Liderul opoziţiei din Belarus solicită Occidentului să menţină presiunile asupra regimului Lukaşenko

0
0
Svetlana Tihanovskaia FOTO EPA-EFE
Svetlana Tihanovskaia FOTO EPA-EFE

Şefa opoziţiei belaruse Svetlana Tihanovskaia pledează marţi ca Occidentul să menţină presiunile asupra regimului lui Aleksandr Lukaşenko şi imploră ca Belarusul să nu fie totuşi pus pe acleaşi plan cu Rusia în războiul din Ucraina, relatează AFP.

„Lukaşenko nu trebuie, în niciun caz, să fie legitimat pe scena internaţională”, subliniază opozanta în cotidianul polonez Rzeczpospolita, la exact doi de la alegerile prezidenţiale în care revendică o victorie, care au lansat o perioadă de contestare reprimată dur.

La 9 august 2022, în Belarus sunt încarceraţi 1.261 de deţinuţi politici, potrivit Viesna, una dintre principalele organizaţii belaruse de apărarea drepturilor omului.

Svetlana Tihanovskaia consideră că sancţiunile impuse de către Occident regimului lui Aleksandr lukaşenko sunt imperfecte şi nu obligă puterea să elibereze deţinuţii politici.

„S-au impus sancţiuni, însă ele prezintă multe lacune şi posibilităţi de ocolire”, îşi exprimă ea regretul.

„Ţările occidentale argumentează că nu vor să-i pedepsească pe muncitorii belaruşi prin sancţiuni, însă deţinuţii închişi după gratii oare nu suferă şi ei? (...) Occidentul trebuie să deschidă ochii”, îndeamnă opozanta, al cărei soţ, un disident încarcerat din mai 2020, a fost condamnat la 18 ani de închisoare.

Svetlana Tihanovska - care trăieşte în exil în Lituania vecină - recunoaşte că Războiul rus din Ucraina a consolidat dependenţa Belarusului de Kremlin, căruia Lukaşenko îi pare mai credincios ca niciodată.

Belarusul este folosit, astfel, ca bază din spatele liniei frontului de către armata rusă.

„Occidentul nu trebuie să pună Balarusul în aceeaşi oală cu Rusia (...) şi trebuie să facă Kremlinul să înţeleagă că o anexare a Belarusului de către Rusia este de neconceput”, îndeamnă ea.

Europa


Ultimele știri
Cele mai citite