Mişcarea lui Grillo, un vis populist gata să se năruie? Doi parlamentari au părăsit partidul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Beppe Grillo, fondatorul Mişcării Cinci Stele FOTO Reuters
Beppe Grillo, fondatorul Mişcării Cinci Stele FOTO Reuters

Iluzia partidului populist italian începe să se dezumfle. „Grillini”, aşa cum sunt numiţi parlamentarii din Mişcarea Cinci Stele (M5S), fondată de fostul actor de comedie Beppe Grillo, au început să părăsească partidul, considerat în iarnă „marea surpriză” a alegerilor parlamentare. Trei parlamentari M5S au devenit deja independenţi, iar potrivit publicaţiei „Le Point” alţi 24 de deputaţi şi senatori „grillini” le vor urma exemplul.

Doi parlamentari italieni, Vincenza Labriola şi Alessandro Furnari, au părăsit mişcarea populistă condusă de Grillo, „un semnal de alarmă în interiorul grupului care a intrat în Parlamnet pentru prima oară în Februarie, beneficiind de un sfert din voturile naţionale”, notează Reuters.

„Ni s-au impus decizii de mai sus în ultimele luni, iar asta a erodat încrederea care ne-a legat”, a scris Vincenza Labriola pe pagina ei de Facebook.

Mişcarea lui Grillo, principalul partid de opoziţie din Italia, a pierdut foarte mult în alegerile locale recente, nereuşind să câştige niciun mandat în cele 546 de localităţi în care oamenii s-au dus la vot. De altfel, potrivit unui sondaj publicat vineri de SWG, sprijinul electoratului pentru M5S a coborât sub 20%.

Potrivit „Le Point”, în consecinţă, 24 de parlamentari M5S urmează să părăsească partidul. Pe de altă parte, „intransigenţii” mişcării au făcut deja o listă cu parlamentarii „trădători”, care ar trebui excluşi din partid.

Presa a vehiculat zvonuri despre eventuale dezertări în M5S, afirmând că există un grup de parlamentari care nu vor să returneze o parte din salariile lor de parlamentar, aşa cum le cere Grillo. „Făceau parte din cei care au spus clar că nu vor returna nicio parte din indemnizaţie”, a declarat Riccardo Nuti, liderul grupului parlamentar M5S din Camera Deputaţior.

La începutul anului, un parlamentar M5S a fost expulzat din partid, după ce a ignorat recomandările lui Grillo privind apariţiile televizate.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite