Lovitură pentru Ucraina. Germania, al doilea cel mai mare finanțator al Kievului în lupta cu Rusia, reduce la jumătate ajutorul său militar

0
Publicat:

Germania, al doilea contribuitor după Statele Unite, intenţionează să reducă la jumătate cheltuielile militare în favoarea Kievului în 2025, mizând pe bani generaţi de blocarea averilor ruseşti pentru a continua să susţină Ucraina, relatează AFP.

Guvernul lui Olaf Scholz reduce ajutorul pentru Ucraina FOTO: EPA EFE
Guvernul lui Olaf Scholz reduce ajutorul pentru Ucraina FOTO: EPA EFE

Guvernul lui Olaf Scholz, care se află în căutarea unor economii bugetare, nu prevede „ajutoare suplimentare” faţă de cele patru miliarde înscrise în proiectul bugetului din 2025 în vederea ajutării militare a Kievului, potrivit News.ro.

Nici în acest an Belinul nu va aloca vreo anvelopă suplimentară Kievului, în afara finanţării aprobate, în valoare de opt miliarde de euro.

Potrivit sursei citate, această decizie a făcut obiectul unui acord între cancelarul social-democrat Olaf Scholz şi ministrul său al Finanţelor Christian Lindner din cadrul Partidului Liberal (FDP), dezvăluie în ediţia din weekend ziarul Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (FAS).

În prezent, ”nicio nouă comandă nu este lansată pentru Ucraina, pentru că acestea nu mai sunt finanţate”, a declarat Andreas Schwarz, un membru al Comisiei Bugetului, un specialist în probleme de apărare.

Potrivit FAS, nu a fost posibilă finanţarea, în iulie, a unui sistem de apărare antiaeriană de tip IRIS-T destinat Kievului.

Ministerul Apărării voia să comande, în acest an, în afara bugetului din 2024, muniţie de artilerie şi drone, dezvăluie ziarul.

Această decizie sporeşte incertitudinea cu privire la susţinerea militară a Kievului, în contextul în care ajutorul Statelor Unite se află de asemenea în pericol, în cazul unei alegeri a republicanului Donald Trump la Casa Albă.

Berlinul prevede în 2026 doar un plafon de trei miliarde de euro şi 1,5 miliarde de euro în 2027 şi 2028, potrivit FAS.

În vederea unei compensări, Germania mizează pe „crearea, în cadrul G7 şi Uniunii Europene (UE), a unui instrument financiar care să folosească averile ruseşti îngheţate”, a declarat însă AFP io sursă de la Ministerul Finanţelor.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite