Masacrul de la Srebrenica, condamnat pentru prima oară de Parlamentul sârb

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Parlamentul sârb a votat miercuri dimineaţă o rezoluţie condamnând masacrul a aproximativ 8.000 de musulmani la Srebrenica în iulie 1995, punând astfel capăt multor ani de refuz din partea sârbilor de a recunoaşte amploarea acestei drame.

Potrivit Business Week, declaraţia, susţinută de deputaţii majorităţii coaliţiei la putere, condamnă masacrul dar nu îl califică genocid şi prezintă scuze familiilor victimelor. Ea a fost adoptată cu o majoritate de 127 de voturi dintre cei 173 de parlamentari prezenţi.

Citiţi şi:

Cele mai sângeroase conflicte ale secolului XX

La începutul dezbaterilor care au durat 13 ore, Nada Kolundzija, şef al grupului parlamentar al coaliţiei proeuropene la putere, a declarat deputaţilor că rezoluţia marchează o etapă importantă în calea Serbiei spre construcţia unei societăţi europene moderne.

Rezoluţia a fost etapa cea mai dificilă şi sunt convins că noi am început acum procesul de revizuire a istoriei recente şi acesta va fi lung şi dureros, a declarat la rândul său Nenad Canak, membru al coaliţiei la putere, la sfârşitul votului.

Serbia va continua cooperarea sa cu Tribunalul Penal Internaţional al ONU pentru fosta Iugoslavie şi subliniază importanţa de a-l găsi şi aresta pe Ratko Mladic pentru ca el să fie tradus în faţa TPIY, potrivit textului.

Generalul Ratko Mladic, care comanda forţele sârbe bosniace la Srebrenica (enclavă protejată de ONU în Bosnia de est), a fost inculpat de TPIY pentru genocid, pentru rolul său în masacru. El încă se ascunde.

Serbia speră să obţină statutul de candidat la Uniunea Europeană până la mijlocul anului 2011, a declarat joi viceprim-ministrul sârb Bozidar Djelic.

La jumătatea lunii iulie 1995, după ce au separat bărbaţii şi femeile, forţele bosniace sârbe au ucis în jur de 8.000 de bărbaţi şi adolescenţi musulmani bosniaci la Srebrenica la sfârşitul războiului din Bosnia (1992-1995).

Această dramă este singurul episod al războiului din Bosnia calificat drept genocid de TPIY şi de Curtea Internaţională de Justiţie.

Mulţi ani Serbia a minimalizat amploarea acestei tragedii şi numeroşi sârbi îl consideră încă pe Ratko Mladic drept un erou ce a luptat pentru cauza sârbă.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite