Mitinguri electorale în Italia, înainte cu o săptămână de alegerile legislative

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Principalele partide politice din Italia, dar şi alte formaţiuni organizează sâmbătă mitinguri electorale în mai multe oraşe ale ţării, în contextul în care campania pentru alegerile legislative anticipate intră în linie dreaptă.

Formaţiunea de extremă-dreapta Liga Nordului organizează o astfel de manifestaţie în centrul oraşului Milano. Potrivit dpa, 50.000 de persoane sunt aşteptate să răspundă apelului liderului partidului, Matteo Salvini, de a participa la miting.

În acest timp, la Roma, grupările de stânga organizează un marş împotriva rasismului la care sunt aşteptate circa 20.000 de persoane.  

În acest context, poliţia a luat măsuri sporite de securitate, mai ales că, în ultimele săptămâni, demonstraţiile au dus la ciocniri repetate între forţele de ordine şi militanţii antifascişti, mai multe persoane fiind arestate, aminteşte dpa.

Campania electorală din Italia, care urmează să se încheie pe data de 2 martie, este puternic amprentată de problemele generate de criza migraţiei. 

Tensiunile au crescut în intensitate după ce, la începutul acestei luni, în oraşul Macerata din centrul ţării, un bărbat înarmat, fost membru al formaţiunii xenofobe Liga Nordului, a deschis focul de la geamul maşinii sale în direcţia unor migranţi africani, rănind şase persoane. 

Incidentul armat a avut loc la câteva zile după ce cadavrul dezmembrat al unei italience în vârstă de 18 ani a fost descoperit îndesat în două valize în apropiere de Macerata, suspect în acest caz fiind un migrant nigerian.

Potrivit analiştilor, este puţin probabil ca perioada tulbure prin care trece Italia să se încheie după alegerile din 4 martie, în cadrul cărora peste 51 de milioane de italieni sunt aşteptaţi să voteze.

Asta şi pentru că, arată sondajele, nicio formaţiune înscrisă în cursa electorală nu are şanse reale să obţină majoritatea parlamentară.

De acest deziderat – obţinerea unei majorităţi parlamentare – s-ar putea apropia, totuşi, coaliţia de dreapta/extremă-dreapta formată din partidul Forza Italia, de centru-dreapta, condus de fostul premier Silvio Berlusconi, formaţiunea Liga Nordului a lui Salvini şi Fraţii Italiei, o altă grupare de extremă-dreapta. 

Însă, subliniază analiştii, este greu de anticipat cum vor decurge lucrurile, având în vedere că peste 30% din alegători sunt încă indecişi.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite