Londra își asumă conducerea întâlnirilor Grupului de Contact pentru Apărarea Ucrainei, înlocuind Washingtonul

0
Publicat:

Într-o perioadă în care viitorul ajutorului american pentru Ucraina este incert, Marea Britanie anunță că ministrul britanic al apărării va prezida, pentru moment, întâlnirile Grupului de Contact pentru Apărarea Ucrainei (UDCG), cunoscut și sub numele de grupul Ramstein.

John Healy, ministrul britanic al Apărării/FOTO:Getty Images
John Healy, ministrul britanic al Apărării/FOTO:Getty Images

Ministerul Apărării din Regatul Unit a anunțat joi că ministrul său, John Healy, va conduce următoarea întâlnire a UDCG, programată pentru 12 februarie. Secretarul american al Apărării, Pete Hegseth, este așteptat să participe, însă, spre deosebire de întâlnirile de la Ramstein din trecut, liderul Pentagonului nu va fi cel care va prezida agenda. La întâlnirea de luna trecută, cu doar câteva zile înainte ca președintele american Donald Trump să preia mandatul, reuniunea a fost prezidată de fostul secretar american al Apărării, Lloyd Austin.

Miniștrii apărării din cadrul NATO se vor aduna la Bruxelles a doua zi, pe 13 februarie.

Deocamdată, Trump nu a anunțat vreo inițiativă de a trimite mai multe arme Ucrainei, concentrându-se mai degrabă pe conturarea unei propuneri de pace pentru încheierea războiului. Trimisul special al SUA pentru Rusia și Ucraina, Keith Kellogg, ar urma să prezinte aceste detalii la Conferința de Securitate de la München săptămâna viitoare, a relatat Bloomberg, însă Kellogg a negat joi această informație într-un interviu acordat unui canal de televiziune conservator.

Nu este exclus ca SUA să reia conducerea grupului odată ce Washingtonul va anunța planurile de a oferi mai mult ajutor militar.

Grupul Ramstein, numit astfel după baza NATO din Germania, unde se întâlnesc regulat cele aproximativ 50 de state care sprijină Ucraina, a fost format în 2022 pentru a crea o coaliție de națiuni care să ofere tot sprijinul necesar pentru ca Ucraina să se apere în fața invaziei rusești neprovocate și de amploare.

„UDCG se va reuni înainte de întâlnirea miniștrilor apărării din NATO pentru a discuta despre prioritățile Ucrainei, în timp ce comunitatea internațională continuă să colaboreze pentru a sprijini Ucraina în lupta sa împotriva invaziei ilegale a lui Putin”, se arată într-un comunicat al Ministerului Apărării din Marea Britanie.

Cei mai mari contributori

Conform celor mai recente date ale Institutului Kiel pentru Economie Mondială, Regatul Unit este al treilea mare contribuitor individual de ajutor militar pentru Ucraina, după Statele Unite și Germania. Între 22 ianuarie 2022 și 31 octombrie 2024, Statele Unite au contribuit cu echivalentul a aproximativ 60 de miliarde de euro (62,3 miliarde de dolari) în ajutor militar, urmate de Germania cu 11 miliarde de euro (11,4 miliarde de dolari) și Marea Britanie cu 10 miliarde de euro (10,4 miliarde de dolari).

Luna trecută, Guvernul britanic a anunțat o „creștere” echivalentă cu 5,6 miliarde de dolari în ajutorul militar acordat Ucrainei în 2025.

„Creșterea de 4,5 miliarde de lire sterline pentru Ucraina în 2025 va permite Marii Britanii să procure mai multe sisteme de apărare aeriană, drone și echipamente esențiale pentru a susține forțele ucrainene aflate pe linia frontului”, a declarat Ministerul Apărării din Marea Britanie într-un comunicat din 16 ianuarie.

În ceea ce privește ajutorul umanitar și financiar, Uniunea Europeană este de departe liderul, contribuind cu peste 43 de miliarde de euro (44,6 miliarde de dolari) în aceeași perioadă.

Între timp, Trump a impus o pauză de 90 de zile în acordarea de ajutoare umanitare externe și, din nou, nu a indicat reluarea ajutorului militar către Ucraina. Chiar și o livrare de echipamente militare din Statele Unite a fost oprită săptămâna trecută în Polonia, a raportat Politico.

Europa

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite