Lituania şi Norvegia efectuează un schimb de spioni cu Rusia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhivă
FOTO Arhivă

Lituania şi Norvegia au efectuat vineri un schimb de spioni cu Rusia, a anunţat directorul serviciilor secrete lituaniene Darius Jauniskis.

„Vineri la prânz a fost efectuată cu succes operaţiunea de schimb“, a declarat Jauniskis pentru presă.

„Cetăţenii lituanieni Jevgenij Mataitis şi Aristidas Tamosaitis şi cetăţeanul norvegian Frode Berg au ajuns cu bine în Lituania“, a precizat el, citat de AFP.

Schimbul de spioni a avut loc la un post de frontieră lituanian.

La Oslo, premierul norvegian Erna Solberg a salutat eliberarea lui Frode Berg, care a fost condamnat anul acesta în Rusia pentru spionaj. Mai exact, autorităţile ruse i-au imputat faptul că a încercat să obţină informaţii secrete despre submarinele nucleare ruseşti.

„Suntem bucuroşi că Frode Berg se întoarce acum acasă în Norvegia ca un om liber. Doresc să le mulţumesc autorităţilor lituaniene pentru cooperarea şi eforturile lor pentru a-l elibera pe Berg“, a declarat premierul norvegian.

Vineri dimineaţă, preşedintele Lituaniei, Gitanas Nauseda, i-a graţiat pe cetăţenii ruşi Nikolai Filipcenko şi Serghei Moiseenko.

Nikolai Filipcenko a fost condamnat în 2017 la zece ani de închisoare pentru spionaj, furnizarea de informaţii false în vederea obţinerii unui document, falsificarea de acte de identitate şi uz de fals pentru trecerea ilegală a frontierei, conform decretului prezidenţial de graţiere. La rândul lui, Serghei Moiseenko a fost condamnat, tot în 2017, la zece ani şi jumătate de închisoare pentru spionaj şi deţinere ilegală de arme.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite