„Mi-au scos schija din inimă”. Magneții schimbă fața medicinei de primă linie din Ucraina
0Odată cu intensificarea războiului cu drone ce conțin de multe ori încărcături explozive și materiale care se fragmentează, rănile provocate de schije au crescut în frecvență și complexitate. Dar medicii din prima linie au descoperit o soluție inovatoare și de multe ori salvatoare de vieți - un dispozitiv medical care extrage fragmentele metalice cu ajutorul magneților, relatează BBC.

„Mi-a zgâriat rinichiul, mi-a străpuns plămânul și inima. Inițial, nu am realizat ce este – m-am gândit că mi-e greu să respir din cauza vestei antiglonț. Au trebuit să-mi scoată șrapnelul din inimă”, spune Serhi Melnik, un soldat ucrainean care a fost rănit în timp ce lupta în estul Ucrainei.
Potrivit medicilor militari ucraineni, rănile de șrapnel reprezintă în prezent până la 80% din rănile de pe câmpul de luptă.
Netratată, rana lui Serhi i-ar fi fost fatală.
„Fragmentul era ascuțit ca o lamă. Doctorii au spus că era o bucată mare și că am avut noroc că am supraviețuit”, spune el.
O nouă tehnologie medicală pentru câmpul de luptă
Chirurgul cardiovascular Serhi Maksimenko arată imagini cu fragmentul metalic extras din inima soldatului cu ajutorul unui dispozitiv subțire cu vârf magnetic.
„Nu trebuie să faci tăieturi mari în inimă. Fac doar o mică incizie, introduc magnetul și acesta scoate șrapnelul”, explică el.
Într-un an, echipa doctorului Maksimenko a efectuat peste 70 de operații cardiace cu succes cu ajutorul extractorului, despre care se poate spune că a schimbat fața medicinei din prima linie.
Omul care a avut rolul esențial în dezvoltarea dispozitivului este Oleh Bikov, avocat de profesie, care sprijină de mult timp armata Ucrainei în calitate de voluntar
El este cel care a aflat de la medicii din prima linie a frontului că aveau urgent nevoie de o metodă sigură, rapidă și minim invazivă de îndepărtare a șrapnelului.
Metoda nu este revoluționară pentru Ucraina, fiind folosită în războaie încă din secolul XIX - însă echipa lui Oleh a venit cu o abordare modernă, creând modele flexibile pentru chirurgia abdominală, microextractoare pentru operații delicate și instrumente de înaltă rezistență pentru oase.

„În război, se dezvoltă lucruri la care nu s-ar fi gândit nimeni, niciodată în viața civilă”, apreciază David Nott, un medic de război veteran.
În opinia lui, dată fiind frecvența în creștere a acestor răni dificil de tratat, pe fondul unui nou tip de război în care dronele predomină, aceste dispozitive pot schimba regulile jocului.
Este ca și cum „ai căuta acul în carul cu fân”, explică el, evidențiind că metoda manuală nu este doar consumatoare de timp, în condițiile în care acesta poate fi vital, ci și periculoasă prin inciziile mari, care cresc riscurile de hemoragie.
Din acest punct de vedere, identificarea fragmentelor metalice cu magneți este „ingenioasă”.
3,000 de astfel de dispozitive au fost distribuite spitalelor și medicilor din prima linie, iar medicii spun că a devenit un instrument esențial pentru ei, care adesea lucrează sub foc, în tranșee sau în clinici improvizate în aer liber, uneori fără anestezie locală.
Dispozitivul medical nu este omologat, așa cum ar cere legea - dar Ucraina se află în război, sub legea marțială, iar circumstanțele sunt excepționale într-un câmp de luptă ce evoluează rapid din punct de vedere tehnologic.
În toiul războiului, nu e timp de birocrație, explică Oleh, cel care s-a implicat pentru a pune la dispozișia medicilor un astfel de dispozitiv.
„Aceste dispozitive salvează vieți. Dacă cineva consideră că acțiunile mele sunt o crimă, îmi asum responsabilitatea. Sunt pregătit să merg la închisoare dacă se ajunge la asta. Dar atunci toți medicii care folosesc aceste dispozitive ar trebui și ei închiși”, adaugă el pe jumătate în glumă.
David Nott, un veteran care a lucrat ca medic în zone de război este de aceeași părere: certificarea nu este o prioritate în acest moment,â; în plus consideră că dispozitivul s-ar putea dovedi util în alte zone de război, cum ar fi Gaza.
„În război, nu este tocmai necesar. Faci doar lucrurile care sunt importante pentru a salva vieți.”