Lukașenko propune Minsk ca loc pentru negocierile de pace asupra Ucrainei

0
Publicat:

Președintele belarus Aleksandr Lukașenko s-a oferit să găzduiască negocieri de pace asupra conflictului din Ucraina, invitându-i la Minsk pe liderii Statelor Unite, Rusiei și Ucrainei – Donald Trump, Vladimir Putin și Volodimir Zelenski.

Președintele belarus Aleksandr Lukașenko. FOTO: Profimedia
Președintele belarus Aleksandr Lukașenko. FOTO: Profimedia

Spuneți-i lui Trump că îl aștept aici, împreună cu Putin și Zelenski”, a declarat Lukașenko într-un interviu acordat bloggerului american Mario Nawfal, înregistrat pe 27 februarie și publicat miercuri de agenția Belta.

Președintele belarus a subliniat că discuțiile pot avea loc dacă există dorința reală de a ajunge la un acord, transmite Agerpres. „Ne vom așeza și ne vom pune de acord în liniște. Dacă vreți să vă puneți de acord”, a adăugat el.

Lukașenko a afirmat că este necesar un compromis cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, deoarece „o mare parte a societății ucrainene este în spatele lui”. El a invitat liderii să vină la Minsk, menționând că distanța dintre Kiev și granița belarusă este de aproximativ 200 de kilometri, ceea ce ar însemna o jumătate de oră cu avionul.

Liderul belarus, cunoscut ca un aliat apropiat al președintelui rus Vladimir Putin, l-a lăudat pe Donald Trump pentru intențiile sale de a pune capăt conflictului. „Trump este un tip bun, vorbește des (despre asta) și deja face ceva pentru a pune capăt războiului din Ucraina, războiului din Orientul Mijlociu. Mi se pare că nu are altă politică decât aceea de a pune capăt războiului. Este o idee genială”, a spus Lukașenko.

Declarațiile sale vin în contextul în care Donald Trump a afirmat recent că președintele Zelenski este pregătit să negocieze o „pace durabilă” cu Rusia. Întâlnirea dintre cei doi lideri, desfășurată vinerea trecută la Casa Albă, s-a soldat însă cu tensiuni care au dus la suspendarea temporară a ajutorului militar american pentru Ucraina.

Zelenski și-a exprimat marți recunoștința față de sprijinul american și regretul pentru incident, deschizând astfel calea reluării dialogului între cele două țări.

Europa

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite