Liderul social-democrat Stefan Löfven redevine premierul Suediei, în urma unui vot strâns în Parlament

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Stefan Löfven
Stefan Löfven

Liderul social-democrat suedez Stefan Löfven a fost învestit în postul de premier, miercuri, în urma unui vot strâns în Parlament, punând astfel capăt, pentru moment, crizei politice care agită această ţară nordică de trei săptămâni, relatează Reuters şi AFP.

 Stefan Löfven a demisionat din postul de premier la 28 iunie, în urma unei moţiuni de cenzură, la 21 iunie, după dezertarea unuia dintre partenerii coaliţiei guvernamentale, Partidul Stângii.

Un fost sudor şi sindcalist, în vârstă de 63 de ani, Löfven conduce Suedia din 2014, cu ajutorul unei coaliţii fragile din care fac parte social-democraţi şi ecologişti.

El a fost desemnat cu doar două voturi peste pragul la care candidatura sa ar fi căzut, în Riksdag, care are 349 de membri.

Nominalizarea lui Löfven a fost validată din cauza unei lipse a unei majorităţi absolute împotriva sa - 173 dintre cei 349 de deputaţi au votat ”nu”, sub pragul de 175 de voturi de care aveau nevoie opoziţia de dreapta şi extrema dreaptă pentru a-i bloca accesul la post.

Stefan Löfven a obţinut doar 116 voturi ”pentru”, şi 60 de abţineri, însă acest rezultat nu-l împiedică să revină în post.

Löfven nu deţine o majoritate cu ajutorul căreia să obţină aprobarea bugetului în toamnă şi s-a angajat să demisineze din nou în cazul în care nu poate trece legea finanţelor prin Parlament.

Următoarele alegeri legislative sunt programate în 2022.

Liderul social-democrat, aflat la putere din 2014, şi-a reconfirmat astfel statutul de supravieţuitor al politicii suedeze sau de ”pisică cu nouă vieţi”, cum scrie presa în ultimele zile.

Acest rezutat s-a conturat după ce partidele de Stânga, care se află la originea crizei politice, şi de Centru, cu un rol-cheie în formarea unei majorităţi, au decis să nu voteze împotriva lui Stefan Löfven.

Prin acest rezultat, Suedia evită alegeri suplimentare în toamnă.

Însă această victorie este ipotecată  de buget, în toamnă, când este necesar să obţină susţinerea legii în Parlament.

Un proiect de liberalizare a chiriilor se află la originea crizei politice şi care a determinat Partidul de Stânga, care a susţinut punctul Guvernul până atunci, să voteze, la o moţiune de cenzură, împreună cu dreapta şi extrema dreaptă.

Acest proiect de lege a fost între timp retras.

În urma eşecului opoziţiei, Stefan Löfven a format o nouă majoritate.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite