est, cu scopul de a descuraja Rusia în ceea ce priveşte noi agresiuni în regiune, scrie „New York Times“.

Marţi, secretarul american al Apărării, Ashton Carter, a prezentat proiectul de buget al Pentagonului pentru 2017, care prevede finanţări suplimentare destinate luptei împotriva Statului Islamic, precum şi întăririi prezenţei militare americane în Europa Centrală şi de Est, în special în Estonia şi România.

Conform prestigioasei publicaţii, care citează mai mulţi oficiali, Casa Albă plănuieşte să solicite în acest scop o suplimentare bugetară de peste 3,4 miliarde de dolari pentru cheltuielile militare din Europa în 2017, ceea ce înseamnă o creştere de peste patru ori a bugetului actual de 789 milioane de dolari. 

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a salutat anunţul Washingtonului privind „sporirea de patru ori a bugetului destinat Iniţiativei pentru Reasigurarea Europeană (ERI) pentru anul 2017“, precum şi „determinarea de a asigura o prezenţă militară americană robustă în Europa“, potrivit unui comunicat difuzat miercuri.

„Anunţul reprezintă o confirmare a angajamentului puternic al SUA pentru securitatea europeană, întărind măsurile Aliate destinate apărării colective şi descurajării factorilor de risc“, apreciază MAE.

Analişti independenţi au fost însă surprinşi de amploarea acestei creşteri prevăzute a cheltuielilor militare pentru Europa. Potrivit unor analişti, creşterea cheltuielilor şi desfăşurarea de militari suplimentari va deranja, cu certitudine, Rusia.

„Este un semnal extrem de puternic de angajament pentru descurajarea Rusiei şi întărirea alianţei noastre şi a parteneriatului cu ţări precum Ucraina, Republica Moldova şi Georgia“, a subliniat Evelyn N. Farkas, însărcinată până în octombrie la Pentagon de politica cu privire la Rusia şi Ucraina.

Rusia a investit puternic pentru a-şi transforma armata greoaie, în stil sovietic, într-o forţă mai flexibilă, capabilă să poarte intervenţii rapide. Această realitate, combinată cu disponibilitatea preşedintelui rus Vladimir Putin de a folosi armata pentru a extinde influenţa Rusiei dincolo de graniţe, a necesitat o forţă de descurajare mai puternică, explică oficiali de la Pentagon. Potrivit unuia dintre ei, Pentagonul doreşte o prezenţă rotativă permanentă în Europa de Est, ceea ce presupune că în regiune va exista întotdeauna echivalentul unei brigăzi, mai scrie The New York Times. 

Printre ţările unde ar putea fi amplasate echipamentele şi fortele suplimentare se numără Ungaria, România şi ţările baltice, potrivit unor oficiali de la Pentagon citaţi de cotidianul american.

Bugetul militar al Statele Unite este cel mai important din lume şi depăşeşte chiar bugetele de apărare însumate ale altor opt armate mari. Bugetul complet al apărării american pentru 2017 va fi dezvăluit săptămâna viitoare.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite