Italia adoptă liniile unei reforme fiscale majore: Reduceri de impozite, luptă împotriva evaziunii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mario Draghi FOTO EPA-EFE
Mario Draghi FOTO EPA-EFE

Guvernul Italiei, condus de Mario Draghi, a dat startul unei vaste reforme menită să uşureze povara fiscală asupra veniturilor din muncă şi să consolideze lupta împotriva evaziunii fiscale.

Această reformă a fost cerută acum mult timp de către Comisia Europeană, care a denunţat în repetate rânduri povara fiscală ridicată din Italia, o frână pentru ocuparea forţei de muncă şi investiţii. Ea survine după reforma sistemului italian de justiţie, considerat a fi unul dintre cele mai puţin eficiente din Europa, care a fost adoptată la sfârşitul lunii septembrie de către Parlament şi are ca scop accelerarea procedurilor interminabile şi degrevarea instanţelor, transmite AFP.

„Stoparea evaziunii fiscale este o condiţie necesară pentru reducerea cotelor de impozitare şi răspândirea sarcinii fiscale într-un mod mai favorabil creşterii economice”, a declarat ministrul italian al Economiei, Daniele Franco.

Guvernul italian intenţionează să consolideze lupta împotriva evaziunii fiscale, care costă Peninsula în jur de 100 de miliarde de euro pe an, potrivit ultimelor estimări citate de Daniele Franco.

În ceea ce priveşte reducerile fiscale, se prevede alocarea a două miliarde de euro din 2022 şi un miliard de euro pe an din 2023. Guvernul Draghi şi-a acordat 18 luni pentru a elabora decretele care definesc reforma.

Liga, partid de extrema dreaptă, a boicotat Consiliul de Miniştri, în semn de dezacord cu revizuirea anunţată a cadastrului imobiliar şi funciar, temându-se de o creştere a impozitelor.

Problema caselor fantomă

Adoptată fără voturile Ligii, această reformă prevede regularizarea proprietăţilor care nu au fost înscrise niciodată în cartea funciară, cunoscute drept „case fantomă”.

Această „operaţiune de transparenţă” vizează, de asemenea, să revizuiască valorile cadastrale, în mare parte învechite, pentru a le adapta la condiţiile actuale ale pieţei.

„Nimeni nu va plăti mai mult, nimeni nu va plăti mai puţin”, a dat asigurări Mario Draghi.

„Nu avem intenţia să creştem impozitele. În prezent, banii sunt distribuiţi, nu sunt luaţi”, a promis premierul italian la sfârşitul lunii septembrie în faţa Confindustria, principala organizaţie patronală a ţării.

Matteo Salvini, şeful Ligii, refuză să dea „un cec în alb” guvernului. „Am încredere în Draghi, dar peste un an, nu va mai exista Draghi ca prim-ministru”, ci ar putea fi „cineva care va impozita şi aerul pe care îl respirăm”, se justifică Salvini.

Guvernul Draghi mai intenţionează să simplifice sistemul TVA, care include o rată generală (22%), dar şi o serie de tarife reduse, precum pentru produsele alimentare (4%), serviciile de transport maritim (5%) sau chiar vânzarea de medicamente (10 %).

Daniele Franco evaluează la „peste 30 de miliarde de euro pe an” evaziunea fiscală legată de TVA.

Taxa regională pe activităţile de producţie (Irap), la care sunt supuse companiile, va fi „eliminată treptat”, a mai anunţat ministrul. Printre opţiunile luate în calcul figurează o fuziune a acesteia cu impozitul pe profit (Ires), relatează AFP.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite