Kievul, șocat de cererile lui Trump. „Liderii țării ar lua în considerare aproape orice pentru a menține sprijinul SUA, inclusiv o aprovizionare masivă cu ouă ucrainene“
0Kievul este uimit de cerințele lui Donald Trump. „Liderii Ucrainei ar lua în considerare orice, chiar și o aprovizionare masivă cu ouă ucrainene, pentru a menține sprijinul Statelor Unite”, a declarat un oficial de la Kiev, referindu-se la propunerile făcute de administrația americană.

Deși Ucraina își dorește o contraofertă, propunerea inițială a fost o adevărată bombă în cercurile diplomatice europene, nu doar din cauza îndrăznelii sale, ci și pentru că țara devastată de război părea dispusă să facă orice pentru a obține un angajament solid din partea SUA pentru apărarea sa în fața agresiunii rusești.
Într-o propunere care a fost respinsă rapid de președintele Volodimir Zelenski, administrația Trump a cerut controlul asupra resurselor minerale ucrainene, inclusiv asupra metalelor rare precum litiu, grafit și uraniu, conform unor surse citate de The Washington Post. Propunerea a fost transmisă de secretarul Trezoreriei, Scott Bessent, care a vizitat Kievul în cursul acestei săptămâni.
Sursele spun că ideea de a accepta propunerea a stârnit entuziasm în cercurile diplomatice europene, nu doar din cauza audacității acesteia, ci și pentru că Ucraina părea să se gândească serios la o înțelegere care să le garanteze sprijinul american. Un oficial ucrainean a glumit spunând că, pentru a obține acest sprijin, Ucraina ar fi dispusă chiar să exporte ouă în cantități mari.
Zelenski amână acordul
Totuși, un alt consilier ucrainean a exprimat profundul șoc față de cerințele administrației Trump, comparându-le cu divizarea coloniilor africane în secolul XVIII. Acesta a avertizat că propunerea ar putea duce la înghețarea exploatării resurselor Ucrainei pentru zeci de ani, fără nicio garanție că investitorii ar dezvolta efectiv aceste resurse.
Cu toate că Ucraina nu este un jucător major pe piața mondială a metalelor rare, valoarea acestor resurse ar putea crește semnificativ în următorul deceniu, pe măsură ce cererea globală pentru astfel de materiale crește, potrivit estimărilor interne. Se estimează că valoarea totală a resurselor rare din Ucraina ar putea ajunge la 5.000 de miliarde de dolari, dar sursele subliniază că această cifră este foarte incertă, din moment ce lista exactă a resurselor pe care Trump vrea să le controleze nu este cunoscută.
În ciuda unui acord propus de SUA, Zelenski a refuzat să semneze documentul respectiv, pe care l-a considerat un simplu memorandum de înțelegere și nu un acord internațional semnificativ. Ucraina dorește ca orice astfel de acord să fie ratificat de parlament și să includă garanții de securitate clare, care nu erau prevăzute în propunerea americană.
„Ucraina stă pe o mină de aur”
În opinia unor aliați ai lui Trump, mineralele rare ale Ucrainei ar putea reprezenta un nou mod de a păstra interesul SUA pentru Kiev. Senatorul republican Lindsey Graham a spus la München că „Ucraina stă literalmente pe o mină de aur” și că, dacă Statele Unite ar controla aceste resurse, „vom avea ceva de apărat și un interes economic în Ucraina care nu a existat până acum”.
Criticii însă nu au ezitat să sublinieze că cerințele americane sunt prea exagerate, comparându-le cu ajutoarele anterioare pe care Ucraina le-a primit de la Washington, care s-au ridicat la aproximativ 66 de miliarde de dolari în ajutor militar și 50 de miliarde de dolari în ajutoare non-militare, doar în perioada de după invazia rusă din 2022.
Simon Johnson, economist la MIT, a apreciat că „investiția în sectorul mineralelor din Ucraina poate avea sens, dar propunerea inițială a lui Trump este pur și simplu nechibzuită și exploatatoare, mai degrabă decât un instrument care ar ajuta Ucraina să își câștige războiul”.
În aceeași zi, Zelenski a declarat că negocierile pentru un acord între Ucraina și SUA sunt încă în curs de desfășurare, dar subliniază că acest acord, în forma actuală, nu protejează interesele Ucrainei și nu va putea fi semnat în condițiile actuale. De altfel, în jur de jumătate din resursele minerale ale Ucrainei se află sub ocupație rusă, inclusiv depozitele de metale și pământuri rare, care reprezintă o valoare strategică semnificativă.