Jurnalistul american Evan Gershkovich a fost condamnat la ani grei de închisoare în Rusia pentru spionaj VIDEO
0Un tribunal rus l-a găsit vinovat de spionaj pe reporterul american Evan Gershkovich vineri și l-a condamnat la 16 ani într-o colonie penală de maximă securitate, într-o mișcare pe care angajatorul său, Wall Street Journal, a numit-o "o condamnare rușinoasă și falsă", relatează Reuters.
Gershkovich, un american de 32 de ani care a spus că acuzațiile împotriva lui sunt false, a fost judecat luna trecută în orașul Ekaterinburg. El a fost primul jurnalist american arestat sub acuzații de spionaj în Rusia de la Războiul Rece.
Înregistrările video ale audierii, publicate de tribunal, l-au arătat pe Gershkovich într-o cușcă de sticlă în sala de judecată, ascultând verdictul citit într-un limbaj juridic rapid, timp de aproape patru minute.
Întrebat de judecător dacă are întrebări, el a răspuns "Nu" în rusă.
Judecătorul Andrei Mineyev a spus că timpul pe care Gershkovich l-a petrecut deja în arest de la arestarea sa, cu aproape 16 luni în urmă, va fi luat în considerare în cei 16 ani de pedeapsă. El a ordonat distrugerea telefonului mobil și a carnetului de note al reporterului. Apărarea are 15 zile pentru a face apel.
"Această condamnare rușinoasă și falsă vine după ce Evan a petrecut 478 de zile în închisoare, reținut pe nedrept, departe de familia și prietenii săi, împiedicat să își facă meseria de jurnalist", a spus Wall Street Journal, publicația la care lucra Evan Gershkovich, într-o declarație.
Audierea de vineri a fost doar a treia în acest proces. Cazurile de spionaj durează de regulă luni de zile,iar viteza neobișnuită cu care a fost judecat procesul, desfășurat cu ușile închise, a alimentat speculațiile că un schimb de prizonieri între SUA și Rusia, discutat cu mult timp în urmă, ar putea fi iminent, implicându-l pe Gershkovich și, eventual, alți americani reținuți în Rusia.
"Vom continua să facem tot posibilul pentru a insista pentru eliberarea lui Evan și pentru a sprijini familia sa. Jurnalismul nu este o crimă și nu ne vom odihni până nu va fi eliberat. Aceasta trebuie să se termine acum", a mai adăugat Wall Street Journal.
Ce acuzații i se aduc jurnalistului american
Procurorii ruși au susținut că Gershkovich a adunat informații secrete, la ordinele Agenției Centrale de Informații a SUA, despre o companie din regiunea Sverdlovsk, care fabrică tancuri pentru războiul Moscovei din Ucraina, lucru pe care el și angajatorul său l-au negat.
Ofițerii serviciului de securitate FSB l-au arestat pe 29 martie 2023, în orașul Ekaterinburg, la 900 de mile (1.400 km) est de Moscova. De atunci, el a stat în închisoarea Lefortovo din Moscova.
Purtătorul de cuvânt adjunct al Departamentului de Stat, Vedant Patel, a refuzat joi să vorbească public despre negocierile pentru un schimb de prizonieri, dar a spus că Washingtonul caută eliberarea lui Gershkovich și a altui american închis, fostul pușcaș marin american Paul Whelan, cât mai curând posibil.
Oficialii americani au acuzat în repetate rânduri Rusia că îi folosește pe Gershkovich și pe Whelan ca monede de schimb pentru un posibil schimb de prizonieri.