LIVE TEXT | Război în Ucraina. Două avioane rusești au fost doborâte deasupra Mării Azov. Discuții la Davos asupra formulei de pace a lui Zelenski
0Armata ucraineană a confirmat luni dimineață doborârea a două avioane ruseşti în zona Mării Azov, și anume un avion de recunoaştere A-50 şi un avion Il-22 ce serveşte drept comandament aeropurtat. Peste 80 de state au dezbătut duminică la Davos asupra formulei de pace propusă de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, cu o zi înainte de deschiderea summitului Forumului Economic Mondial.
UPDATE Peste 20 de mici întreprinderi finlandeze deţinute de cetăţeni ruşi au furnizat Rusiei înaltă tehnologie şi componente de uz militar în timpul războiului în Ucraina, eludând astfel sancţiunile europene, relatează postul de televiziune YLE.
Potrivit unei anchete bazate pe o scurgere de date de la Serviciul Vamal finlandez, cel puţin nouă clienţi ai acestor companii ar avea legături directe cu industria militară rusă sau cu servicii secrete, cum ar fi Serviciul Federal de Securitate (FSB).
Printre produsele exportate, fie direct în Rusia, fie prin intermediul unor ţări terţe, ar fi vorba de senzori, pompe de combustibil, motoare diesel şi echipamente de transmisie. Ar exista de asemenea dispozitive electronice pentru uz militar şi serviciile de informaţii.
UPDATE Cinci state membre UE din Europa de Est, printre care şi România, cer Comisiei Europene să introducă taxe de import pentru cerealele din Ucraina, citând concurenţa incorectă creată de aceste cereale, a anunţat luni Ministerul ungar al Agriculturii. Detalii aici
UPDATE Regatul Unit va desfășura 20.000 de militari, nave de război și avioane de luptă în Europa în cadrul unui exercițiu major programat de NATO în prima jumătate a acestui an, relatează Reuters, care citează Ministerul britanic al Apărării. Detalii aici
UPDATE Forţele terestre ucrainene se concentrează în primul rând pe apărarea sectorului estic al frontului de 1.000 de kilometri, a declarat general-colonelul Oleksandr Sîrskîi, care susţine că, deşi aflate într-o „apărare activă”, trupele ucrainene încă mai pot produce surprize.
Unul dintre comandanţii-cheie în răspunsul Kievului la invazia pe scară largă a Rusiei, generalul Sîrskîi a evocat - într-un interviu acordat la sfârşitul săptămânii trecute agenţiei britanice de presă dintr-un loc secret din regiunea Harkov (est) - realităţile schimbătoare de pe câmpul de luptă care au temperat speranţele într-o reuşită majoră a Ucrainei, transmite Agerpres. Detalii aici
UPDATE Germania pregăteşte diferite scenarii pentru amenințarea rusă, a declarat luni Ministerul Apărării de la Berlin, după ce publicația „Bild” a dezvăluit un document clasificat al Bundeswehr (forțeler armate germane) care nu exclude o escaladare împotriva NATO în acest an şi o ipotetică confruntare în 2025. Detalii aici
UPDATE Peste 1.000 de ruşi se înrolează zilnic pe bază voluntară în armată, fiind seduşi de salariile în special atractive în regiunile cele mai sărace ale Federației Ruse, afirmă unul dintre purtătorii de cuvânt ai Direcției Principale de Informații (HUR) din cadrul Ministerului ucrainean al Apărării. Detalii aici
UPDATE Vladimir Putin planifică o călătorie la Phenian după ce a primit o invitaţie din partea Coreei de Nord, a anunţat luni purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.
„Sperăm ca vizita să se desfăşoare şi că preşedintele rus va efectua vizita în viitorul apropiat”, a spus Peskov, citat de agențiile de presă DPA și Agerpres. Detalii aici
UPDATE Ekaterina Dunțova, fosta jurnalistă care a îndrăznit să candideze împotriva lui Vladimir Putin dar s-a trezit eliminată din așa-zisa cursă electorală din Rusia, a fost reținută la scurt timp după ce a anunțat înființarea unei noi formațiuni politice, Rassvet („Zorii”). Detalii aici
UPDATE Rusia se pregătește să lanseze o nouă ofensivă în săptămânile următoare, odată ce terenul din sudul și estul Ucrainei va îngheța, afirmă Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) în evaluarea sa de duminică asupra evoluției războiului din țara vecină. Detalii aici
UPDATE Discuţiile de la Davos cu privire la propunerile de pace ale Ucrainei nu vor duce la nimic cât timp Rusia nu ia parte la ele, a afirmat luni Kremlinul, potrivit Reuters.
„Sunt pur şi simplu discuţii de dragul discuţiilor”, a spus purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, întrebat în legătură cu acest subiect. Detalii aici
UPDATE Naţiunile Unite au anunţat luni că au nevoie de 4,2 miliarde de dolari în acest an pentru ajutorul umanitar pentru Ucraina şi pentru milioanele de refugiaţi care au părăsit această ţară din cauza invaziei ruse.
„Recentul val de atacuri ne reaminteşte costul devastator al acestui război pentru civili, într-un moment când o iarnă viguroasă sporeşte nevoia urgentă pentru un ajutor umanitar ce salvează vieţi”, subliniază ONU.
Apelul la donaţii pentru Ucraina se ridică la 3,1 miliarde de dolari pentru 2023, însă au fost finanţate doar în proporţie de 64%. În acest an, ONU a decis să revizuiască în scădere, alegând să se concentreze pe nevoile cele mai urgente.
„Sute de mii de copii trăiesc în localităţi din prima linie, îngroziţi, traumatizaţi sau privaţi de lucrurile cele mai elementare”, a explicat într-un comunicat secretarul general adjunct pentru probleme umanitare, Martin Griffiths.
„Acest simplu fapt ar trebui să ne oblige să facem tot ce este posibil pentru a aduce mai mult ajutor umanitar în Ucraina”, a adăugat el.
UPDATE Şefa diplomaţiei nord-coreene Choe Son Hui a sosit duminică la Moscova pentru o întrevedere cu omologul ei rus Serghei Lavrov. Vizita este programată până miercuri, a anunţat Ministerul rus de Externe.
Contextul relaţiilor bilaterale dintre Rusia și Coreea de Nord este marcat de izolarea regimului de la Moscova pe plan internaţional din cauza războiului de agresiune pe care îl poartă împotriva Ucrainei. Din punctul de vedere al Coreei de Nord, legăturile sale cu Rusia nu au fost întotdeauna la fel de strânse. Regimul de la Phenian profită acum de nevoia Rusiei de a găsi aliaţi, transmite Reuters.
UPDATE Surse din serviciile secrete militare ucrainene au confirmat pentru Kyiv Post informațiile despre doborârea a două avioane ale Forțelor Aeriene ale Rusiei, dar au refuzat să ofere detalii despre operațiune sau armele folosite.
„Forțele aeriene ucrainene au distrus un avion inamic A-50 de detectare radar cu rază lungă de acțiune și un centru de control aerian inamic Il-22. Sunt recunoscător Forțelor Aeriene pentru operațiunea perfect planificată și executată în regiunea Mării Azov!”, a reacționat comandantul șef al armatei ucrainene, generalul Valeri Zalujnîi. Detalii aici
UPDATE Consilierii pentru securitate naţională din 83 de state au participat duminică în Elveţia la un al patrulea ciclu de discuţii pe baza propunerilor în 10 puncte ale lui Zelenski pentru o pace justă şi durabilă în Ucraina, la aproape doi ani de la declanşarea de către Rusia a ofensivei sale militare de mare amploare, informează AFP.
Negocierile au fost coprezidate de asistentul preşedintelui ucrainean Andrii Iermak, şeful de birou al lui Zelenski, şi de ministrul elveţian al afacerilor externe Ignazio Cassis.
Ele s-au derulat în Davos, cu o zi înainte de deschiderea summitului de cinci zile al Forumului Economic Mondial ce reuneşte elita economică şi politică a planetei, summit la care urmează să participe şi preşedintele ucrainean.
„Scopul este de a ne pregăti pentru a fi gata să lansăm un proces cu Rusia, când va veni momentul", a declarat Cassis în timpul unei conferinţe de presă, care a precizat însă că până acum nici Kievul, nici Moscova nu sunt gata să facă acest pas.
La rândul său, Iermak a estimat că negocierile au fost unele „deschise, constructive şi detaliate", asupra principiilor-cheie pentru a ajunge la „o pace globală, justă şi durabilă pentru Ucraina".
Chiar dacă există divergenţe asupra modului de a ajunge acolo, „noi suntem foarte aproape asupra marilor principii de independenţă, integritate teritorială, suveranitate şi norme de drept internaţional şi de statute ale Naţiunilor Unite", a declarat el în timpul unei conferinţe de presă.
Cassis a subliniat importanţa participării la negocieri a Braziliei, Indiei şi Africii de Sud, membri alături de Rusia în cadrul BRICS. „Implicarea lor este foarte importantă pentru că ele dialoghează cu Moscova şi păstrează în relaţia cu ea un anumit grad de încredere", a explicat el. Detalii aici
UPDATE Un student rus, acuzat de colaborare cu serviciile secrete ucrainene şi de pregătirea unor acte de sabotaj în Rusia, a fost condamnat la cinci ani de închisoare, au anunţat luni autorităţile ruse, informează AFP.
„Tribunalul regional din Kurgan l-a declarat pe studentul de 20 de ani, recrutat de serviciile speciale ucrainene, vinovat” de colaborare cu aceste servicii, a anunţat într-un comunicat antena locală a Serviciului Federal de Securitate (FSB) al Rusiei.
Studentul, al cărui nume nu este precizat, „plănuia acte de sabotaj asupra unor infrastructuri militare şi sociale, preconiza să difuzeze informaţii de propagandă pro-ucrainene pe internet, precum să şi adune şi transmită (Kievului) date asupra poziţiei unor unităţi militare" ruse, potrivit aceleiaşi surse.
El a fost condamnat la cinci ani de detenţie într-un colonie penitenciară, adaugă comunicatul, fără a preciza data verdictului.
UPDATE Duminică seara, pe canalele rusești și ucrainene de Telegram au apărut informații despre doborârea unui avion de recunoaștere rusesc A-50 și avarierea unui Il-22M.
Acestea au fost confirmate în această dimineață de comandantul armatei ucrainene Valeri Zalujnii pe Telegram. „Forţele Aeriene ale Ucrainei au distrus un aparat de zbor inamic cu rază lungă de detecţie radar A-50 şi un centru de control aerian inamic Il-22. Le sunt recunoscător Forţelor Aeriene pentru operaţiunea planificată şi executată perfect în regiunea Mării Azov!''.
El a postat o înregistrare video cu momentul în care cele două avioane dispar de pe radar.
Aceste avioane ajută la colectarea de informaţii, identificarea ţintelor şi coordonarea trupelor.
Întrebat despre acest subiect într-o conferinţă de presă, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, nu a dorit să comenteze, precizând că nu dispune de informaţii.
„Nu avem informaţii'” despre această chestiune, a spus Peskov. Detalii aici
UPDATE Forțele ruse au instalat 22 de opriri din structuri de beton la Belgorod, 21 au fost căptușite cu nisip, potrivit șefului regiunii Belgorod, Vyacheslav Gladkov, a anunțat acest lucru pe canalul său Telegram, scrie agenția TASS.
Autoritățile ruse plănuiesc instalarea a 400 de opriri din beton armat, nisip și structuri modulare, scopul acestora fiind acela de a oferi o acoperire maximă pentru protecția populației a adăugat Gladkov.
UPDATE Armata ucraineană a doborât două avioane ale aviației ruse, și anume A-50 DRLO și bombardierul Il-22, care se aflau deasupra apelor Mării Azov, a transmis Iuri Misiaghin pe canalul său Telegram, scrie Unian.
UPDATE Noul şef al diplomaţiei franceze şi omologul său german au reafirmat duminică dorinţa ţărilor lor de a sprijini Ucraina „atât timp” cât este necesar în faţa ofensivei Rusiei, relatează AFP.
„Suntem pe deplin de acord” să spunem „că trebuie să-i susţinem pe ucraineni atât timp cât este necesar”, a declarat Stéphane Séjourné presei, în cursul primei sale vizite, în calitate de ministru, la Berlin, potrivit Agerpres. Detalii aici
UPDATE Ucraina a început negocierile cu România pentru un acord bilateral de securitate. România a devenit a noua țară care a început astfel de negocieri cu Ucraina. Conform instrucțiunilor șefului statului, Volodimir Zelenski, Ucraina a început negocierile cu România privind un acord de securitate. Detalii aici
UPDATE Ucraina nu va putea renunța peste noapte la avioanele sovietice în favoarea celor occidentale, iar aeronavele militare franceze ar putea coexista pe aerodromurile ucrainene cu cele americane și sovietice, afirmă șeful Forțelor Aeriene ale Ucrainei, Mikola Oleșciuk.
„Prin urmare, alături de F-16, pe cer vor opera și MiG-29, și este posibil ca și capacitățile de luptă ale bombardierelor Su-24M să fie ajutate de Mirage-2000D, iar avioanele de atac Su-25 să fie întărite de A-10 Thunderbolt II”, a afirmat Oleșciuk, citat de Reuters.
„Prioritatea de astăzi, desigur, este F-16, pentru care piloții ucraineni sunt deja recalificați. Cu toate acestea, experții noștri studiază și alte oportunități pentru a crește potențialul de luptă al aviației în general”, a subliniat el.