Militari americani, lăudaţi că au evitat comiterea unui masacru într-un tren Thalys care circula pe ruta Amsterdam-Paris

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un carnagiu a fost evitat vineri, într-un tren Thalys care asigura o legătură între Amsterdam şi Paris, după ce militari americani au imobilizat un bărbat înarmat care a deschis focul, într-un atac aparent terorist, la opt luni de la atentatele din capitala Franţei, relatează AFP, citată de Mediafax.

Doi dintre militari au fost răniţi, unul de un glonţ, celălalt cu o armă albă, dar vieţile lor nu sunt în pericol.

Cel puţin un foc de armă a fost tras la bordul trenului de mare viteză Thalys 9364, la ora locală 17.50 (18.50, ora României), în zona localităţii Oignies (Haute Picardie).

Un „atac terorist“ evitat mulţumită „sângelui rece şi curajului“

Un „atac terorist“, potrivit premierului belgian Charles Michel, a fost evitat mulţumită „sângelui rece“, dar şi a „marelui curaj“, salutat de către ministrul francez de Interne Bernard Cazeneuve, ale celor doi militari americani care se aflau la bordul trenului.

Potrivit unei surse apropiate dosarului, ar fi intervenit şi un al treilea american, pentru a-l neutraliza pe atacator. Americanii l-ar fi reperat după ce l-au auzit reîncărcând arma, potrivit primelor elemente ale anchetei. Suspectul avea asupra sa o puşcă de asalt de tip Kalaşnikov, un pistol automat, nouă încărcătoare şi un cutter, potrivit unei surse din cadrul poliţiei.

image

Armele atacatorului FOTO New York Daily News

Unul dintre pasagerii americani a fost rănit superficial, cu o lovitură de cutter, la niveul unui cot, şi a suferit o fractură la nivelul unui deget. El a fost spitalizat la Arras. Al doilea, rănit prin împuşcare la nivelul toracelui, a fost transportat cu un elicopter la CHU Lille.

image

Unul dintre răniţi în urma atacului FOTO New York Daily News

Bernard Cazeneuve, care s-a dus la Gara din Arras, şi-a exprimat „admiraţia“ şi „recunoştinţa“ faţă de aceşti pasageri „deosebit de curajoşi“, fără care Franţa „poate s-ar fi confruntat cu o dramă teribilă“.

Preşedintele François Hollande a dat asigurări că se face totul „pentru a se face lumină“ asupra faptelor şi că el va „coopera strâns“ cu premierul belgian în cadrul anchetei. Secţia Antiteroristă a Parchetului din Paris s-a sesizat în anchetă. Parchetul Federal din Belgia a deschis de asemenea o anchetă în baza legii antiteroriste.

Premierul Manuel Valls şi-a exprimat la rândul său, într-un mesaj postat pe Twitter, „susţinerea faţă de victime“ şi „gratitudinea faţă de cei care au intervenit“.

Preşedintele american Barack Obama şi-a exprimat „profunda recunoştinţă pentru curajul şi reacţia rapidă a mai multor pasageri, inclusiv membri ai armatei americane care, într-un mod altruist, l-au imobilizat pe atacator“. El a adus un omagiu „acţiunilor eroice“ care probabil au împiedicat „o tragedie şi mai mare“.

Actorul francez Jean-Hughes Anglade, în vârstă de 60 de ani, care se afla la bordul trenului, a fost uşor rănit în timp ce „încerca să acţioneze semnalul de alarmă“, potrivit unui purtător de cuvânt al Societăţii Naţionale Franceze de Căi Ferate (SNCF).

image

Actorul şi regizorul francez Jean-Hughes Anglade

„Eram într-un loc prost, dar alături de persoane bune. Este un miracol. Am avut o şansă incredibilă cu aceşti militari americani. Vreau să aduc un omagiu curajului lor eroic şi să le mulţumesc. Dacă nu ar fi fost, am fi murit“, a declarat actorul, citat de Le Figaro.

Suspectul apare în registrele unităţii antiteroriste din Spania

Suspectul, care a urcat la bordul trenului la Bruxelles, a fost arestat imediat după ora locală 18.00 (19.00, ora României) în Gara din Arras, unde a fost oprit trenul Thalys, şi plasat în arest preventiv. Potrivit primelor elemente ale anchetei, el ar avea 26 de ani, ar fi un marocan sau ar fi de origine marocană şi avea dosar la serviciile de informaţii.

Bărbatul a trăit în Spania, unde încă locuia până recent, şi a fost semnalat de către serviciile spaniole de informaţii serviciilor franceze de informaţii.

„Surse din cadrul unităţii antiteroriste spaniole au anunţat că acest tânăr, care apărea în registre ca fiind radical, a avut reşedinţă în Spania timp de un an, până în 2014, când a decis să se mute în Franţa. Aceleaşi surse au precizat că autorul atacului a călătorit, ulterior, în Siria, după care a revenit, la scurt timp după aceea, în Hexagon“, scrie cotidianul spaniol El Pais.

Ca într-un film

Damien, un parizian în vârstă de 35 de ani, descrie un bărbat „în bustul gol, destul de slab“, cu o „puşcă“. „O persoană cu un tricou verde, rasă-n cap (potrivit primelor elemente un militar american) l-a văzut, s-a aruncat asupra lui şi l-a placat“, povesteşte el.

La câţiva paşi, în vagonul 12, se afla Christina Cathleen Coons, o newyorkeză în vârstă de 28 de ani, aflată în vacanţă în Europa.

„Am auzit focuri de armă, fără îndoială două, şi un tip s-a prăbuşit“, spune ea. Era „sânge peste tot“, continuă ea, arătând fotografii de la faţa locului, care fac acum înconjurul lumii, pe reţele de socializare.

image

Imagine de la locul atacului FOTO New York Daily News

Aceşti doi pasageri au fost preluaţi, alături de alte câteva sute, într-un gimnaziu situat în apropiere de Gara din Arras, unde li s-au distribuit gustări.

Între timp, poliţia tehnică şi ştiinţifică a percheziţionat trenul, găsind doar un singur cartuş, potrivit unei surse apropiate dosarului. Identităţile celor 554 de pasageri din tren au fost verificate, iar bagajele le-au fost percheziţionate.

Pasagerii au fost trimişi, după aceea, la Paris, unde un prim tren a sosit sâmbătă, la ora 00.36 (1.36, ora României) în Gara de Nord.

„Era ca într-un film, numai că se întâmpla în realitate“, a declarat o pasageră, Arcange Shannon. „În tren, am auzit alarma sunând în mai multe rânduri, intermitent, dar nu ne-am făcut prea multe griji, ne-am spus că, fără, îndoială, fuma cineva la toalete“, povesteşte ea. Coborând din tren, ea a văzut „o persoană aşezată pe un scaun, cu mâinile pline de sânge şi faţa tumefiată“.

La Paris, SNCF le-a propus călătorilor să ia masa, camere de hotel şi asistenţă psihologică.

Tot vineri după-amiaza, locomotiva unui TGV care efectua o legătură între Marsilia şi Paris, a luat foc dintr-un motiv necunoscut, antrenând evacuarea a 800 de persoane la Saint-Quentin-Fallavier, în Isère. Potrivit unui purtător de cuvânt al SNCF, „nu există nicio suspiciune cu privire la un atentat în acest stadiu“.

Eroii povestesc cum au oprit comiterea unui mascaru în trenul Thalys

Tinerii americani care l-au imobilizat pe bărbatul care pare că voia să comită un masacru au povestit acest episod „nebun“ în faţa camerelor de luat vederi ale mai multor publicaţii.

image

Anthony Sadler, unul dintre militarii americani care au intervenit FOTO Facebook

„Totul s-a petrecut foarte rapid“, a declarat Anthony Sadler, un student care călătorea împreună cu prietenii săi Alex Skarlatos, în vârstă de 22 de ani, şi Spencer Stone - ambii militari americani, cu care s-a întâlnit în vacanţă în Europa.

„Am auzit un foc de armă şi un geam spart“, a declarat Skarlatos, un membru al Gărzii Naţionale a statului Oregon, care a revenit de curând dintr-o misiune în Afganistan. „Am văzut un bărbat intrând în vagon cu un Kalaşnikov“, continuă el.

Chris Norman, un consultant britanic în vârstă de 62 de ani, care călătorea în acelaşi vagon, a declarat că ei au „văzut un tip (înarmat) cu un AK-47. Alex i-a spus lui Spencer «Du-te şi pune mâna pe el». Tipul a scos un cutter şi l-a tăiat pe Spencer pe gât, la spate, şi practic i-a tăiat degetul mare. Spencer l-a ţinut, iar până la urmă l-am imobilizat. Era inconştient. L-am legat“, spune el.

„Spencer a venit în fugă vreo zece metri până la tip. Am început să-l lovim în cap până când s-a prăbuşit“, povesteşte la rândul său Skarlatos.

În imagini filmate cu un telefon mobil în tren şi difuzate de mai multe posturi de televiziune, apare suspectul - un tânăr slab, purtând pantaloni albi, în bustul gol, ţintuit jos, pe burtă, cu mâinile legate la spate. O puşcă de tip Kalaşnikov este rezemată de un scaun, iar pe un geam, în vagon, se vede sânge.

Suspectul nu a spus nimic şi "părea uluit", a declarat Anthony Sadler, potrivit Mediafax.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite