LIVE TEXT | Război în Ucraina. Sirenele antiaeriene au răsunat în majoritatea regiunilor: Zaporojie, vizat de cel mai mare atac de la începutul invaziei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este a 349-a zi de la începutul războiului. Sirenele antiaeriene au răsunat în majoritatea regiunilor Ucrainei, unde Rusia a lansat atacuri cu rachete și drone kamikaze, vizând în special Zaporojie, unde se află cea mai mare centrală nucleară din Europa. Aceste atacuri au loc în timp ce președintele Volodimir Zelenski își încheie turneul diplomatic european, primul de la începutul agresiunii militare ruse din țara sa.

FOTO Profimedia
FOTO Profimedia

UPDATE 20.09 Revenirea din Ucraina a deținuților recrutați de Wagner stârnește teamă în Rusia. „Ce fel de erou este el?”

Anatoly Salmin, un hoț și criminal condamnat, s-a întors din închisoare cu ani înainte de termen, recompensă pentru că s-a oferit voluntar pentru o misiune sinucigașă în războiul Rusiei din Ucraina - și apoi a reușit să supraviețuiască.

Sute de condamnați recrutați în rândurile Wagner, o companie militară privată legată de omul de afaceri Evgheni Prigojin, au fost uciși sau grav răniți în Ucraina, unde mercenarii au fost însărcinați cu unele dintre cele mai disperate campanii ale Rusiei, scrie The Guardian.

Continuarea aici

UPDATE 18.50 În contextul războiului din Ucraina, Ungaria lansează o campanie de încurajare a tinerilor să se alăture armatei

„Războiul (din Ucraina, n. red.), migraţia şi provocările de securitate cu care se confruntă Europa au demonstrat că trăim într-o epocă a pericolelor şi că pacea şi securitatea au devenit mai preţioase”, afirmă Ministerul ungar al Apărării.

Campania va fi lansată luni în cadrul unui eveniment la centrul cultural Balna din Budapesta, capitala Ungariei. Detalii aici

UPDATE 17.50 Trupele rusești ar fi înaintat 2-3 kilometri spre Bahmut: Pierderi de echipamente la Vuhledar

Trupele ruse au pierdut zeci de vehicule blindate în timpul unui atac eşuat asupra oraşului Vuhledar, în estul Ucrainei, dar au înaintat, în schimb, circa 2-3 kilometri spre direcția Bahmut.

În apropierea oraşului Vuhledar, aflat sub controlul armatei ucrainene şi situat la o intersecţie strategică între liniile frontului de est şi de sud, s-au înregistrat unele dintre cele mai sângeroase lupte ale războiului, în timp ce trupele ruse îşi continuă asaltul pe frontul din estul Ucrainei, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

„Trupele ruse probabil au fugit şi au abandonat cel puţin 30 de vehicule blindate în mare parte intacte, într-un singur incident după un asalt eşuat”, afirmă Ministerul britanic al Apărării în raportul său public zilnic despre evoluţia războiului declanşat de Rusia la 24 februarie 2022.

Bloggeri militari din Rusia au confirmat aceste pierderi. Potrivit unui blogger, 31 de vehicule blindate au fost distruse de dronele ucrainene după ce unitatea din care făceau parte aceste vehicule a fost angajată în luptă fără a fi protejată de artilerie cu un foc de acoperire. Detalii aici

UPDATE 16.28 Kremlinul refuză să comenteze pe temă încălcării spațiului aerian al Republicii Moldova

Kremlinul nu comentează informaţiile cu privire la trecerea unei rachete ruseşti prin spaţiul aerian al Republicii Moldova.

„Nu, nu aş putea să comentez acest lucru. Acest lucru este direct legat de operaţiunea militară specială în sine, acestea sunt chestiuni care ţin de Ministerul Apărării”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

UPDATE 16.02 Zelenski susține că rachete rusești au trecut prin spațiul aerian al României

Volodimir Zelenski susține că unele dintre cele peste 70 de rachetele rusești care au vizat vineri teritoriul ucrainean au survolat spațiul aerian al României, stat membru NATO. Ministerul Apărării de la București neagă informația.

„Inamicul a lansat cel puţin 70 de rachete într-un nou atac masiv (asupra Ucrainei, n. red.) în această dimineaţă”, a declarat președintele într-un mesaj video postat pe Telegram.

„Mai multe rachete ruseşti au trecut prin spaţiul aerian al (Republicii) Moldova şi României. Aceste rachete sunt o provocare pentru NATO şi securitatea colectivă. Este o teroare care trebuie oprită”, a insistat el.

Potrivit Kievului, sistemele antiaeriane ale Ucrainei au doborât 61 dintre cele 71 de rachete Kh-101, Kh-555 şi Kalibr lansate de armata rusă vineri dimineaţă împotriva unor instalaţii energetice.

Ministerul Apărării de la Chișinău a confirmat spusele Ucrainei, dar a precizat că a fost vorba de o rachetă. Detalii aici

UPDATE 15.14 Primarul Kievului crede că sportivii ruși ar trebui să se opună războiului

Fost campion mondial la box la categoria grea, primarul Kievului, Vitali Kliciko, a afirmat vineri că sportivii ruşi „trebuie să se opună războiului” declanşat de armata rusă în Ucraina. El a comentat posibilitatea excluderii sportivilor ruși de la Jocurile Olimpice de vară. Detalii aici

UPDATE 14.52 Putin se va adresa rușilor la 21 februarie

Vladimir Putin se va adresa camerelor reunite ale Parlamentului rus la 21 februarie, cu trei zile înainte de împlinirea unui an de la declanşarea invaziei din Ucraina.

„La 21 februarie, preşedintele Federaţiei Ruse se va adresa Adunării Federale”, a anunţat într-o conferinţă de presă purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. Detalii aici

UPDATE 14.49 Zelenski s-a întâlnit cu Duda la întoarcerea de la summitul UE

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a întâlnit în noaptea de joi spre vineri la Rzeszów, în sudul Poloniei, cu omologul său polonez Andrzej Duda.

Președintele ucrainean l-a informat pe omologul său polonez despre rezultatele întâlnirilor sale de la Bruxelles, Paris şi Londra, a precizat vineri consilierul de politică externă al lui Duda, Marcin Przydacz, pentru agenţia poloneză PAP. Detalii aici

UPDATE 14.00 Rușii din Belgorod, la granița cu Ucraina, trăiesc cu frică, dar nu dau vina pe Putin | Reportaj BBC

Zgomotele războiului au devenit o rutină în această piață din Belgorod situată la câțiva kilometri de granița Rusiei cu Ucraina. Se aud explozii în depărtare, dar nimeni nu tresare.

La doar câțiva metri distanță, alte tarabe au fost lovite de un mortier cu câteva zile înainte. La momentul respectiv, piața era închisă, așa că nimeni nu a fost rănit. Dar multe tarabe au rămas închise și nu există decât o mână de clienți. Saci de nisip sunt stivuiți în fața unora dintre clădiri.

În multe părți ale Rusiei, acest lucru pare a fi un război virtual: un conflict care se desfășoară la televizor, departe de casă. Dar în regiunea Belgorod din Rusia, războiul pare foarte real și foarte aproape. Detalii aici

UPDATE 13.58 Ambasadorul Rusiei la Chișinău, convocat la Ministerul de Externe al Republicii Moldova

Ambasadorul Rusiei la Chişinău, Oleg Vasneţov, a fost convocat la Ministerul de Externe şi Integrării Europene (MAEIE) al Republicii Moldova.

„Şeful diplomaţiei Nicu Popescu a dispus convocarea de urgenţă la MAEIE a ambasadorului Federaţiei Ruse la Chişinău, Oleg Vasneţov, pentru a indica părţii ruse încălcarea inacceptabilă a spaţiului nostru aerian prin survolarea teritoriului suveran al Republicii Moldova de o rachetă rusească în cursul zilei de astăzi”, se arată într-un mesaj al MAEIE.

MAEIE notează că Rusia continuă războiul de agresiune împotriva Ucrainei, iar atacurile cu rachete asupra ţării vecine îi afectează direct şi negativ şi pe cetăţenii Republicii Moldova.

„Respingem cu tărie acţiunile şi declaraţiile recente neprietenoase în raport cu Republica Moldova, fapt absolut inacceptabil pentru către poporul nostru. Chemăm Federaţia Rusă să oprească agresiunea militară asupra ţării vecine care cauzează numeroase pierderi de vieţi omeneşti şi distrugeri materiale”, a declarat Daniel Vodă, purtătorul de cuvânt al MAEIE.

UPDATE 13.54 Explicațiile MApN în cazul rachetei care a survolat teritoriul Republicii Moldova

„Sistemul de supraveghere aeriană al Forțelor Aeriene Române a detectat vineri, 10 februarie, o țintă aeriană lansată din Marea Neagră de pe o navă a Federației Ruse, din apropierea Peninsulei Crimeea, cel mai probabil o rachetă de croazieră, care a evoluat în spațiul aerian al Ucrainei, Republicii Moldova și a reintrat în spațiul aerian ucrainean fără să intersecteze, în niciun moment, spațiul aerian al României. Cel mai apropiat punct al traiectoriei țintei de spațiul aerian al României a fost înregistrat de sistemele radar la aproximativ 35 kilometri Nord-Est de graniță”, se arată într-un comunicat al MApN. Detalii aici

UPDATE 13.13 O nouă rachetă rusească a survolat spațiul aerian al Republicii Moldova

O rachetă îndreptată spre Ucraina a survolat vineri dimineață spațiul aerian al Republicii Moldova, precizează Ministerul Apărării de la Chișinău, după ce oficialii ucraineni au anunțat mai devreme despre acest lucru.

„Structurile responsabile din cadrul instituției au detectat, la ora 10:18, o rachetă, care a traversat spațiul aerian al Republicii Moldova, deasupra localității Mocra din regiunea transnistreană și, ulterior, deasupra localității Cosăuți din raionul Soroca, cu direcția spre Ucraina. Menționăm că Ministerul Apărării, în colaborare cu structurile responsabile din țară, monitorizează atent situația în regiune, și condamnă ferm violarea spațiului aerian al Republicii Moldova”, au anunțat reprezentanții instituției. Detalii aici

UPDATE 12.54 Explozii la Kiev

Mai multe explozii au fost auzite vineri dimineaţa la Kiev după declanşarea sirenelor de alarmă antiaeriană.

Potrivit unor oficiali ucraineni, instalaţii de înaltă tensiune de-a lungul Ucrainei au fost lovite într-un nou atac masiv cu rachete ruseşti.

„Mai multe explozii au fost auzite în capitala Kiev în dimineaţa zilei de 10 februarie, ca parte a ultimului atac masiv cu rachete al Rusiei asupra Ucrainei”, au semnalat autorităţile locale.

Jurnaliştii de la Reuters au auzit cel puţin trei explozii în capitala Kiev. Detalii aici

UPDATE 12.16 Macron nu exclude să îi retragă lui Putin Legiunea de Onoare

Preşedintele francez Emmanuel Macron nu a exclus să retragă Legiunea de Onoare acordată de predecesorul său Jacques Chirac preşedintelui rus Vladimir Putin în 2006, explicând, totodată, că doreşte să aleagă „momentul potrivit pentru a face asta”, relatează AFP. Detalii aici

UPDATE 12.08 Regiunea Zaporojie, vizată de cel mai mare atac de la începutul invaziei ruse

Forţele ruse şi-au intensificat, vineri dimineață, atacurile în regiunea Zaporojie, în sud-estul Ucrainei, unde se află cea mai mare centrală nucleară din Europa, ocupată de Moscova încă de la începutul războiului.

Explozii au fost auzite în mai multe zone ale regiunii, inclusiv în oraşul Zaporojie. Forţele ruse au atacat în special infrastructura energetică din Zaporojie, lovind oraşul de 17 ori într-o singură oră. Potrivit secretarului Consiliului local, acesta este cel mai mare număr de atacuri lansate de Rusia asupra Zaporojie de la începutul războiului, declanșat de Vladimir Putin la 24 februarie 2022.

Alertele de atac aerian au fost activate în noaptea de joi spre vineri în majoritatea regiunilor ucrainene. Armata rusă a vizat mai ales obiective de infrastructură cu rachete şi drone kamikadze lansate dinspre Crimeea, anexată de Moscova în 2014, respectiv Marea Azov.

Sirenele antiaeriene au răsunat din nou vineri dimineaţă, iar autorităţile ucrainene le-au transmis locuitorilor să se ascundă în adăposturi. Detalii aici

UPDATE 10.00 Marea Britanie ar putea da Ucrainei 30 de avioane Eurofighter Typhoon

În timpul vizitei sale neașteptate la Londra, președintele Volodimir Zelenski a cerut Marii Britanii să furnizeze țării sale avioane de luptă. După ce și-a exprimat recunoștința pentru sprijinul militar de încredere și rapid al britanicilor, președintele ucrainean a avertizat totuși că avioanele sunt acum necesare urgent pentru a suprima o nouă ofensivă a Rusiei, care a început deja să maseze trupe în estul Ucrainei. 

Până acum, guvernul britanic a respins cererea ucraineană, la fel ca SUA și alte țări NATO, temându-se că avioanele de război ar putea duce la o escaladare a confruntării cu Rusia. Dar prim-ministrul Rishi Sunak a anunțat că Marea Britanie va începe să învețe piloții ucraineni să piloteze avioane standard NATO, scrie New York Times . În același timp, a transmis un semnal de deschidere pentru transferul în continuare a avioanelor de luptă. Detalii aici

Avion militar britanic Eurofighter Typhoon foto Shutterstock
Avion militar britanic Eurofighter Typhoon foto Shutterstock

UPDATE 09.00 Rușii transformă orașul martir Mariupol într-un hub militar

Orașul martir, simbol al rezistenței ucrainene, care la sfârșitul lunii mai 2022, după 86 de zile de asediu, a fost nevoit să se predea, rămâne în mâinile Moscovei, care, pe de-o parte, îl dărâmă și, pe de altă parte, îl umple cu soldați și cu material de război.

Se pare că în suburbii ar fi pe cale să sosească deja zeci de mii de soldați care ar putea fi folosiți nu numai pentru a apăra teritoriile controlate de Kremlin, ci și pentru a lansa o nouă ofensivă cu ocazia primului an de război, pe 24 februarie 2023, scrie Avvenire. Detalii aici

UPDATE 08.40 Zelenski a pledat cauza Ucrainei în cele mai puternice capitale ale Europei

În doar două zile președintele ucrainean a vizitat Londra, Parisul și Bruxellesul și s-a întâlnit față în față cu toți cei 28 de lideri ai UE

Primit la Londra, miercuri, de premierul Rishi Sunak şi de regele Charles III, preşedintele ucrainean a fost întâmpinat seara de omologul său francez Emmanuel Macron, care l-a invitat şi pe Olaf Scholz la o cină târzie la Palatul Elysee.

Joi, liderul de la Kiev a ajuns cu aeronava președintelui francez la Bruxelles, unde a ținut un discurs istoric în Parlamentul European și a participat la summit-ul UE. Zelenski a declarat că omologul său francez Emmanuel Macron „s-a schimbat“ şi există acum o „încredere reală“ între ei doi.

„Cred că s-a schimbat. Şi s-a schimbat cu adevărat de data aceasta“, a declarat Zelenski. „La urma urmei, el a fost cel care a deschis uşa livrărilor de tancuri. El a susţinut, de asemenea, candidatura Ucrainei la UE. Cred că a fost un adevărat semnal“. Detalii aici

UPDATE 05.45 Ungaria va continua să acorde asistență financiară și umanitară Ucrainei

Secretarul de stat pentru comunicare internațională Zoltan Kovacs a transmis pe rețelele de socializare că Ungaria susține încetarea imediată a focului. De asemenea, Ungaria i-a promis lui Zelenski că va continua să furnizeze asistență financiară și umanitară. 

UPDATE 05.00 Polonia închide un important punct de trecere al frontierei cu Belarus

Polonia a decis să închidă un punct important de trecere al frontierei cu Belarus, până la noi ordine. Anunțul a fost făcut de ministrul polonez de interne, Mariusz Kaminsi. 

„În interesul major al securităţii statului, am decis să suspend până la noi ordine, începând din 10 februarie a.c., de la ora 12:00, traficul pe la punctul de trecere a frontierei polono-belaruse de la Bobrowniki”, a anunţat ministrul Mariusz Kaminski.

UPDATE 04.45 Zelenski speră să obțină ce a cerut la Bruxelles

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski speră că i-a convins pe cei aflați la Bruxelles să îi ofere echipamentele militare de care țara sa are nevoie, dar și o aderare rapidă la Uniunea Europeană.

El a afirmat că mai mulțu lideri din UE sunt gata să ajute Kievul cu avioane, însă o astfel de decizie presupune o serie de provocări, potrivit Reuters. Liderul ucrainean nu a spus și care sunt țările care i-ar furniza echipamente militare. 

„Europa va fi alături de noi până la victoria noastră. Am auzit de la mai mulţi lideri europeni (...) disponibilitatea de a ne oferi armele şi sprijinul necesar, inclusiv avioanele”, a declarat Zelenski.

UPDATE 04.00 Zelenski afirmă că nu are o relație foarte bună cu cancelarul german Olaf Scholz

Președintele ucrainean a prezentat relația sa cu Germania ca fiind una plină de suișuri și coborâșuri. Acesta a afirmat că trebuie să îl convingă mereu pe cancelarul german să ajute Ucraina, pentru că acest lucru este spre binele Europei. 

„Trebuie să fac presiuni pentru a ajuta Ucraina şi să-l conving constant că acest ajutor nu este pentru noi, ci pentru europeni. Relaţia noastră cu Germania merge în valuri, este în sus şi în jos”, a declarat Zelenski, potrivit news.ro

UPDATE 03.50 Atacuri cu drone și rachete lansate de forțele ruse în sudul și estul Ucrainei

Sirenele pentru raiduri aeriene au răsunat în sudul și estul Ucrainei joi seară. Șeful administrației militare din regiunea Dnipropetrovsk, Serhii Lisak, a declarat că au fost interceptate drone Shared care se îndreptau spre zonă.

UPDATE 03.00 Zelenski va deschide o conferinţă a miniştrilor sportului privind prezenţa ruşilor la Jocurile Olimpice din 2024

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski va lua cuvântul vineri în cursul unei videoconferinţe reunind miniştrii sportului din mai multe ţări privind prezenţa sportivilor ruşi la Jocurile Olimpice din 2024 de la Paris, potrivit agenţiei PA, citată de AFP.

Liderul ucrainean, care se va exprima în deschiderea acestei conferinţe organizate de Londra, a cerut în repetate rânduri excluderea sportivilor ruşi şi belaruşi de la următoarele Jocuri Olimpice, lansând din nou un apel în săptămâna aceasta la „apărarea Cartei Olimpice”.

De la invazia Ucrainei de către Rusia în urmă cu aproape un an, sportivii ruşi şi belarusi au fost excluşi de la majoritatea competiţiilor internaţionale, dar Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) acţionează de săptămâni întregi pentru ca aceştia să poată participa la Jocurile Olimpice din 2024 sub drapel neutru.

Regatul Unit, susţinător fervent al Ucrainei încă de la începutul războiului, a criticat poziţia CIO, la fel ca multe alte state europene, printre care Cehia, Islanda, Norvegia, Suedia sau chiar Polonia.

„Trebuie să cerem CIO să demonstreze că valorile olimpismului înseamnă ceva. Trebuie să fim clari că există consecinţe la această invazie ilegală”, a declarat ministrul britanic al sportului, Lucy Frazer, citată de agenţia de presă AP.

UPDATE 00.00 Macron consideră imposibilă livrarea de avioane „în următoarele săptămâni'”

Preşedintele francez Emmanuel Macron a afirmat în cursul nopţii de joi spre vineri că avioanele de vânătoare solicitate de Ucraina nu vor putea „în niciun caz” să fie „livrate în următoarele săptămâni”, adăugând că preferă arme „mai utile” şi „mai rapide”, notează AFP.

„Nu exclud absolut nimic”, a declarat preşedintele francez în faţa presei la Bruxelles despre livrările de avioane de vânătoare.

Dar „asta nu corespunde nevoilor de astăzi”, a estimat el, la finalul unui summit european în prezenţa omologului său ucrainean, Volodimir Zelenski.

De-a lungul turneului său european miercuri şi joi, preşedintele ucrainean a insistat că ţara sa are nevoie de avioane de vânătoare pentru a pune capăt războiului dus de Rusia, potrivit Agerpres.

Preşedintele Macron a afirmat că „discuţia sa foarte aprofundată şi foarte precisă” cu Volodimir Zelenski miercuri, la Paris, a evidenţiat că prioritatea ar trebui să fie „de a face totul pentru a ajuta (Ucraina) să reziste în săptămânile următoare” şi de a „efectua operaţiunile utile în primăvara-vara dacă vrem să putem desfăşura ulterior acţiuni diplomatice în paralel”.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite