Armenia a cerut o misiune de monitorizare a ONU în regiunea Nagorno Karabah VIDEO

0
Publicat:

Armenia a cerut, în fața Adunării Generale a Națiunilor Unite trimiterea "imediată" în Nagorno Karabah a unei misiuni ONU pentru monitorizarea la fața locului, în timp ce Azerbaidjanul a promis că armenii din regiunea secesionistă vor fi tratați ca "cetăţeni egali", transmite AFP, notează Agerpres.

Nagorno-Karabah FOTO: Shutterstock
Nagorno-Karabah FOTO: Shutterstock

"Comunitatea internaţională ar trebui să depună toate eforturile pentru desfăşurarea imediată a unei misiuni inter-agenţii a ONU în Nagorno Karabah, cu scopul de a monitoriza şi evalua drepturile omului şi situaţia umanitară şi de securitate pe teren", a spus ministrul de externe de externe armean Ararat Mirzoyan, repetând acuzaţii de "epurare etnică" în regiunea separatistă.

"Din păcate, nu avem un partener pentru pace, ci o ţară care declară deschis că "motivul celui mai puternic este cel mai bun" şi care foloseşte constant forţa pentru a perturba procesul de pace", a subliniat acesta, considerând că momentul ofensivei fulger lansate la început săptămânii de către Azerbaidjan nu a fost întâmplător, în timpul reuniunii Adunării Generale a ONU."Mesajul este clar: voi puteţi vorbi despre pace şi noi putem merge la război şi nu veţi putea schimba nimic", a mai spus ministrul armean.

Cu câteva ore mai devreme, de la aceeaşi tribună, omologul său din Azerbaidjan a promis că locuitorii armeni majoritari în Nagorno-Karabah vor fi trataţi ca "cetăţeni egali".

Azerbaidjan a lansa la începutul săptămânii o operațiune fulger în această regiune secesionistă populată în principal de armeni, obţinând o victorie rapidă. Separatiştii armeni au fost de acord să predea armele.

Enclava Nagorno Karabah, care a fost ataşată în 1921 de puterea sovietică teritoriului azer, a fost în trecut scena a două războaie între fostele republici sovietice Azerbaidjan şi Armenia: între 1988 şi 1994 (30.000 de morţi) şi în toamna lui 2020 (6.500 de morţi), scrie Agerpres.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite