Matteo Renzi acuză Uniunea Europeană că s-a concentrat pe Europa de Est în detrimentul regiunii Mării Mediterane
0Premierul italian Matteo Renzi a criticat joi Uniunea Europeană, acuzând-o că în ultimii ani a neglijat regiunea Mării Mediterane pentru a se concentra prea mult pe Europa de Est.
„În aceşti ani Europa a ratat o şansă“, a spus şeful Guvernului italian la deschiderea conferinţei MED 2015, dedicată regiunii Mării Mediterana şi care se desfăşoară până sâmbătă la Roma, relatează agenţia DPA, citată de Agerpres.
„Pentru că s-a extins către est, UE a ajuns să nu mai fie preocupată de Mediterana. Privind către est, şi-a pierdut interesul pentru Mediterana“, a acuzat el.
Printre temele conferinţei se numără cooperarea economică şi securitatea în regiunea Mării Mediterane, precum şi criza imigranţilor.
Matteo Renzi a vorbit în intervenţia sa şi despre importanţa culturii în combaterea terorismului. Cultura „este sistemul imun al societăţii noastre împotriva fanatismului“, a subliniat el, menţionând totodată că prioritatea absolută acum trebuie să fie distrugerea organizaţiei jihadiste Statul Islamic, iar acest lucru trebuie să se facă prin strategii, nu prin „soluţii de ultim moment“, notează Agerpres.
Printre cei peste 150 de oficiali care participă la această conferinţă se numără şi Înaltul Reprezentant UE pentru Afaceri Externe, Federica Mogherini, precum şi ministrul rus de Externe Serghei Lavrov. Joi, Matteo Renzi şi Serghei Lavrov au avut o întrevedere.
Renzi, aliatul european al Rusiei
Matteo Renzi este unul dintre aliaţii europeni ai Rusiei. În august, el a criticat atitudinea antirusă a unor ţări central şi est-europene admise în ultimii ani în Uniunea Europeană.
„Este o greşeală să ne gândim la construirea unei Europe împotriva Rusiei, aşa cum vor să facă unele ţări admise recent în Uniunea Europeană“, a apreciat atunci şeful Extecutivului italian, care s-a exprimat în cadrul unui seminar desfăşurat la Rimini, în estul Italiei.
În cursul acestei săptămâni, Italia a refuzat să susţină prelungirea cu şase luni a sancţiunilor economice impuse de către Uniunea Europeană Rusiei din cauza implicării Moscovei în conflictul din Ucraina, în pofida unui acord de principiu în acest sens al liderilor UE la summitul G20 de luna trecută.
Această decizie a Romei i-a luat prin surprindere pe unii oficiali de la Bruxelles, în contextul în care ambasadorii celor 28 de state membre ale Uniunii ar fi trebuit să aprobe miercuri prelungirea sancţiunilor, o decizie care se ia însă prin consens.
Diplomaţi italieni au declarat că ei doresc negocieri suplimentare, eventual la summitul UE de săptămâna viitoare.
Sacţiunile europene, impuse Rusiei la jumătatea anului 2014, după anexarea Crimeei, în martie, şi din cauza susţinerii separatiştilor proruşi din estul Ucrainei, urmează să expire la sfârşitul lui ianuarie. Polonia, ţările baltice şi unele state din Europa de Est sunt cele mai aprige susţinătoare ale acestor sancţiuni, care au afectat puternic economia rusă.