Kievul neagă că SUA i-ar fi cerut să negocieze: Ucraina învinge. Să ne așezăm la masă ar fi un „nonsens”
0Ucraina a declarat că poziția sa privind negocierile cu Rusia nu s-a schimbat și că nu i se cere să negocieze de către aliații săi, după ce Washington Post a relatat că principalul său aliat și susținător, SUA, a cerut Kievului să semnaleze că este deschis la negocieri, în contextul în care aliații săi din unele părți ale Europei, Americii Latine și Africii sunt îngrijorați de un război prelungit, notează The Guardian.
Luni, ziarul italian La Repubblica a declarat că aliații ucraineni din NATO ar avea în vedere, conform rapoartelor, începerea negocierilor după ce Ucraina a recucerit regiunea Herson, astfel încât Kievul să pornească de la un punct de forță.
Consilierul prezidențial ucrainean, Mihailo Podoliak a declarat pentru Radio Svoboda, că Ucraina va negocia cu Rusia doar după ce trupele rusești vor părăsi toate teritoriile ucrainene, inclusiv cele pe care le-a ocupat în 2014.
Podoliak a declarat că SUA tratează Ucraina ca pe un egal și că nu există nicio constrângere. El a spus că Ucraina este învingătoare și, prin urmare, a se așeza acum la masa negocierilor ar fi un „nonsens”.
„Nimeni nu forțează Ucraina într-un proces de negociere neprofitabil sau, mai degrabă, să accepte ultimatumul Rusiei”, a declarat Podoliak.
Podoliak a declarat că Rusia a oferit Ucrainei doar ultimatumuri și că Ucraina crede că orice armistițiu creat de aceste ultimatumuri va fi temporar. El a spus că Rusia va folosi pur și simplu un armistițiu pentru a-și reînarma și moderniza armata și apoi „va da același ultimatum”.
Pentru SUA, a declarat Podoliak , este „extrem de benefic” pentru Ucraina să câștige războiul, în primul rând pentru că va semnala altor lideri autoritari că, dacă atacă o altă țară, dreptul internațional va fi respectat și, în al doilea rând, pentru că SUA și aliații săi au investit prea mult pentru a lăsa Rusia să câștige.
„Dacă Ucraina nu câștigă războiul... atunci... în ciuda asistenței financiare, economice, militare și de consiliere mari și puternice din partea țărilor NATO, în primul rând a SUA, Rusia a câștigat. Înțelegeți ce se va dovedi în acest caz! Că armata Rusiei ... este mult mai bună, că Rusia are cu adevărat «a doua armată din lume» (și) că Rusia poate dicta condițiile.”
Întrebat dacă, prin urmare, relatările din ziar sunt false, Podoliak a afirmat că este posibil ca ziarul să își obțină informațiile de la politicieni pro-ruși, deși s-a abținut să respingă cu totul rapoartele ca fiind false.
„Toate aceste conversații și publicații despre faptul că cineva forțează să negocieze, la o anumită poziție și așa mai departe, la altceva, acesta este programul de informare al Federației Ruse”.