Cinci ani de închisoare pentru un soldat rus care a refuzat să lupte în Ucraina

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un tribunal rus a condamnat un soldat profesionist pe nume Marsel Kandarov, în vârstă de 24 de ani, la cinci ani de închisoare pentru că a refuzat să lupte în Ucraina, au declarat joi surse judiciare, potrivit AFP, relatează The Moscow Times.

Tribunalul militardin Ufa l-a condamnat pe Kandarov la 5 ani de închisoare FOTO Profimedia
Tribunalul militardin Ufa l-a condamnat pe Kandarov la 5 ani de închisoare FOTO Profimedia

Tribunalul militar al garnizoanei Ufa l-a condamnat pe Kandarov la cinci ani de închisoare pentru sustragerea serviciului militar timp de mai bine de o lună în timpul mobilizării.

Instanța l-a găsit pe Kandarov vinovat de săvârșirea unei infracțiuni în temeiul părții 5 a art. 337 (neprezentarea la termen fără un motiv întemeiat pentru serviciul militar mai mult de o lună în perioada de mobilizare) din Codul penal, și a fost condamnat la cinci ani de închisoare cu executarea într-o colonie corecțională de regim general”, potrivit serviciului de presă al instanțelor din Bashkortostan, relatează agenţia de presă RBC.  

Potrivit anchetei, în mai 2022, Kandarov „nu a dorit să participe la operațiunea militară specială”, nu s-a prezentat la serviciu. În septembrie, a fost reținut de oamenii legii.

Rusia a anunțat mobilizarea a 300.000 de oameni la sfârșitul lunii septembrie pentru a susține trupele sale în Ucraina.

Anunțul a declanșat un exod al bărbaților ruși, mulți fugind în țările vecine, precum Armenia, Georgia și Kazahstan.

Totodată, au existat voci care au susținut că mulți dintre cei mobilizați nu aveau experiență de luptă și după o prea scurtă pregătire au fost trimiși pe front.

Nu este prima condamnare de acest fel

Sentința vine la o zi după ce un tribunal militar din Moscova a condamnat un soldat la cinci ani și șase luni într-o colonie penală pentru că a „lovit” un ofițer în timpul unui scandal, a informat miercuri agenția de presă oficială rusă TASS.

Soldatul și-a exprimat „nemulțumirea” cu privire la instruirea oferită militarilor nou mobilizați de lângă Moscova.

În timp ce vorbea, acesta a suflat fumul de țigară în fața unui ofițer, care drept răspuns l-a împins. Soldatul l-a lovit apoi pe ofițer în piept.

Un videoclip al incidentului care a circulat online îl arăta pe soldat plângându-se de un antrenament slab, folosind obscenități și numind exercițiile drept „imitații”.

Potrivit agenției de presă rusă RBC, și în decembrie anul trecut, un militar din Kamceatka Alexei Breusov a fost condamnat la un an și opt luni într-o colonie pentru că a refuzat să participe la ostilitățile din Ucraina. Potrivit instanței, la începutul lunii octombrie, Breusov, „dându-și seama de mobilizarea anunțată în Federația Rusă” și nedorind să participe la ostilități, a refuzat să vină în zona de operațiuni speciale. Prin refuzul său, a subliniat serviciul de presă al instanței, acesta a încălcat carta serviciului intern și disciplinare din Rusia.

Rusia



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite