Kievul pregătește brigăzi de asalt. Bloggerii militari ruși, îngrijorați după scurgerea planurilor pentru contraofensivă
0Kievul pregătește noi unități militare în perspectiva contraofensivei pe care o planifică contra Rusiei, a relatat Reuters.

Opt așa-numite „brigăzi de asalt” sunt în curs de instruire după o campanie intensivă de recrutare pe care Kievul a lansat-o în luna februarie. În total, noile brigăzi însumează 40.000 de soldați.
„Îmi doresc ca războiul să se sfârșească cât mai repede posibil și sper că aceste brigăzi vor face ca acest lucru să se întâmple mult mai repede", a dezvăluit pentru Reuters Aleks, un traducător fără experiență militară care se antrenează într-o locație secretă din Ucraina. Aleks și-a dat doar prenumele din motive de securitate.
Dmitro, un voluntar care a lucrat anterior la un birou de schimb valutar, mărturisește: „Mi-am dorit să alătur în special pentru că vreau să mă răzbun, oricât de dur ar suna asta în secolul XXI. Trebuie să ne răzbunăm pentru toți oamenii noștri, pentru copiii uciși".
Campania de recrutare în scopul de a forma noi unități care să lupte alături de armata ucraineană a fost lansată în februarie și a fost coordonată Ministerul ucrainean de Interne, potrivit Reuters.
Voluntarii fără nicio pregătire militară au nevoie de o perioadă de instruire de patru luni, a explicat ministrul de interne Igor Klimenko pentru Reuters. Pe de altă parte, ofițerii de poliție sau soldații nu au nevoie de mai mult de două luni pentru a deprinde abilitățile de luptă, a spus el.
2,5% din membrii brigăzilor sunt femei, a adăugat el.
„Pentru ele, obiectivul este de a elibera Ucraina. Scriem marea istorie a statului nostru pentru multe decenii de acum înainte”, a dezvăluit Klimenko într-un interviu acordat de la Kiev.
Brigăzile care se vor alătura armatei ucrainene
La sfârșitul lunii trecute, într-o locație secretă, membrii brigăzii „Bariera de oțel” au fost învățați să tragă la țintă, să opereze drone și să salveze soldați răniți.
Celelalte brigăzi se numesc Hurricane, Spartan, Chervona Kalyna, Frontier, Rage, Azov și Kara Dag (munte în Crimeea).
La mai mult de un an de la invazia Rusiei, lansarea unei contraofensive este considerată crucială pentru Kievul care depinde de sprijinul aliaților occidentali și nu dorește să lase pârghii Rusiei pentru a păstra teritoriile ocupate.
Valeri Padîtel, comandantul Barierei de Oțel, a evitat să dea orice fel de indiciu privind momentul contraofensivei, limitându-se la a spune că voluntarii se concentrează pe pregătire: „Vom continua să ne antrenăm, ne vom antrena continuu în timp ce brigada se formează și așteptăm ordinele de luptă”.
Bloggerii militari ruși, îngrijorați după scurgerea unor planuri secrete privind contraofensiva ucraineană
Bloggerii militari ruși au reacționat cu speculații neliniștite după ce documente clasificate privind planuri operaționale ale contraofensivei ucrainene au fost scurse pe rețelele de socializare, au apreciat analiștii de la centrul de reflecție Institutul pentru Studii de Război (ISW).
Dezvăluirile publicației americane New York Times privind planurile întocmite de NATO și SUA de sprijinire a Ucrainei „au expus un punct nevralgic semnificativ în spațiul informațional rusesc”, a scris ISW, apreciind că, deși bloggerii au încercat să minimalizeze informațiile, aceștia au manifestat totuși îngrijorare.
„În timp ce mai mulți bloggeri militari ruși proeminenți au respins imediat validitatea documentelor, sugerând că acestea sunt falsuri, ei s-au fixat pe posibilitatea ca documentele publicate să fie dezinformări menite să deruteze și să inducă în eroare comandamentul militar rus”, au observat analiștii de la ISW.
Reacțiile bloggerilor militari ruși lor la apariția acestor documente sugerează că „își reconsideră din ce în ce mai mult validitatea propriilor evaluări și speculații cu privire la orice potențiale contraofensive ucrainene și la capacitatea lor de a prevedea operațiunile ucrainene”.
Deși Pentagonul a anunțat că investighează cine ar fi putut fi în spatele scurgerii documentelor, care au apărut pe Twitter și pe Telegram, oficialii Ministerului Apărării din Ucraina spun că „planurile” devoalate sunt false.
Reprezentantul Serviciului de Informații al Apărării al Ministerului Apărării, Andri Yusov, spune că „în ultimele decenii, cele mai de succes operațiuni ale serviciilor speciale rusești au avut loc în Photoshop. Din analiza preliminară a acestor materiale, vedem cifre false privind pierderile de ambele părți. Unele dintre informații sunt colectate în mod explicit din surse deschise”.