Mii de civili armeni dorm în corturi în apropierea aeroportului. SUA și-au transmis îngrijorarea
0Strămutate din sate și separate de rude, câteva mii de persoane dorm în corturi sau în aer liber în apropierea aeroportului din principalul oraș Stepanakert, au declarat oficialii din Karabah. Separatiștii din enclava majoritar armeană Nagorno-Karabah au capitulat după operațiunea ofensivă fulger a Azerbaidjanului și au început să predea armele. SUA și-au exprimat îngrijorarea față de guvernul armean cu privire la soarta locuitorilor.
Liderii etnici armeni spun că mii de oameni nu au hrană sau adăpost, relatează BBC.
A fost permisă doar o singură livrare de 70 de tone de alimente. Convoiul umanitar de la Crucea Roșie Internațională a fost primul care a ajuns pe teritoriul disputat de când Azerbaidjanul l-a capturat într-o operațiune fulger în urmă cu cinci zile. Rusia spune că a livrat, de asemenea, ajutoare, dar nu se știe în ce cantitate.
Sâmbătă, Armenia a cerut ONU să trimită o misiune de monitorizare a drepturilor etnicilor armeni din Nagorno-Karabah, argumentând că însăși existența lor este acum amenințată.
Azerbaidjanul neagă acuzația, afirmând că dorește să reintegreze locuitorii de etnie armeană din regiune ca cetățeni cu drepturi egale.
Cel puțin 200 de etnici armeni au murit, inclusiv 10 civili, când armata azeră a pătruns în enclavă la începutul acestei săptămâni.
Acum, strămutate din sate și separate de rude, câteva mii de persoane dorm în corturi sau în aer liber în apropierea aeroportului din principalul oraș Stepanakert, cunoscut sub numele de Kjankendi de către Azerbaidjan, au declarat oficialii din Karabah.
Aeroportul se află în apropierea unei baze pentru forțele ruse de menținere a păcii, dintre care cinci au fost ucise în timpul luptelor.
Sâmbătă, Azerbaidjanul a declarat că lucrează cu forțele ruse de menținere a păcii din Nagorno-Karabah pentru a dezarma forțele etnice armene - una dintre principalele sale cereri în schimbul unui acord de încetare a focului.
Azerii au expus armele predate de separatiștii armeni
În curtea unui cartier general militar din Susa, în apropiere de capitala regională, oficialii militari azeri au expus armele predate de separatiști.
Lotul includea ceea ce părea a fi un tanc T-72, mai multe vehicule blindate de transport de trupe BMP-2, mitraliere, puști de asalt, veste antiglonț și mine. BBC estimează că armele au umplut o suprafață estimată a fi echivalentă cu o jumătate de teren de fotbal.
Ministerul rus al Apărării a declarat că până acum au fost predate șase vehicule blindate, peste 800 de arme și aproximativ 5.000 de unități de muniție.
Nu este clar ce se va întâmpla cu cei 120.000 de etnici armeni din Nagorno-Karabah. Azerbaidjanul spune că dorește să reintegreze regiunea, iar un oficial azer a declarat pentru BBC că "nimeni nu dă pe nimeni afară".
"Dacă nu ne-ar fi păsat de civili, femei și copii, am fi intrat pur și simplu în Khankendi", a adăugat el.
Un alt oficial a declarat că armata a pregătit tabere pentru refugiați în afara Karabahului care sunt "gata să accepte civili" - dar există multă neîncredere de ambele părți și este posibil ca mulți etnici armeni să nu fie dispuși să se mute.
De asemenea, Azerbaidjanul a declarat la ONU că îi va trata pe armenii din Karabah ca pe "cetățeni egali".
Azerbaidjanul spune că are în vedere o amnistie pentru acei luptători din Karabah care își predau armele și că aceștia pot pleca în Armenia dacă doresc.
Armenia a creat, de asemenea, facilități pentru a primi mii de civili, dar premierul Nikol Pașinian a declarat că nu dorește ca aceștia să plece decât dacă sunt nevoiți.
Oamenii din Stepanakert au declarat pentru BBC că este posibil ca mulți dintre ei să decidă să plece.
"Nu cunosc pe nimeni care să vrea să rămână aici. Am rude vârstnice foarte apropiate care și-au pierdut fiii în războaiele anterioare și care preferă să moară aici", a declarat jurnalistul Siranush Sargsyan.
"Dar pentru majoritatea oamenilor, pentru generația mea, este deja al patrulea război".
Senatorul american Gary Peters, care conduce o delegație a Congresului la granița dintre Armenia și Azerbaidjan, a declarat că oamenii din Nagorno-Karabah sunt "foarte temători" și a cerut crearea unei misiuni internaționale de observatori.
"Cred că lumea trebuie să știe exact ce se întâmplă acolo. Am auzit de la guvernul azer că nu este nimic de văzut, nimic de care să ne facem griji, dar dacă este așa, atunci ar trebui să permitem observatorilor internaționali să intre pentru a se convinge", a spus el.
Secretarul de stat Antony Blinken a transmis Armeniei îngrijorarea SUA cu privire la soarta locuitorilor din Nagorno-Karabah
Într-o convorbire telefonică cu premierul armean Nikol Pashinian, Antony Blinken "a exprimat îngrijorarea profundă a Statelor Unite pentru populaţia armeană din Nagorno-Karabah", a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller.
"El a subliniat că Statele Unite solicită Azerbaidjanului să protejeze civilii şi să îşi respecte obligaţiile privind drepturile omului şi libertăţile fundamentale ale locuitorilor din Nagorno- Karabah şi să se asigure că forţele sale respectă dreptul internaţional umanitar", a adăugat Matthew Miller.
Antony Blinken a organizat trei sesiuni de discuţii de pace între Armenia şi Azerbaidjan într-un efort de a atenua tensiunile din Nagorno-Karabah.