Kievul acuză Rusia că a introdus trei lansatoare de tip Grad în Ucraina. Separatiştii au doborât un MIG-29 ucrainean

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sistem de rachete Grad
Sistem de rachete Grad

Kievul a acuzat, duminică, Rusia că a introdus în Ucraina trei lansatoare multiple de rachete de tip Grad de pe teritoriul rusesc şi a denunţat încălcarea spaţiului aerian ucrainean de către avioane ruseşti fără pilot, relatează AFP. Tot astăzi, separatiştii au doborât un avion de vânătoare MIG 29, în regiunea Lugansk.

„O coloană militară în care se aflau trei sisteme de tip Grad a pătruns din Rusia, prin satul (ucrainean) Diakove, în direcţia Nîjni Nagolcik", la aproximativ 76 de kilometri nord de bastionul rebel Lugansk, a declarat purtătorul de cuvânt ucrainean Andrii Lîsenko.

„Drone ruseşti (avioane fără pilot) au încălcat în zece rânduri spaţiul aerian ucrainean în ultimele 24 de ore", a adăugat el.

Pe de altă parte, agenţia Unia scrie că armata rusă transportă rachete de tip BUK în direcţia Ucrainei. Jurnaliştii de la mai multe publicaţii străine au surprins o coloană de camioane care transportau zeci de containere cu rachete de tip BUK, anunţă unian.net.

Potrivit agenţiei Reuters, imaginile în care au fost surprinse zeci de camioane cu containere, 9Я266б, pentru rachete de tip sol-aer, au fost făcute lângă localitatea Kamensk- Şahtinskii din Federaţia Rusă, la 20 km distanţă de frontiera cu Ucraina.

Aceeaşi sursă susţine că numărul 50 care este pe plăcuţele de înmatriculare a camioanelor, aparţine fostei unităţi militare a regiunii Moscova, care după reforma armatei ruse a fost încoporată în regiunea militară din Est.

În plus, 16 camioane din convoiul umanitar trimis de Rusia în regiunea ucraineană Donbas, au ajuns punctul de control al frontierei ruse, anunţă pe conturile de twitter jurnaliştii Kourtney Weaver şi Andrew Roth. Reporterii prezenţi la faţa locului scriu că nu se ştie deocamdată dacă acestea vor fi supuse astăzi controalelor vamale sau nu. Cert este faptul că cele 16 camioane au fost parcate pe teritoriul punctului de control.



Un purtător de cuvân al armatei ucrainene a declarat că un avion de vânătoare de tip MiG-29 aparţinând armatei ucrainene a fost doborât duminică de către separatişti în regiunea Lugansk, în estul Ucrainei.

„Un MiG-29 a fost doborât de către terorişti duminică dimineaţa, după ce şi-a îndeplinit cu bine sarcina, lichidând un grup" de rebeli, a declarat Leonid Matiuhin, un purtător de cuvânt al operaţiunii militare din estul ţării. "Pilotul s-a catapultat. În urma unei operaţiuni de căutare, a fost găsit, iar în prezent de află într-un loc sigur", a adăugat el.

Armata ucraineană a intrat în oraşul Lugansk. Presa scrie că în prezent au loc lupte de stradă . Kievul avertizează că insurgenţii ar putea primi sprijini din partea Rusiei. Potrivit Serviciului de Securitate ucrainean,  1000 de militari ruşi încearcă să pătrundă pe teritoriul ţării, deghizaţi în şoferi ai convoiul umanitar trimis de Moscova.

Soldaţii ucraineni au preluat controlul asupra spitalului regional din Lugansk, iar acum se apropie de centrul oraşului. Separatiştii s-au concentrat aici în număr mare, iar pe străzi au loc lupte. Forţele ucrainene au preluat controlul asupra comisariatului de la Jovtnevî (nord-est) şi a arborat steagul ucrainean", în urma unor confruntări armate în cartierul Valîka Vergunka din Lugansk, a declarat Andrii Lîsenko.

rachete buk

Confruntări au fost înregistrate şi în Doneţk, unde, potrivit liderului "Sectorul de Dreapta", Dmitri Iaroş, trupele guvernamentale au ucis 60 de militanţi proruşi şi au distrus cel puţin un tanc. "Suntem bombardaţi în fiecare zi. Este înspăimântător să stăm în case", susţin localnicii.
 
Serviciul de Securitate al Ucrainei suspectează Rusia de trimiterea a sute de militari, deghizaţi în şoferi şi însoţitori ai camioanelor cu ajutor umanitar. De cealaltă parte, ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, l-a asigurat pe omologul său american, Chuck Hagel, că niciun soldat nu se află în convoiul rusesc.
 
De asemenea, Moscova a recunoscut că cele 280 de camioane sunt pe jumătate goale. Autorităţile ruse au explicat că vehiculele sunt noi şi ar fi riscant să transporte greutăţi mari.

În acest context tensionat, ministrul rus de externe, Serghei Lavrov şi omologul său ucrainean, Pavlov Klimkin se vor întâlni, duminică, la Berlin pentru o rundă de discuţii, alături de omologul lor german, Frank-Walter Steinmeier şi cel francez, Laurent Fabius. "Masa poate fi rotundă sau dreptunghiulară, de vorbit trebuie să vorbim", a spus Klimkin.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite