Alegeri prezidențiale în Belarus. Lukașenko a obținut aproximativ 87% din voturi și își începe al șaptelea mandat

0
Publicat:

Preşedintele belarus, Aleksandr Lukaşenko, a câștigat al șaptelea mandat în urma alegerilor prezidențiale, organizate duminică, 26 ianuarie.

FOTO: TASS
FOTO: TASS

Dictatorul de la Minsk a câștigat în fața rivalilor lui după ce a obținut 87,6% din voturile celor 6,9 milioane de alegători. Prezența a fost una destul de mare, astfel că 81,5% din belarușii cu drept de vot s-au prezentat la urne.

Urnele s-au deschis la ora locală 08:00 (07:00 - ora României) într-un scrutin care se anunţă fără suspans, dat fiind faptul că Lukașenko, aliat apropiat al lui Putin, conduce țara din 1994.

Potrivit Comisiei Electorală Centrală (CEC), candidatura lui Lukaşenko a fost susţinută de peste 2,5 milioane de alegători, fiind urmată de cele ale lui Gaidukevici (134.472), Sirankov (125.577), Kanopaţkaia (121.077) şi Juzhniak (112.779).  

În 2024, au avut loc alegeri parlamentare, la care au candidat patru partide, toate susținându-l pe Lukașenko, după ce restul au fost eliminate, în urma fraudării alegerilor prezidențiale din 2020.

A fost acuzat nu numai de opoziția internă, cât și de liderii europeni că a fraudat alegerile și a închis gura criticilor. De aceea, victoria sa nu este recunoscută extern.

Victoria din 2020 a președintelui pro-rus a stârnit revolte la Minsk, cele mai mari din istoria recentă a ţării şi o represiune poliţienească fără precedent. Și acum cinci ani, Lukașenko a obținut 81,4% din voturi, în timp ce opozanta lui, Svetlana Tihanovskaia, doar 10,23%.

„Lukașenko a anunțat data «realegerii» sale - 26 ianuarie. Este un simulacru fără un proces electoral real, desfășurat într-o atmosferă de teroare. Nu vor fi permiși candidați alternativi sau observatori. Facem apel la belaruși și la comunitatea internațională să respingă această farsă”, a declarat Tihanovskaia.

În 2020, numele opozantei apărea în baza de date cu persoane căutate de către Rusia, în urma unor proceduri declanşate împotriva acesteia în Belarus, anunţă Ministerul rus de Interne. După alegeri, Tihanovskaia s-a refugiat în Lituania.

Nu în ultimul rând, Lukașenko a semnat un decret în ianuarie 2024, prin care și-a acordat imunitate, dar și protecție pe tot parcursul vieții și bunuri furnizate de stat la plecarea sa din funcția prezidențială.

Europa

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite