Kosovo compară comportamentul Serbiei cu cel al Rusiei înainte de invazia din Ucraina

0
Publicat:

Desfășurarea de trupe de către Serbia la granița cu Kosovo amintește de comportamentul Rusiei față de Ucraina înainte de invazia sa, a declarat ministrul kosovar de externe, îndemnând Uniunea Europeană să ia măsuri împotriva Belgradului, cum ar fi înghețarea statutului de candidatură.

Forțe de ordine după atacul din 24 septembrie FOTO Profimedia
Forțe de ordine după atacul din 24 septembrie FOTO Profimedia

Avertismentul vine după ce Statele Unite au declarat vineri că monitorizează o consolidare militară sârbă îngrijorătoare de-a lungul frontierei Kosovo, care destabilizează zona, iar NATO a declarat că autorizează forțe suplimentare de menținere a păcii pentru Kosovo, potrivit reuters.com.

"Nu a existat niciodată o astfel de concentrare de trupe în ultimii ani", a declarat ministrul kosovar de externe, Donika Gervalla-Schwarz, într-un interviu acordat luni postului german de televiziune Deutschlandfunk. "Armamentul pe care îl au acolo, tancurile - ne dă un sentiment rău pentru că nu știm cum va reacționa comunitatea internațională".

Ea a spus că nu este vorba doar de concentrarea de trupe la marginea fostei sale provincii sudice, a cărei independență Belgradul nu o recunoaște, ci și de retorica Serbiei și de "metodele" sale care seamănă cu comportamentul Rusiei față de Ucraina.

"De aceea, este cu atât mai important să luăm măsurile necesare", a spus ea.

Președintele sârb Aleksandar Vucic a declarat săptămâna trecută că nu intenționează să ordone forțelor sale să treacă granița în Kosovo, deoarece o escaladare a conflictului ar afecta aspirațiile Belgradului de a adera la UE.

Tensiunile dintre cele două țări sunt foarte mari de când o bătălie între poliție și etnici sârbi înarmați, ascunși într-o mănăstire, a transformat un sat liniștit din nordul Kosovo într-o zonă de război virtual, în urmă cu 10 zile.

Kosovo, care și-a declarat independența față de Serbia în 2008, după o revoltă de gherilă și o intervenție a NATO în 1999, acuză Serbia că îi înarmează și îi susține pe luptătorii sârbi.

Serbia acuză Kosovo că a declanșat violențele prin faptul că nu a pus în aplicare un acord vechi de zece ani, negociat de UE, care prevede autonomia locală pentru sârbi într-o zonă din nordul țării unde aceștia sunt majoritari.

"Vucic nu va lăsa lucrurile așa dacă nu se vor spune cuvinte clare și nu va vedea consecințele acțiunilor sale", a avertizat Gervalla-Schwarz, menționând că acestea ar putea include suspendarea fondurilor UE pentru Serbia și a statutului de candidat la aderare al țării.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite