Jurnalistul Loup Bureau s-a întors la Paris, dar rămâne sub ameninţarea justiţiei turce

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Loup Bureau / Facebook
FOTO Loup Bureau / Facebook

Jurnalistul francez Loup Bureau s-a declarat „foarte uşurat” la revenirea sa în Franţa, duminică, după mai bine de 50 de zile de detenţie în Turcia, însă, inculpat în continuare, el nu şi-a încheiat socotelile cu justiţia turcă, scrie AFP.

Vizibil obosit la sosire, reporterul în vârstă de 27 de ani este acuzat în Turcia că face parte dintr-o „organizaţie teroristă armată”.

El a fost arestat pe 26 iulie, la frontiera dintre Turcia şi Irak, după ce asupra sa au fost găsite fotografii în care apărea alături de combatanţi kurzi sirieni din cadrul YPG, o mişcare considerată de către Ankara o ”emanaţie” a PKK şi ca atare „teroristă”.

Aceste imagini datează, potrivit apărării sale, de la un reportaj despre condiţiile de trai ale populaţiilor siriene, realizat în 2013 şi difuzat pe TV5 Monde.

Primit de familie, prietena sa şi ministrul Culturii Françoise Nyssen, Loup Bureau s-a declarat ”foarte uşurat că a revent” în Franţa.

„Sunt foarte obosit, dar foarte mulţumit că mă aflu aici”, a declarat el pentru presă, adăugând că s-a aflat „până la capăt în incertitudinea de a putea pleca”.

Condiţiile sale de detenţie erau, la plecare, „un pic complicate”, a spus el. „Nu am fost maltratat fizic, dar au existat ameninţări, intimidări”.

Însă, „începând din momentul în care domnul Macron a anunţat că cere eliberarea mea, au avut loc schimbări, gardienii au început să înţeleagă că nu eram un terorist”, a subliniat el.

Preşedintele Emmanuel Macron, cu care jurnalistul a discutat la telefon la sosirea sa, i-a cerut preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan, la sfârşitul lui august, ”eliberarea rapidă” a tânărului.

Tatăl jurnalistului a făcut declaraţii un pic diferite despre condiţiile în care a fost ţinut în arest preventiv, afirmând că fiul său a fost ”tratat ca deţinuţii kurzi, deci a fost supus unor abuzuri fizice şi psihologice. În închisoare, lucrurile s-au normalizat”.

„LUPTA NU S-A TERMINAT”

Loup Bureau, a cărui eliberare condiţionată a fost anunţată vineri, a fost încarcerat 51 de zile la Sirnak, un oraş situat în sud-estul Turciei.

Eliberarea sa, în urma unei vizite a şefului diplomaţiei franceze Jean-Yves Le Drian la Ankara, este ”o mare uşurare”, şi-a exprimat satisfacţia Emmanuel Macron.

Loup Bureau rămâne însă sub ameninţarea unei eventuale condamnări.

„El este urmărit în continuare. Miercuri, procurorul a prezentat un rechizitoriu în care-l acuză nici mai mult, nici mai puţin, că face parte dintr-o organizaţie teroristă şi pare că va fi judecat în absenţă. Dacă va fi condamnat, ar putea să facă obiectul unui mandat de arestare care-l va împiedica să muncească în resul lumii”, a declarat pentru AFP Christophe Deloire, secretarul general al Reporters sans frontières (RSF), care a făcut campanie în favoarea eliberării sale.

„Pentru el, din nefericire lupta nu s-a încheiat”, a adăugat Deloire.

Tatăl reporterului este de aceeaşi părere. „Dacă este condamnat, va fi ameninţat de un mandat Interpol şi, deci, nu-şi va mai putea face meseria. Asta îi va limita posibilităţile de a se deplasa”, a spus el, reclamând „să fie achitat de orice suspiciune”.

Această eliberare „este un eveniment binevenit, dar situaţia în Turcia nu s-a schimbat”, a declarat Pierre Haski, preşedintele RSF. „Să nu uităm că sunt între 160 şi 180 de jurnalişti turci în închisoare”.

Turcia ocupă locul 155 din 180 în clasamentul din 2017 al libertăţii presei întocmit de RSF, o situaţie care s-a degradat în special după lovitura de stat eşuată din iulie 2016.

Înaintea lui Loup Bureau, în mai, Mathias Depardon, un fotojurnalist francez, a fost şi el arestat în sud-estul Turciei, suspectat de „propagandă teroristă” în contul PKK, după ce a difuzat pe reţele de socializare fotografii făcute într-un reportaj.

Mathias Depardon a fost expulzat după o lună de detenţie şi o importantă mobilizare.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite