Mii de susţinători ai partidului de extremă dreptă „Svoboda” au mărşăluit cu torţe aprinse în Kiev

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproximativ 15.000 de susţinători ai unui partid de extremă dreaptă din Ucraina au organizat, miercuri noapte, un marş cu torţe aprinse pe străzile Kievului, informează BBC.

Partidul naţionalist „Svoboda”, aflat în ascensiune în Ucraina, a fost cel care a organizat marşul în amintirea lui Stepan Bandera, considerat de unii un erou din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, însă de alţii un apropiat al naziştilor.

În cadrul manifestaţiei, persoanele au scandat mesaje precum „Glorie Ucrainei” sau „Moartea duşmanilor”.

Fiind unul dintre principalele cinci partide din Ucraina, „Svoboda” a fost un participant cheie în protestele din ultimele luni împotriva politicilor conduse de către preşedintele Viktor Ianukovici.

Activiştii pro-europeni au făcut apel des la proteste, cerând noi alegeri prezidenţiale şi parlamentare, mai ales după refuzul autorităţilor de la Kiev de a semna un acord de asociere cu Uniunea Europeană.

Corespondentul BBC, David Stern, afirmă că o bună parte din cetăţenii din Ucraina consideră că implicarea partidului „Svoboda” contribuie la divizarea politică din ţară.

Fostul lider al mişcării naţionaliste din Ucraina în anii 1930 – 1940, Stepan Bandera, este aproape venerat în vestul Ucrainei şi considerat un erou naţional, în timp ce în Rusia şi în estul Ucrainei acesta este acuzat că ar fi cooperat cu naziştii.

Partidul naţionalist „Svoboda” a avut o ascensiune neaşteptată în anul 2012 atunci când a reuşit să obţina primele locuri în Parlament datorită scorului de 10,44% pe care l-a obţinut în alegeri.

Serghei Markov, deputat în Duma de Stat din Rusia, afirma într-un interviu pentru Vocea Rusiei că „Svoboda” este o ruşine pentru Ucraina, succesul acestui partid fiind rezultatul unei propagande de 15 ani.

Deşi numărul lor a mai scăzut, cetăţenii din Ucraina continuă să se adune în fiecare seară în Piaţa Independenţei din Kiev.


Citeşte şi:

Anul protestelor în Europa de Est

Începând din Slovenia, continuând cu Bulgaria şi România şi terminând cu Ucraina, 2013 a adus intrarea statelor est-europene într-o nouă etapă a crizei, marcată de proteste antiguvernamentale.

UPDATE Zeci de mii de ucraineni protestează la Kiev, denunţând agresarea unei jurnaliste de opoziţie

Zeci de mii de manifestanţi proeuropeni s-au adunat duminică, în centrul Kievului, la începutul unei manifestaţii pentru a denunţa agresarea unei jurnaliste de opoziţie, relatează AFP.

Kremlinul pregăteşte un plan de dezmembrare a Ucrainei

Pentru a nu admite extinderea spre est a ideilor naţionale ucrainene şi pentru a preveni o pierdere totală a acestei ţări, Moscova are un „plan B“ privind soarta Ucrainei, şi anume dezmembrarea ei în trei părţi, susţine influentul săptămânal de la Kiev „Zerkalo Nedeli“ (Oglinda săptămânii). 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite