Liderii UE, prima reuniune informală după alegerile europarlamentare. Se va discuta și despre alegerea președintelui Consiliului European

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consiliul European se reuneşte într-o reuniune informală la 17 iunie 2024, pentru a discuta despre următorul ciclu instituţional al Uniunii Europene, după alegerile europene din 6-9 iunie 2024. 

Clădirea Parlamentului European FOTO: Arhivă, Adevărul
Clădirea Parlamentului European FOTO: Arhivă, Adevărul

Consiliul European are un rol esenţial în desemnarea unor poziţii de prim plan ale instituţiilor europene cum ar fi alegerea preşedintelui Consiliului European, desemnarea candidatului pentru postul de preşedinte al Comisiei Europene sau numirea Înaltului Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe şi politica de securitate, scrie Agerpres. 

Potrivit sursei citate, în urma alegerilor europarlamentare, ce au avut loc în intervalul 6-9 iunie 2024 în toate statele membre UE, cele 720 de mandate disponibile la nivelul Parlamentului European, sunt distribuite, după cum urmează: Grupul Partidului Popular European (Creştin Democrat)/PPE - 190 de locuri, Grupul Alianţei Progresiste a Socialiştilor şi Democraţilor din European (S&D) - 136 locuri, Grupul Renew Europe - 80 de locuri, Grupul Conservatorilor şi Reformiştilor Europeni - 76 locuri, Grupul Identitate şi Democraţie (ID) - 58 locuri, Grupul Verzilor/Alianţa Liberă Europeană (Verts/ALE) - 52 de locuri, deputaţi neafiliaţi - 45 locuri, alţii (deputaţi nou-aleşi care nu fac parte din niciun grup politic al Parlamentului care îşi încheie mandatul) - 44 locuri, Grupul Stângii din Parlamentul European (GUE/NGL) - 39 locuri. 

Alegerea preşedintelui Consiliului European

Potrivit art. 15 din Tratatul privind Uniunea Europeană (TUE), preşedintele Consiliului European este ales cu majoritate calificată de către membrii acestui organism.

Preşedintele Consiliului European a fost introdus pentru prima dată în 2009 prin Tratatul de la Lisabona.

Preşedintele Consiliului European are un mandat de 2 ani şi jumătate, care poate fi reînnoit o singură dată. Actualul preşedinte este Charles Michel, care şi-a început mandatul la 1 decembrie 2019. El a fost reales pentru un al doilea mandat la 24 martie 2022. Al doilea mandat al său a început la 1 iunie 2022. 

Desemnarea candidatului pentru postul de preşedinte al Comisiei Europene

Conform art. 17 (alin. 7) din TUE, ţinând seama de alegerile pentru Parlamentul European şi după ce a procedat la consultările necesare, Consiliul European, hotărând cu majoritate calificată, propune Parlamentului un candidat la funcţia de preşedinte al Comisiei. Acest candidat este ales de Parlamentul European cu majoritatea membrilor care îl compun (majoritate absolută). În cazul în care acest candidat nu întruneşte majoritatea absolută, Consiliul European repetă procedura, propunând, în termen de o lună, un nou candidat, care este ales de Parlamentul European parcurgând aceiaşi paşi. 

Preşedintele Comisiei defineşte orientările în cadrul cărora Comisia îşi exercită misiunea, decide organizarea internă a Comisiei şi numeşte vicepreşedinţii, alţii decât Înaltul Reprezentant. Consiliul European a adoptat decizia prin care Ursula von der Leyen a fost propusă Parlamentului European drept candidată la funcţia de preşedinte al Comisiei Europene la 2 iulie 2019.

Candidatul propus a fost ales de Parlamentul European la 16 iulie 2019. La 10 septembrie 2019, Consiliul, de comun acord cu preşedinta aleasă, Ursula von der Leyen, a adoptat lista comisarilor.

La 25 noiembrie 2019, Consiliul, de comun acord cu preşedinta aleasă, Ursula von der Leyen, a adoptat o nouă listă cu comisari. La 27 noiembrie 2019, PE a votat pentru aprobarea Comisiei Von der Lyen, iar la 28 noiembrie 2019, Consiliul European a numit noua Comisie, prin procedură scrisă, pentru perioada 1 decembrie 2019-31 octombrie 2024, conform https://www.consilium.europa.eu/.

La 7 martie 2024, actuala preşedintă a Comisiei Europene, Ursula von de Leyen, a fost desemnată, la congresul Partidului Popular European (PPE) de la Bucureşti, candidatul oficial al formaţiunii pentru un nou mandat la funcţia de preşedinte al Comisiei Europene.

Numirea Înaltului Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe şi politica de securitate

Potrivit art. 18 din Tratatul privind Uniunea European, Consiliul European, hotărând cu majoritate calificată, cu acordul noului preşedinte al Comisiei, numeşte Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe şi politica de securitate.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite