Membrii Partidului Brexitului au cele mai mari venituri dintre toţi parlamentarii europeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nigel Farage FOTO EPA-EFE
Nigel Farage FOTO EPA-EFE

Cei 28 de europarlamentari britanici din Partidul Brexitului au declarat în mod colectiv venituri cuprinse între 2 milioane de euro şi 4,5 milioane de euro pe an, devenind astfel cel mai bine plătiţi reprezentanţi din Parlamentul European, potrivit Transparency International.

Partidul Brexitului, înfiinţat de Nigel Farage, a câştigat cele mai multe locuri pentru britanici în alegerile europarlamentare de anul acesta. Formaţiunea susţine că Marea Britanie nu ar trebui ca încă să facă parte din UE şi parlamentarii săi au întors spatele atunci când imnul UE a început să se audă în timpul şedinţei de deschidere.

Transparency International, o organizaţie care monitorizează lobby-ul UE şi activităţile adiţionale ale membrilor Parlamentului European, a publicat un raport, joi, asupra veniturilor declarate de parlamentari, care provin din slujbe secundare şi alte angajamente, potrivit Euractiv.

Din 748 de parlamemtari, 521 au declarat că au luat parte în peste 1.500 de activităţi colaterale, pentru care aproximativ 840 au fost plătiţi.

Parlamentarii trebuie să-şi declare veniturile din activităţi suplimentare în intervale, de exemplu 1.001-5.000 de euro, însemnând că cifra poate fi doar aproximativă. Transparency International spune că obligativitatea este mai mult de formă şi declaraţiile pot fi incomplete.

În total, europarlamentarii au declarat între 6,3 milioane şi 16,2 milioane de euro de venit suplimentar anual, însemnând că membrii Partidului Brexitului, care au mai puţin de 4 la sută din locuri, câştigă cam un sfert din total.

Şeful delegaţiei Partidului Brexitului, Nathal Gill, a spus că grupul său politic e în fruntea listei pentru că au fost aleşi reprezentanţi care sunt de succes şi în afara politicii.

„Europarlamentarii noştri nu se bazează pe salariile din Parlamentul European”, a afirmat Gill, adăugând că preşedinele de partid Richard Tice a promis că va dona întregul său salariu din PE unor organizaţii caritabile.

Fiecare parlamentar european are un salariu de bază de 8.700 de euro pe lună şi 4.500 de euro indemnizaţii pentru că lucrează în PE la Bruxelles şi Strasbourg.

Potrivit Transparency International, mulţi parlamentari nu şi-au actualizat declaraţiile de ani de zile şi nu se poate şti cât de exacte sunt acestea.

„Sunt declaraţii pe proprie răspundere, pot face ce vor”, a spus Raphael Kergueno, ofiţer politic la Transparency International EU.

Parlamentarii trebuie să adere la un cod de conduită cu referire la interesele financiare şi un comitet consultativ se ocupă de examinarea posibilelor încălcări. În tot anul 2018, comitetul a audiat doar 5 parlamentari, potrivit unui raport al PE.

„De aceea sistemul este problematic, pentru că nu iau lucrurile în serios”, a precizat Kergueno.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite