Asasini și sabotori ruși vizează industria armamentului din Bulgaria: mărturisirile magnatului Emilian Ghebrev, luat în vizor de GRU
0Un magnat bulgar din domeniul armamentului care a supraviețuit în urma a două tentative de asasinat puse la cale de serviciile secrete rusești trage un semnal de alarmă cu privire la o campanie de sabotaj dusă de ani de zile de Moscova pentru a întrerupe livrările de arme esențiale Ucrainei pentru a se apăra de marele și agresivul său vecin din Est.
Emilian Ghebrev, a cărui companie, Emco, produce o mare parte din gloanțele standard sovietice și obuzele de tanc expediate de Bulgaria Ucrainei, a declarat pentru „Financial Times” că sabotorii ruși i-au vizat în mod activ fabricile și depozitele, inclusiv după lansarea invaziei ruse, la 24 februarie 2022.
„Amenințările care planează dinspre ruși necesită un nou set de măsuri pe plan național, precum și la nivelul Alianței” Nord-Atlantice, a solicitat Ghebrev într-un interviu acordat în scris.
Potrivit magnatului bulgar în domeniul armamentului, agenții GRU (Direcția Principală de Informații din cadrul Statului Major al Rusiei) care au încercat de două ori să-l asasineze în 2015 „au acționat în mod evident în urma unor ordine de la un nivel foarte înalt de la Moscova”.
Niciun agent rus nu a fost arestat în legătură cu tentativele de otrăvire asupra sa și cu exploziile produse la Emco, un eșec pe care Ghebrev îl pune pe seama influenței pe care o păstrează Moscova în unele cercuri ale statului bulgar.
Amestectul Rusiei, care se extinde și la partide politice și mass-media, amenință ambiția tot mai mare a Bulgariei de a-și crește producția de arme și muniții din epoca sovietică utilizate de Ucraina și clienții din lumea în curs de dezvoltare, notează „Financial Times”, citând analiști și oficiali guvernamentali de la Sofia.
Țara balcanică de 7 milioane de locuitori - unul dintre cei mai apropiați aliați ai Moscovei în timpul Războiului Rece - constituie o zonă principală de operațiuni pentru agenții ruși, potrivit lui Gebrev și altor actori din industria armamentului. Ei spun că infiltrarea este o problemă mare atât în procuratură, cât și în serviciile de securitate ale Bulgariei.
Emilian Ghebrev a fost otrăvit în 2015 cu un agent nervos organofosfat similar cu Noviciok, o substanță folosită trei ani mai târziu pe teritoriu britanic în tentativa de asasinare a fostului spion dublu rus Serghei Skripal.
În cazul lui Ghebrev, agentul nervos a fost uns pe mânerul ușii mașinii sale într-o parcare din Sofia. După câteva săptămâni de comă, în primăvară, omul de afaceri bulgar și-a revenit, dar în vara aceluiași an s-a simțit din nou rău în timp ce se afla la casa sa de vacanță. Manifestând simptome similare unei otrăviri, Ghebrev a fost dus de urgență la un spital și tratat.
Procurorii responsabili de cazul Ghebrev au descoperit implicarea a trei agenți GRU, dar ancheta a fost suspendată în 2020 pe motivul unei stagnări și lipsei asistenței juridice internaționale.
„Rușii sunt foarte interesați de facilitățile noastre și de oamenii care le manageriază”, a spus un oficial bulgar care a cerut să fie citat sub rezerva anonimatului. Oficialul respectiv denunță o serie de probleme, precum distrugeri de probe și erori în anchete. „Cine îi anchetează pe procurori?”, se întreabă el retoric, semnalând o altă problemă.
Cel puțin 12 explozii provocate de ruși la depozite de arme din Bulgaria
Emco a fost vizată pentru prima dată în 2011, când un depozit al său din centrul Bulgariei a explodat în circumstanțe neclare. Potrivit lui Ghebrev, explozia din 2011 a fost primul act de sabotaj împotriva fabricilor sale - o afirmație care nu a fost confirmată de o investigație oficială.
Alte explozii au avut loc de-a lungul ultimilor 12 ani, ultima în 2022. În acest an, un incendiu s-a produs facilitatea Emco din Karnobat, în estul Bulgariei.
Incidente similare, de natură teroristă, au dat bătăi de cap și altor producători bulgari de arme, fără ca autoritățile să investigheze până la capăt circumstanțele, afirmă Ghebrev. „Toate investigațiile au fost fie oprite, fie blocate și niciuna nu a ajuns în instanță”, denunță el.
Corupția din rândul procurorilor bulgari și lipsa anchetelor cu privire la activitatea lor sunt condamnate de ani buni în rapoartele Comisiei Europene. De altfel, impunitatea procurorilor și influența continuă a Rusiei asupra Bulgariei se numără printre motivele invocate de unele capitale din Ue pentru blocarea aderării țării balcanice la spațiul Schengen, notează „Financial Times”.
Apeluri la reformarea procuraturii și serviciilor secrete bulgare
Sub un guvern pro-occidental ales recent la Sofia, care s-a angajat să reducă influența Rusiei, procurorul șef a fost forțat să demizioneze în iunie, iar reformarea justiției este în prim-plan.
Ghebrev consideră aceste mici evoluții drept un început spre multe lucruri de făcut. „Procuratura și conducerea anterioară a Serviciului de Securitate Națională (DANS) au fost implicate într-o mușamalizare sistematică și masivă actelor de sabotaj ale agenților ruși, inclusiv exploziile din depozitele noastre și tentativa de otrăvire cu Noviciok”, acuză proprietarul Emco.
De cealaltă parte, DANS susține că „a luat o serie de măsuri” pentru a limita influența Rusiei și a descoperit „un număr fără precedent de cazuri” cu privire la „activitatea malignă a spionajului rusesc”.
Veselin Ivanov, un purtător de cuvânt al Parchetului de la Sofia, a respins acuzațiile privind influența Moscovei asupra unor procurori bulgari, considerându-le „total neadevărate” și a dat asigurări că noua conducere s-a angajat să-și reformeze instituția. Procurorii au documentat „activitatea criminală” a agenților GRU și i-a pus sub acuzare, dar nu-i poate aduce în instanță deoarce Rusia nu își extrădează cetățenii, se apără el. În ceea ce privește exploziile, Ivanov a spus că instituția pe care o reprezintă a constatat patru incidente soldate cu distrugerea unor loturi de ame pregătite pentru Georgia și Ucraina. Sofia „a pus sub acuzare șase persoane despre care se știe că sunt ofițeri GRU”, a spus oficialul bulgar.
Noul guvern al Bulgariei se bazează pe industria armamentului pentru a stimula creșterea economică în cel mai sărac membru al UE. Exportul Bulgariei a crescut cu peste 1 miliard de euro în 2022 comparativ cu anul precedent, iar „o bună parte din aceasta se datorează producției de muniție”, a declarat pentru „Financial Times” ministrul Apărării Todor Tagarev.
Oficialii de la Sofia estimează că până la 40% din gloanțele și obuzele folosite de Ucraina în respingerea invadatorilor ruși sunt fabricate în Bulgaria. Pe lângă transporturile directe către Kiev, „multe (arme și muniții, n. red.) sunt destinate țărilor care și-au pus stocurile la dispoziția Ucrainei”, a precizat Tagarev. „Direct și indirect, mai mult de jumătate din producția noastră merge în Ucraina”, a adăugat el. Aproximativ 5% din produsul intern brut al țării provine din vânzările de arme, potrivit oficialilor guvernamentali bulgri. Majoritatea afacerilor sunt conduse de companii private precum Emco și Arsenal, care caută acum să-și extindă producția la echipamente după standardele NATO.
„Trebuie să reformăm serviciile secrete. (Aliații, n. red.) nu vor avea încredere în noi dacă nu putem proteja tehnologia și informațiile”, a afirmat fostul ministru bulgar al Apărării Velizar Șalamanov.