Matteo Renzi nu intenţionează să depună mandatul de prim-ministru în cazul unui eşec la referendumul pe tema Constituţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul italian Matteo Renzi FOTO AFP
Premierul italian Matteo Renzi FOTO AFP

Guvernul Renzi nu intenţionează să renunţe la mandat chiar dacă nu va obţine un rezultat favorabil la referendumul privind reformele constituţionale prevăzut să aibă loc pe 4 decembrie, a anunţat duminică ministrul italian de Interne, Angelino Alfano, citat de Reuters.

Deşi Matteo Renzi a declarat iniţial că se va retrage de la putere dacă nu obţine rezultatele dorite la referendumul pentru amendarea Constituţie, premierul italian a refuzat în ultimele săptămâni să mai răspundă la întrebările legate de o eventual demisie a sa, susţinând că acest subiect ar distrage atenţia de la dezbaterea privind meritele reformei.

Ultimele sondaje arată că tabăra „NU“ deţine un uşor avans, ceea ce ridică semne de întrebare în blocul comunitar legate de posibilitatea ca italienii să fie conduşi de un guvern slab în timpul negocierilor pentru ieşirea Marii Britanii din UE.

Însă Angelino Alfano a precizat că Executivul actual nu va renunţa la mandat, indiferent de rezultatele referendumului. Ministrul de Interne este liderul unei mici formaţiuni politice de centru-dreapta şi nu face parte din Partidul Democrat (PD) a lui Matteo Renzi.

„Oricine este de acord cu conţinutul acestei reforme, dar votează împotrivă doar pentru că vor să-i facă bagajele lui Renzi, ar trebui să ştie că acest executiv nu va demisiona, aşa că puteţi mai bine să votaţi în favoare“, a declarat Alfano.

Demnitarul susţine că tabăra „NU“ este alcătuită dintr-o alianţă largă de formaţiuni politice, care nu au nicio valoare comună.

„Prin urmare, acesta este singurul executiv posibil“, a spus Angelino Alfano.

De asemenea, premierul a declarat că preşedintele nu va convoca alegeri anticipate chiar dacă reforma constituţională este respinsă prin referendum, iar legislativul îşi va continua mandatul până la finele anului 2018.

Dacă referendumul ca eşua, atunci va fi cu siguranţă nevoie de o nouă lege electorală în Italia.

Reforma constituţională ar reduce considerabil rolul îndeplinit în procesul legislativ de către senatori şi ar înlătura autoritatea de a demite guverne sau de a bloca pe termen nedefinit anumite legi. Premierul Renzi susţine că o asemenea măsură ar ajuta la menţinerea stabilităţii politice în Italia. Peninsula a văzut nu mai puţin de 63 de executive în ultimii 70 de ani.

Italia va găzdui anul viitor summitul G7, iar un potenţial tur de alegeri anticipate ar îngreuna pregătirile pentru un asemenea eveniment.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite