LIVE TEXT | Război în Ucraina. Moscova, vizată din nou de drone ucrainene. Kim vrea să-i vândă arme lui Putin, în timp ce Erdogan speră la reluarea acordului cerealelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderul turc Recep Tayyip Erdogan se declară optimist asupra reluării acordului cerealelor, în timp ce omologul său rus Vladimir Putin acuză Ucraina că a încercat să atace gazoducte în Marea Neagră. Trei drone ucrainene ar fi fost doborâte în timp ce îndreptau spre Moscova. Pe de altă parte, Cuba a destructurat o rețea de trafic de persoane care recruta mercenari pentru Rusia, iar Coreea de Nord și-ar dori să vândă arme Rusiei.

Soldați ucraineni în sectorul de luptă spre Bahmut FOTO EPA-EFE
Soldați ucraineni în sectorul de luptă spre Bahmut FOTO EPA-EFE

UPDATE 19.17 Forțele ucrainene au ajuns la ultima „linie Surovikin“ pe frontul din sud și luptă să lărgească breșa

Forțele Kievului au extins o breșă în „linia Surovikin” - principala linie defensivă a Rusiei în apropiere de Robotîne, în regiunea Zaporojie din sud-estul Ucrainei - susțin analiștii din surse deschise OSINT și Institutul pentru Studiul Războiului. Detalii aici

UPDATE 19.14 Ucraina, despre solicitările transmise de Putin prin intermediul lui Erdogan: „Nu vom urma politica calmării agresorului”

Un consilier al președintelui Volodimir Zelenski a respins marţi sugestia Turciei ca Ucraina să-şi atenueze poziţia pentru a relansa acordul privind transportul de cereale pe Marea Neagră.

Ucraina nu va susţine o relaxare a sancţiunilor impuse Rusiei din cauza războiului sau o politică „împăciuitoare”, afirmă consilierul prezidențial Mîhailo Podoliak.

„Să fim realişti şi să renunţam la a discuta despre opţiuni inexistente, încurajând mult mai puţin Rusia să comită alte crime”, a insistat oficialul ucrainean, citat de agenția de presă Reuters.

Podoliak a adăugat că Rusia este „extrem de interesată” de distrugerea porturilor maritime şi infrastructurii pentru exporturile de cereale ale Ucrainei. Detalii aici

UPDATE 18.00 Cum arată dronele de carton care seamănă teroare în rândul trupelor ruse. Cât explozibil pot transporta

100 de drone făcute din carton ajung lunar în Ucraina din Australia, ca parte a unui ajutor în valoare de 30 de milioane de dolari. Dronele sunt mici, fabricate din carton, greu detectabile și pot transporta o încărcătură de până la 5 kilograme de explozibil pe o distanță de peste 100 de kilometri. Detalii aici

UPDATE 17.25 Zelenski s-a deplasat pe frontul de est, lângă Bahmut

Volodimir Zelenski s-a deplasat marţi pe linia frontului, lângă Bahmut, în estul Ucrainei, a anunţat preşedinţia ucraineană, potrivit AFP și Agerpres.

„Volodimir Zelenski a întreprins o vizită la brigăzile care efectuează acţiuni ofensive în zona Bahmut”, a afirmat preşedinţia ucraineană într-un comunicat.

În imaginile difuzate de preşedinţia ucraineană, Zelenski poate fi văzut într-o încăpere în timp ce examinează hărţi în compania comandantului forţelor terestre ucrainene, Oleksandr Sîrskîi, şi a mai multor alţi militari. Detalii aici

FOTO president.gov.ua
FOTO president.gov.ua

UPDATE 17.17 Ministrul rus al Apărării susține din nou că ucrainenii nu au succese pe câmpul de luptă

Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, susține din nou că armata ucraineană nu a înregistrat vreun succes în contraofensiva sa. Totuși, ministrul rus a recunoscut că există tensiuni în zona controlată de trupele sale în regiunea Zaporojie, din sudul Ucrainei.

„Forţele armate ale Ucrainei nu şi-au atins obiectivele pe niciun front. Inamicul a angajat brigăzi din rezerva strategică, al căror personal a fost instruit de instructori occidentali”, susține Șoigu, citat într-un comunicat.

UPDATE 17.10 Generalul Popov, noua provocare a conducerii militare de la Moscova: „M-am luat atât de tare de Gherasimov încât a leșinat”

Comandantul Ivan Popov, retras din post după ce l-a înfruntat deschis pe șeful Statului Major al Rusiei, generalul Valeri Gherasimov, ar fi fost contactat de foști subordonați pe fondul înfrângerilor suferite pe frontul din Zaporojie.

Într-o nouă înregistrare audio, difuzată de această dată pe un canal de Telegram legat de o structură de securitate din Rusia, generalul Popov este surprins în timp ce discută cu un fost subordonat aflat pe frontul din Zaporojie. Popov, considerat un comandant de top, îi expune persoanei cu care dialoghează o conversație pe care a purtat-o cu Gherasimov înainte de a fi destituit.

„Tu și cu mine suntem absolut la fel în asta, (acesta este, n. red.) doar adevărul. Mai ales când ai (...) dintr-odată viețile a 1.000 de oameni în mâinile tale. M-am luat atât de tare (de Gherasimov, n. red.) încât a leșinat. A fost o conversație directă”, afirmă generalul rus.

„Fără sprijin din partea noului comandament și a Statului Major General, ofițerii Armatei 58 s-au îndreptat către fostul lor comandant, Ivan Popov. Ca răspuns, generalul Popov i-a îndemnat pe ofițeri să rămână pe poziție și să raporteze doar adevărul”, comentează canalul de Telegram care a difuzat această înregistrare audio de 23 de secunde. Detalii aici

UPDATE 16.00 Parlamentul ucrainean l-a demis oficial marţi pe Oleksii Reznikov din funcţia de ministru al Apărării

Aşa cum era de aşteptat, o mare majoritate a legislatorilor a votat în favoarea destituirii lui Reznikov. Acesta deţinea funcţia din noiembrie 2021.

Cantitatea enormă de arme şi echipamente livrate de aliaţii occidentali după invazia rusă începută acum mai bine de 18 luni a fost atribuită în parte abilităţilor de negociere ale acestui ministru, de profesie avocat.

Dar Zelenski a declarat duminică seara că este nevoie de „noi abordări” la Ministerul Apărării.

Succesorul său desemnat este actualul şef al Fondului Proprietăţii de Stat, Rustem Umerov. Învestirea sa în post este aşteptată miercuri.

UPDATE 15.35 Cât cheltuie Ucraina pentru o zi de război cu Rusia? Suma, dezvăluită de Oleksii Reznikov

Războiul costă Ucraina 100 de milioane de dolari zilnic, iar majoritatea acestei sume este cheltuită din bugetul de stat, nu din donații, afirmă Oleksii Reznikov, care tocmai și-a dat demisia din postul de ministru al Apărării.

Ministrul a fost întrebat de ce sunt atât de puține drone în zona de luptă și de ce sunt cumpărate din fonduri pe care cetățenii le donează voluntarilor mai degrabă decât din bani publici.

„Pot să vă spun că livrările de la voluntari, din 24 februarie 2022 și până în prezent, reprezintă trei la sută din tot ceea ce a mers în război. O zi de război ne costă 100 de milioane de dolari. Acum, aruncați o privire asupra bugetelor tuturor fondurilor mari ale voluntari și vedeți cât colectează”, a declarat ministrul demisionar. Detalii aici

UPDATE 14.30 Erdogan, optimist privind reluarea acordului cerealelor

După întâlnirea de la Soci cu Vladimir Putin, liderul turc Recep Tayyip Erdogan a apreciat că acordul privind transportul de cereale pe Marea Neagră ar putea fi reluat în curând.

„Credem că iniţiativa ar trebui continuată prin înlăturarea neajunsurilor. În acest context, am pregătit un pachet care conţine noi sugestii, consultându-ne cu Naţiunile Unite. Cred că este posibil să facem progrese. Din punctul de vedere al Turciei, credem că vom ajunge în scurt timp la o soluţie care va îndeplini toate aşteptările”, a spus Erdogan.

UPDATE 14.28 Jurnalistul Vladimir Kara-Murza, transferat într-o închisoare necunoscută

Jurnalistul rus Vladimir Kara-Murza, condamnat la 25 de ani de închisoare pentru „înaltă trădare” şi răspândirea de „informaţii false” despre armată, a fost transferat într-o închisoare neprecizată pentru a-şi ispăşi pedeapsa înainte de soluţionarea recursului său în casaţie, au denunţat familia şi avocatul său.

„Vladimir Kara-Murza a fost transferat de la centrul de arest preventiv Vodnik din Moscova. În acest moment nu ştim unde îl duc. Încercăm să aflăm”, a scris avocatul Vadim Prohorov pe contul său de Telegram.

Potrivit avocatului, transferul jurnalistului a fost ordonat de autorităţile penitenciare fără a aştepta o decizie asupra recursului în casaţie.

Soţia lui Kara-Murza a postat pe platforma socială X, cunoscută până recent sub denumirea Twitter, că transferul a fost făcut în secret în ajunul celei de-a 42-a aniversări de la naștere a jurnalistului, pentru ca acesta să nu primească „mesaje de susţinere din toată lumea”Detalii aici

UPDATE 13.05 Tanc Challenger 2, distrus pentru prima oară în istorie în urma unei acțiuni a inamicului

O înregistrare video distribuită pe platforma socială X, cunoscută până recent sub denumirea Twitter, sugerează că ucrainenii au pierdut în luptele de pe frontul de sud unul dintre cele 14 tancuri Challenger 2 primite de la britanici.

Contul „Ukraine Weapons Tracker” susține că a obținut prima confirmare „vizuală” cu privire la pierderea unui tanc Challenger 2 de către armata ucraineană. În plus, ar fi prima oară în istorie când un astfel de tanc e distrus într-o luptă, ca urmare a acțiunii directe a inamicului. Detalii aici

UPDATE 12.00 Rușii ar fi lovit un turn de comunicații și mai multe vehicule blindate ale forțelor ucrainene

Trupe al Grupului de Sud al Forțelor Armate Ruse, folosind drone FPV, ar fi lovit un turn de comunicații și mai multe vehicule blindate ale forțelor ucrainene, a spus Ghiorghi Minesașvili, șeful centrului de presă al grupului de trupe „Sud” pentru agenția TASS.

Dronă FPV FOTO Shutterstock
Dronă FPV FOTO Shutterstock

Dronele FPV au lovit un transportor blindat Bradley de fabricație americană, vehicule de luptă de infanterie BMP-2 și un vehicul de luptă de infanterie Marder de fabricație germană, trei camionete și un Hummer, precum și un turn celular cu repetitoare și camere CCTV, forță de muncă, în zonele Krasny şi Chasov Yar", a spus Minesașvili, adaugă TASS.

UPDATE 11.55 Soția președintelui Ucrainei vorbește despre impactul războiului asupra vieții de familie: „Am nevoie de soțul meu”

Prima-doamnă a Ucrainei, Olena Zelenska, a povestit pentru BBC despre impactul emoțional pe care invazia Rusiei l-a avut asupra familiei sale.

Soția președintelui Ucrainei a spus că este greu să își vadă copiii trăind în incertitudine, neputând să își planifice viitorul.

De asemenea, ea a vorbit despre faptul că familiei îi lipsește timpul petrecut împreună, potrivit bbc.com. Detalii aici

UPDATE 11.33 Cuba destructurează o rețea de trafic de persoane care recruta mercenari pentru Rusia: Momiți la luptă cu angajamente false

Cuba a anunţat luni destructurarea unei reţele de trafic de persoane cu baza în Rusia care recruta cubanezi pentru a lupta ca mercenari în Ucraina, relatează agenția de presă EFE, preluată de Agerpres.

Ministerul de Interne „a identificat şi lucrează pentru a neutraliza şi destructura o reţea de trafic de persoane care operează din Rusia pentru a recruta cetăţeni cubanezi stabiliţi acolo şi chiar unii din Cuba”, informează Ministerul de Externe de la Havana într-un comunicat.

„Cuba nu face parte din conflictul armat din Ucraina”, subliniază sursa citată, dând asigurări totodată că autoritățile de la Havana „acţionează şi vor acţiona energic” împotriva celor care „participă la orice formă de trafic de persoane în scopul recrutării sau mercenariatului pentru ca cetăţeni cubanezi să utilizeze arme împotriva oricărei ţări”.

Havana „a neutralizat tentative de această natură şi au fost iniţiate proceduri penale împotriva persoanelor implicate în aceste activităţi”, se mai arată în comunicat, fără a preciza ce persoane sau organizaţii se află în spatele acestei reţele. Detalii aici

UPDATE 11.15 Trei drone ucrainene au fost interceptate în timp ce se apropiau de Moscova

Rusia a interceptat în noaptea de luni spre marţi trei drone ucrainene care se apropiau de capitală dinspre sud-vest şi nord-vest, au anunţat primarul Moscovei şi Ministerul rus al Apărării. Detalii aici

UPDATE 11.00 Kim Jong-un ar dori o întâlnire cu Vladimir Putin pentru a discuta despre livrările de arme

Conducătorul nord-coreean Kim Jong-un dorește „un dialog diplomatic la nivel înalt” cu Vladimir Putin pentru a discuta despre vânzarea de arme produse de Coreea de Nord către Rusia, a indicat luni Casa Albă.

Aşa cum am mai afirmat, negocierile dintre Rusia şi Coreea de Nord privind furnizarea de arme progresează activ", a declarat o purtătoare de cuvânt a Consiliului de Securitate Naţională al Casei Albe, Adrienne Watson. Detalii aici

UPDATE 10.05 „Negustorul morții” ar putea prelua afacerile lui Prigojin din Africa

După moartea finanțatorului Grupului Wagner, Evgheni Prigojin, au început să circule întrebări cu privire la soarta rețelei sale extinse de companii din umbră, avioane, nave și mercenari.

În timp ce Prigojin însuși poate că își depășise utilitatea pentru Kremlin, operațiunile și rețelele sale, în special în Africa, continuă să aibă o importanță enormă. Kremlinul nu va renunța de bunăvoie la afacerile dubioase pe care Prigojin le-a făcut pe întregul continent, orchestrând afaceri cu pietre prețioase în schimbul de arme cu elita conducătoare a Africii, scrie Michael Albanese, expert în relații internaționale pentru CEPA. Detalii aici

UPDATE 09.09 Generalul „Armaghedon”, pentru prima oară în public de la revolta Wagner

Generalul rus Serghei Surovikin, cunoscut ca „Generalul Armaghedon”, a fost văzut prima oară în public de la revolta eșuată a mercenarilor Wagner, care a avut loc în iunie. S-a spus despre el că a fost interogat, arestat și demis din funcție, fiind suspectat că a fost implicat în rebeliune. Detalii aici

UPDATE 05.49 Guvernatorul regiunii Kaluga nu a raportat victime ca urmare a atacului cu drone

Guvernatorul din Kaluga, Vladislav Shapsha, a anuțat doborârea unei drone pe teritoriul districtului Medynsky din provincia Kaluga. „Nu au fost victime și nicio distrugere a infrastructurii”, a scris el pe telegram, scrie TASS. 

UPDATE 05.22 Dronă care se îndrepta spre capitala rusă a fost distrusă de forțele de apărare aeriană

Primarul Moscovei, Serghei Sobianin, forțele de apărare aeriană au distrus o dronă în districtul Zavidovo din regiunea Tver. Drona se deplasa spre Moscova. Informația a fost comunicată pe contul de Telegram al primarului, precizează TASS.  

Operatori de drone FOTO Profimedia
Operatori de drone FOTO Profimedia

Forțele de apărare aeriană au distrus o altă dronă în regiunea Tver, lângă Zavidovo, zburând în direcția Moscova. Potrivit informațiilor preliminare, nu au fost victime sau pagube. La fața locului s-au deplasat serviciile de urgență”, se arată în text, adaugă TASS.

UPDATE 04.21 Mobilizarea cetățenilor ucraineni pentru apărarea țării continuă

Mobilizarea continuă în Ucraina, iar reprezentanții comisariatului militar și ai forțelor de ordine au dreptul de a transmite o citație unei persoane direct la domiciliu sau reședință, condiția este ca aceștia să dețină documente oficiale care le confirmă statutul, scrie agenția Unian. 

UPDATE 00.14 Rustem Umerov propus ca viitor ministru al Apărării în Ucraina

Președintele Volodimir Zelenski l-a nominalizat pe Rustem Umerov, șeful principalei agenții de privatizare din Ucraina, pentru funcția de ministru al Apărării pe timp de război, în condițiile în care fostul ministru Oleksii Reznikov și-a dat demisia, scrie agenția Unian.

Rustem Umerov FOTO Shutterstock
Rustem Umerov FOTO Shutterstock

Rustem Umerov, în vârstă de 41 de ani, este tătar din Crimeea, peninsula aflată sub control rusesc din 2014. Umerov s-a născut în Samarkand, în Uzbekistan, într-o familie de tătari din Crimeea. Familia s-a a fost deportată din orașul Alușta aflat în Crimeea, în anii 1944 în timpul epurărilor lui Stalin. Umerov are o imagine pozitivă pentru activitatea sa ca șef al Fondului Proprietății de Stat, precum și datorită experienței și relațiilor sale. Detalii aici


UPDATE 21.32 În Ucraina, a fost creat un walkie-talkie militar imposibil de buruiat

Mihail Rudominski, fondatorul proiectului „Himera” a precizat în cadrul emisiunii 1+1 că armata ucraineană folosește în principal mijloace de comunicare civile, acestea fiind mai ieftine și de bună calitate.

Walkie Talkie civil  FOTO Shutterstock
Walkie Talkie civil FOTO Shutterstock

Principala problemă a mijloacelor civile o reprezintă posibilitatea de a fi buruiate, comparativ cu mijloacele militare care sunt mult mai puține și foarte scumpe. Potrivit acestuia, sistemul „Himera” îmbină prețul scăzut al mijloacelor de comunicații civile cu capacitatea de a rezista la încercările de bruiaj a sistemelor de comunicații militare, adaugă Unian.

UPDATE 21.40 Papa Francisc vine cu precizări despre declarația sa privind „marea Rusie” care a scandalizat Ucraina

Suveranul pontif spune că atunci când a evocat "marea Rusie" într-un discurs pronunţat luna trecută, care a stârnit indignare în Ucraina, s-a referit la bogata tradiţie culturală a Rusiei. Detalii aici

UPDATE 21.39 Stațiunea italiană Forte dei Marmi, o destinație populară pentru membrii elitei ruse. „Războiul nu este o preocupare pentru ei”

Stațiunea italiană Forte dei Marmi continuă să fie o destinație populară pentru membrii elitei ruse care continuă să cheltuiască generos în timp ce stă în afara războiului din Ucraina. Localnicii îi preferă pe ruși pentru că aruncă cu banii, scrie Novaia Gazeta Europa. Detalii aici

Forte dei Marmi, o stațiune populară printre membrii elitei ruse FOTO Shutterstock
Forte dei Marmi, o stațiune populară printre membrii elitei ruse FOTO Shutterstock

Până în anii 2000, Forte s-a impus ca un punct fierbinte pentru rușii bogați, deși turiștii nu veneau doar din Rusia, ci din toată fosta Uniune Sovietică. Detalii aici

UPDATE 21.09 Putin acuză Ucraina că a încercat să atace gazoductele care trec prin Marea Neagră

Preşedintele rus Vladimir Putin a acuzat Ucraina că a încercat să atace gazoductele care trec prin Marea Neagră, pentru a submina livrările de gaz rusesc către Turcia, informează dpa. Detalii aici

UPDATE 21.01 Războiul din Ucraina readuce în discuție serviciul militar obligatoriu. Ce decizie ar putea lua Armata Română. „Să fim realiști”

Serviciul militar obligatoriu nu ar aduce o reală creștere a capacității de luptă a Armatei Române, dar ar putea fi un fel de campanie de recrutare a militarilor profesioniști, capitol la care avem 25.000 de funcții neocupate. Detalii aici

În 2007 s-a suspendat serviciul militar pe timp de pace FOTO Mircea Moira/ Shutterstock
În 2007 s-a suspendat serviciul militar pe timp de pace FOTO Mircea Moira/ Shutterstock

După încheierea Războiului Rece, multe țări din Europa au renunțat la serviciul militar obligatoriu, dar discuțiile despre reintroducerea lui au revenit în actualitate după declanșarea conflictului din Ucraina, iar ideea armatei obligatorii este vehiculată inclusiv în țări precum Marea Britanie (care are armată profesionistă de 50 de ani), dar și Germania, unde serviciul militar a fost scos în 2011. Detalii aici

UPDATE 20.20 Pilotul rus care a dezertat cu tot cu elicopterul său de luptă, noi dezvăluiri. Ce l-a determinat să facă acest pas VIDEO

Maksim Kuzminov, un pilot al armatei ruse, a explicat într-un interviu că nu a vrut să ia parte la ceea ce numește genocidul poporului ucrainean. Acesta și-a construit un plan minuțios de a dezerta în Ucraina. Detalii aici

Maksim Kuzminov, pilotul care a dezertat cu elicopterul său de luptă FOTO X
Maksim Kuzminov, pilotul care a dezertat cu elicopterul său de luptă FOTO X

Serviciul de informaţii al armatei ucrainene (GUR) a dat publicităţii un interviu cu un bărbat despre care spune că este un pilot rus care a dezertat luna trecută cu tot cu elicopterul de luptă Mi-8 pe care îl pilota, transmite CNN.  

UPDATE 19.24 Kievul insistă că drone rusești ar fi căzut în România: „Avem dovezi”. MAE român: „Nu a fost cazul”

Ministrul de Externe neagă afirmațiile venite de la Kiev, care susțin că pe teritoriul României au căzut și au explodat drone rusești. Șefa diplomației române afirmă că există un risc, însă deocamdată „nu a fost cazul”Detalii aici

Presupusa explozie a unei drone rusești pe teritoriul României FOTO Facebook/ Oleh Nikolenko
Presupusa explozie a unei drone rusești pe teritoriul României FOTO Facebook/ Oleh Nikolenko

„Desigur, există un risc pentru că ceea ce s-a întâmplat acolo este foarte aproape de granițele noastre”, a spus ministrul român de externe Luminița Odobescu, potrivit Digi24, privind afirmațiile venite de la Kiev, care susțin că pe teritoriul României au căzut și au explodat au drone rusești. Detalii aici

Declarația lui Oleh Nikolenko, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Ucrainei a fost comunicată pe Facebook.

UPDATE 19.22 Apelurile telefonice interceptate de ucraineni sugerează pierderile mari ale rușilor: „Toți oamenii noștri au fost măcelăriți”

Interceptările efectuate de serviciile secrete ucrainene în rândul soldaților ruși oferă o perspectivă asupra pierderilor umane suferite de Moscova pe câmpul de luptă din Ucraina, relatează The Kyiv Post. Detalii aici

Soldați ruși împușcați în tranșee FOTO Arhivă
Soldați ruși împușcați în tranșee FOTO Arhivă

Două apeluri telefonice interceptate și făcute publice de Direcția Principală de Informații (GUR) din cadrul armatei ucrainene sugerează că o unitate rusească a fost decimată la Svatove, în apropiere de Kupiansk, după ce soldații săi se îmbătaseră înainte de a fi retrași pentru a-și reface forțele.

Într-unul dintre aceste apeluri, un soldat rus discută cu o persoană de sex feminin, probabil soția sau iubita sa, despre soarta Brigăzii 27, angajate în ofensiva către Kupiansk. Detalii aici

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite