LIVE TEXT | Război în Ucraina. Țintă eliminată de la o distanță record de un lunetist ucrainean: Un nou atac cu drone împotriva Kievului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Kievul a fost vizat pentru a doua noapte consecutiv de atacuri cu drone lansate de armata rusă. Potrivit Forțelor Aeriene Ucrainene, 15 din cele 20 de drone kamikaze de tip Shahed implicate în atac au fost distruse. Un lunetist ucrainean a reușit să doboare o țintă inamică situată la 3.800 de metri, depășind astfel recordul anterior de 3.540 de metri.

Brigadă ucraineană de asalt FOTO EPA-EFE
Brigadă ucraineană de asalt FOTO EPA-EFE

UPDATE Vladimir Putin va participa la summitul virtual al G20 convocat pentru 22 noiembrie de preşedinţia indiană a grupului care reprezintă principalele economii ale lumii, a anunţat duminică televiziunea rusă de stat, relatează DPA, citată de AgerpresDetalii aici

UPDATE Un magnat bulgar din domeniul armamentului care a supraviețuit în urma a două tentative de asasinat puse la cale de serviciile secrete rusești trage un semnal de alarmă cu privire la o campanie de sabotaj dusă de ani de zile de Moscova pentru a întrerupe livrările de arme esențiale Ucrainei pentru a se apăra de marele și agresivul său vecin din Est. Detalii aici

UPDATE SUA se pregătesc masiv de război în contextul conflictelor din Ucraina și Israel. Producția de muniție este pe cale să se tripleze.

„Armata analizează cu atenție războiul din Ucraina și modul în care muniția este utilizată, pentru a ne informa cu privire la necesitățile noastre. Recunoscând utilizarea unor cantități mari de artilerie de ambele părți ale conflictului, armata (SUA) investește pentru a se pregăti mai bine pentru un potențial conflict și pentru a susține Ucraina în lupta sa continuă pentru libertate”, a declarat pentru Business Insider Douglas R. Bush, secretarul adjunct al armatei pentru achiziții, logistică și tehnologie. Detalii aici

UPDATE O purtătoare de cuvânt a armatei ucrainene a anunţat că armata rusă a fost forțată să se retragă de la „3 până la 8 kilometri” adâncime în teritoriul de pe malul stâng al fluviului Nipru din regiunea Herson ocupat de invadatorii ruși.

„Cifrele preliminare variază de la 3 la 8 kilometri, în funcţie de specificul, geografia şi topografia malului stâng”, a declarat Natalia Humeniuk pentru televiziunea ucraineană.

Aceasta este prima estimare numerică a avansului trupelor ucrainene pe malul stâng al Niprului după stabilirea capetelor de pod în cadrul contraofensivei lansate la începutul lunii iunie. Detalii aici

UPDATE Rusia va readuce în serviciul militar un avion din perioada sovietică pentru a-și acoperi o parte din deficitul de capacități de supraveghere aeriană din Ucraina, afirmă serviciile secrete britanice, potrivit ultimului raport despre evoluția războiului din Ucraina prezentat de Ministerul britanic al Apărării.

Rusia ia în considerare posibilitatea de a readuce în serviciu avionul de recunoaștere la mare altitudine M-55 MYSTIC B din epoca sovietică.

Cu un plafon operațional de peste 21.000 de metri, aeronava a fost folosită în ultima vreme ca platformă de cercetare în domeniul științelor pământului.

O deficiență esențială în strategia de achiziții militare a Rusiei a fost eșecul de a obține o capacitate adecvată de informații, supraveghere, identificarea de ținte și recunoaștere (ISTAR).

Există o posibilitate reală ca M-55 să revină în serviciul de luptă pentru a susține limitatele capacități ISTAR ale Rusiei deasupra Ucrainei, precizează Londra.

UPDATE Peste 3.500 de soldaţi ucraineni care au fost capturaţi de trupele ruse sunt în prezent prizonieri de război.

În total, peste 4.300 de ucraineni au fost confirmaţi ca fiind prizonieri de război în Rusia, printre aceştia numărându-se şi mai mult de 760 de civili. Rudele lor primesc sprijin financiar din partea statului ucrainean.

De partea sa, Rusia afirmă că peste 500 de soldaţi ruşi sunt prizonieri de război în Ucraina.

UPDATE Autoritățile din Harkov, regiune din estul Ucrainei, au început să construiască şcoli subterane puternic fortificate pentru a le permite copiilor să se întoarcă în siguranţă la studii, relatează Reuters.

Şcolile din această regiune care se învecinează cu Rusia au fost forţate să treacă la învăţământul online după declanșarea invaziei, la 24 februarie 2022.

Harkovul este frecvent ţinta rachetelor, dronelor şi artileriei ruseşti, guvernatorul regiunii raportând joi că aşezări din trei districte diferite au fost atacate în ultimele 24 de ore.

Două şcoli, fiecare cu o capacitate de până la 500 de persoane, sunt în prezent în construcţie şi vor putea rezista la atacuri directe, potrivit arhitectului regional şef Anton Korotovskih.

„Aceste structuri vor fi echipate cu tot ce este necesar pentru procesul de învăţare”, a declarat arhitectul ucrainean într-un interviu acordat pentru Reuters.

UPDATE Ucraina a sancţionat 108 persoane fizice şi 37 de grupuri din Rusia. Printre persoanele sancționate figurează un fost prim-ministru şi un fost ministru al Educaţiei, informează Reuters.

Zelenski nu a asociat anumite persoane sau grupuri cu anumite infracţiuni, notează agenția de presă Reuters, preluată de Agerpres. Decretele conţin o serie de sancțiuni pentru o perioadă de zece ani împotriva persoanelor şi sancțiuni de cinci ani împotriva grupurilor non-profit, inclusiv unul numit „Fundaţia Copiilor Ruşi”. Detalii aici

UPDATE În mesajul său zilnic către populaţie, preşedintele Volodimir Zelenski a anunţat sâmbătă seară noi măsuri pentru a întări sistemul de apărare antiaeriană în săptămânile viitoare.

Sistemele de apărare antiaeriană vor deveni mai importante în planurile de apărare ale Kievului pe măsură ce iarna se apropie în contextul în care Kievul se aşteaptă ca Moscova să lanseze mai multe atacuri asupra sistemului de alimentare cu energie electrică al Ucrainei, dar şi a infrastructurii de încălzire şi de alimentare cu apă. Detalii aici

UPDATE Apărarea antiaeriană a Rusiei a respins un atac cu dronă în noaptea de sâmbătă spre duminică deasupra capitalei Rusiei, potrivit primarului Moscovei.

Atacul asupra Bogorodskoe, în districtul administrativ de est al oraşului Moscova, din noaptea de sâmbătă, a fost respins, a anunţat duminică dimineaţă primarul Moscovei, Serghei Sobianin, pe canalul său Telegram. Detalii aici

UPDATE Miliardarul Gennadii Bogoliubov este acuzat că a obținut ilegal mai mult de 1,5 miliarde de lire sterline, împreună cu un alt oligarh, Igor Kolomoiski. Ucraineanul, care deține proprietăți luxoase în Londra, i-ar fi plătit soției sale 7 milioane de lire sterline pentru a părăsi capitala Regatului Unit. Detalii aici

UPDATE Echipajele care deservesc sistemele de rachete cu lansare multiplă Uragan (MLRS) ale armatei ruse au lovit un punct de comandă temporară forțelor ucrainene pe direcția Kupiansk, a comunicat Ministerul rus al Apărării, scrie agenția TASS.

„Datorită acțiunilor de recunoaștere militară a grupului de forțe de Vest, a fost descoperit un punct de desfășurare temporară a inamicului cu personalul și arme inamice în această direcție. Două sisteme Uragan ajung la punctul de lansare a rachetelor pe drumuri diferite - fiecare de la propriul lor adăpost. Aproape simultan, echipajele sunt aduse în poziţia de luptă a vehiculelor lor, fixează ţinta şi încep să deschidă focul spre aceasta cu obuze de 220 mm. Răspunsul serviciilor de informaţii vine rapid - ţinta este lovită”, se spune în mesaj, adaugă TASS. 

UPDATE Rusia a lansat valuri de drone asupra Kievului pentru a doua noapte consecutiv, intensificându-şi atacurile asupra capitalei ucrainene după câteva săptămâni de pauză. Detalii aici

UPDATE Un lunetist al Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU) a eliminat un soldat rus de la o distanță record. „Lunetistul SBU a stabilit un record mondial pentru o lovitură reușită. A lovit un soldat rus de la o distanță incredibilă de 3.800 de metri. Recordul anterior era de 3.540 de metri”, au subliniat sursele, pentru agenția Unian. Detalii aici

UPDATE Ungaria trebuie să spună nu actualului model european construit la Bruxelles, a declarat premierul ungar sâmbătă la un congres al partidului său Fidesz, adăugând că Uniunea Europeană trebuie mai degrabă schimbată, decât părăsită, relatează Reuters. Detalii aici

UPDATE Consorțiul Kalașnikov, unul dintre giganții mondiali din industria armamentului, își majorează producția de arme cu 30% pentru a îndeplini cerințele armatei ruse în Ucraina, potrivit EFE, citată de Agerpres. Detalii aici

UPDATE În principiu, dacă e să ascultăm exclusiv vocea liderilor oficiali, întrebarea asta nu numai că nu există și nu poate exista, dar este chiar o provocare, desigur orchestrată de dușmanii externi plătiți și controlați de Moscova. Detalii aici

UPDATE Cine ar beneficia de fragmentarea Federației Ruse într-o multitudine de state mai mici și independente? Este întrebarea pe care și-o pune Susan Smith-Peter, profesoară de istorie rusă la City University din New York, specializată în istoria regională și locală a Rusiei.

Într-un amplu articol publicat de revista academică The Conversation, ea arată că perspectiva unei Rusii fragmentate este puțin probabilă, însă discuțiile despre dezintegrarea Rusiei și schimbarea numelor de pe hărți ating teme care merită explorate. Profesoara se mai întreabă: cine ar avea de câștigat de pe urma unei scindări a Rusiei: Vestul sau China? Detalii aici

UPDATE În raportul lor zilnic asupra evoluției pe câmpul de luptă, serviciile britanice de informații au evaluat că în ultima săptămână, cele mai intense lupte terestre au avut loc în trei zone ale liniei de contact, fără ca vreuna dintre părți să înregistreze progrese semnificative, dar că rușii în special suferă pierderi deosebit de mari în apropiere de Avdiivka din regiunea Donețk.

„Niciuna dintre părți nu a realizat progrese substanțiale în  aceste zone. Rusia continuă să sufere pierderi deosebit de grele în jurul Avdiivka”, au apreciat serviciile secrete britanice.

Acestea au indicat că, în ultima săptămână, cele mai intense lupte terestre au avut loc pe trei fronturi: Kupiansk, în regiunea Lugansk; în apropiere de Avdiivka, în regiunea Donețk, și pe malul stâng al râului Nipru, în regiunea Herson, unde forțele ucrainene au stabilit un cap de pod.

Potrivit evaluării, serviciilor britanice de informații, forțele rusești pierd „între 500 și 1.000 de persoane pe zi” în luptele de lângă Avdiivka.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite