„Le Monde”: Românii votează la referendumul privind demiterea președintelui. Soarta lui Băsescu depinde de rata de participare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Referendum 2012
Referendum 2012

Soarta președintelui Traian Băsescu depinde foarte mult de rata de participare la referendumul de astăzi, scrie „Le Monde". Scrutinul nu poate fi validat decât dacă la urne se prezintă peste jumătate dintre cei 18,3 milioane de alegători, adaugă publicația franceză.

Traian Băsescu, aflat în funcție de opt ani și suspendat acum, a trecut deja printr-un referendum privind demiterea sa, în 2007. Atunci și-a continuat mandatul, însă, în prezent, cota sa de popularitate este scăzută ca urmare a măsurilor dure de austeritate luate în 2010.

Votul de astăzi are loc în contextul în care Uniunea Europeană a criticat dur Guvernul condus de Victor Ponta, căruia Bruxelles-ul îi reproșează că a adus atingere statului de drept atacând Curtea Constituțională și judecătorii săi, scrie publicația franceză.

Coaliția de centru-stânga, ajunsă la putere în mai, a făcut eforturi enorme pentru a-și mobiliza electoratul și pentru a-și îndeplini unul dintre obiectivele-cheie: destituirea lui Traian Băsescu, pe care îl acuză că și-a depășit atribuțiile, adaugă „Le Monde".

Publicația franceză notează că echipa președintelui suspendat, care se teme de eventuale fraude, a făcut apel la boicotarea acestui referendum pentru a nu legitima ceea ce Traian Băsescu descrie drept „o lovitură de stat".

În cazul în care rata de participare necesară nu va fi atinsă, președintele își va continua mandatul până în 2014, chiar dacă o coabitare cu Uniunea Social Liberală se anunță electrică. În cazul în care Băsescu va fi demis, în termen de 90 de zile vor fi organizate alegeri prezidențiale.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite