Italia: Cele trei scenarii posibile după demisia premierului Matteo Renzi

0
0
Matteo Renzi FOTO AFP
Matteo Renzi FOTO AFP

Există trei scenarii legate de viitorul Italiei după respingerea prin referendum a reformelor constituţionale propuse de premierul Matteo Renzi, comentează AFP. Premierul italian a anunţat deja că îşi va depune luni după-amiază demisia în urma eşecului, deşi analiştii susţin că acesta ar putea să-şi menţină în continuare puterea în anumite circumstanţe.

Primul scenariu prespune că premierul demisionar rămâne la putere. Teoretic, Matteo Renzi ar putea să devină din nou premier dacă căştigă votul de încredere în legislativ, fie alături de actuala sa coaliţie de guvernare sau împreună cu formaţiunea Forza Italia a lui Silvio Berlusconi.

Însă Matteo Renzi a exclus această posibilitate în discursul de recunoaştere a eşecului înregistrat la referendum de tabăra „DA“. 

„Experienţa guvernării se încheie aici pentru mine“, a declarat premierul demisionar al Italiei.

De asemenea, respingerea reformelor constituţionale cu un avans de aproape 20% pentru tabăra „NU“ îndepărtează extrem de mult posibilitatea întoarcerii lui Renzi.

Învestirea unui executiv tehnocrat este prezentată drept cea mai probabilă variantă de către presa italiană. Preşedintele Sergio Mattarella are puterea de a învesti orice premier care se bucură de susţinerea actualei majorităţi parlamentare.

Presa italiană a lansat deja o listă de posibile nume pentru premieri tehnocraţi, printre care se numără actualul ministru de Finanţe, Pier Carlo Padoan, sau preşedintele Senatului, Pietro Grasso.

Însă executivul tehnocrat va avea sarcina grea de a trece bugetul pentru anul viitor prin legislativ şi de a modifica legea electorală înainte de următoarele alegeri.

Parlamentul îşi încheie actualul mandat abia în februarie 2018.

Un alt scenariu popular este reprezentat de dizolvarea imediată a legislativului şi declanşarea unor alegeri anticipate. Însă recenta amendare a legii electorale a fost realizată pentru ca formaţiunea care a câştigat alegerile parlamentare să aibă majoritate în Camera Deputaţilor. Eşecul reformelor constituţionale înseamnă că realizarea unei alte majorităţi parlamentare este imposibilă din cauza balansului de putere dintre Camera Deputaţilor şi Senat.

Populiştii de la Mişcarea Cinci Stele au cerut organizarea unor alegeri anticipate în următoarea săptămână şi cred că legea electorală poate să fie modificată pentru ca Senatul să se alinieze cu majoritatea din Camera Deputaţilor.

Însă cele mai multe formaţiuni politice se opun unei asemenea amendări, pentru a evita o victorie a populiştilor.

Europa


Ultimele știri
Cele mai citite